• ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Υπόθεση Μάτι: Επιτέλους η πρώτη ελπίδα για την ανεύρεση των υπευθύνων

Ο φάκελος της υπόθεσης "Μάτι 2018" ξανανοίγει μετά από μια αλληλουχία σημαντικών γεγονότων που φέρνουν νέα στοιχεία αντίκρυ στην κοινή γνώμη.


Πηγή εικόνας: mera25.gr

Η εθνική τραγωδία που συγκλόνισε όχι μόνο την ελληνική αλλά και τη διεθνή κοινότητα φαινόταν να έχει αποσυρθεί από τη λίστα με τις εκκρεμότητες, μετά από μια ατέρμονη μετακύλιση ευθυνών προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι θανόντες χάθηκαν για πάντα, η φυσιογνωμία της πληγείσας περιοχής έχει υποβιβαστεί ανεπανόρθωτα, κάποιοι αποζημιώθηκαν από τις ασφαλιστικές τους, άλλοι ακόμη θρηνούν για την κατεστραμμένη περιουσία τους, για άλλους θεσπίστηκαν κοινωνικά μέτρα στήριξης, όπως εφάπαξ καταβολή χρηματικών ποσών, φορολογικές ελαφρύνσεις, προνομιακή εισαγωγή σε ΑΕΙ κα, οι υπεύθυνοι φάνηκαν να έμειναν στο απυρόβλητο, ωσάν να μην υπήρξαν ποτέ. Ωστόσο, ακόμη παραμένουν 2 βασικά ερωτήματα τα οποία εκ νέου αναδύονται στο φως.


Το πρώτο σχετίζεται με τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στη χώρα μας, η οποία αναφαίνεται ανησυχητικά προβληματική, σε σημείο που μας κάνει να αναρωτιόμαστε εν προκειμένω περί της χρησιμότητάς της ελλείψει κάθε αποτελεσματικότητας, εφόσον η αρμόδια πυροσβεστική υπηρεσία και τα σώματα ασφαλείας δεν κατόρθωσαν να διασώσουν το ύψιστο αγαθό, ήτοι περισσότερες από 100 ανθρώπινες ζωές. Η μνήμη ακριβώς αυτών των θανόντων είναι που μας δεσμεύει, ώστε να μην μπορούμε να ξεχάσουμε. Τι έγινε εκείνη τη νύχτα στο θέρετρο της Ανατολικής Αττικής; Γιατί κανείς δεν απαντά; Το δεύτερο -αν και αξιολογικά και χρονικά πρώτο- αφορά την πολεοδομική κατάσταση της περιοχής, η οποία όπως ανεδείχθη είναι κάθε άλλο παρά νόμιμη.


#1: Οι αποκαλύψεις του πραγματογνώμονα αξιωματικού της Πυροσβεστικής


Τα τελευταία 24ωρα αναρτήθηκαν στην εφημερίδα "Η Καθημερινή" ανατρεπτικές δηλώσεις του πραγματογνώμονα αξιωματικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Δημήτρη Λιότσου, στον οποίο ανατέθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, κατόπιν άσκησης σχετικής ποινικής δίωξης το Μάρτιο του 2019, η σύνταξη πραγματογνωμοσύνης για το ζήτημα της διερεύνησης των αιτιών και της απόδοσης ευθυνών για την ατελέσφορη προσπάθεια διάσωσης και κατευνασμού της πυρκαγιάς την 23η Ιουλίου 2018. Αυτές τις ημέρες ο κος Λιότσος υπέδειξε για πρώτη φορά υπαίτιο ονομαστικά, δηλώνοντας ανοιχτά πως ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος τον παρεμπόδισε σημαντικά από την πρώτη στιγμή στο έργο του της σύνταξης της πραγματογνωμοσύνης, απευθύνοντας απειλές προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα των υπαίτιων στελεχών.


«Θάψε τα, μην μπλέξεις, σου μεταφέρω άνωθεν εντολές, πολιτικές, «από το υπουργείο», μη δείξεις ονόματα, θα τα βάλεις με την περιφερειάρχη, φτιάχτα απλά, ο άνεμος, τα πεύκα, μέσα στα σπίτια, τα αυθαίρετα και μην γράψεις για ευθύνες ανωτέρων σου. Θα σε σκίσουμε… θες καμία δυσμενή;» είναι τα αυτούσια λόγια που αντλούνται από τη συνομιλία κατά τη συνάντηση μεταξύ Λιότσου-Ματθαιόπουλου, την οποία ο πρώτος φρόντισε να ηχογραφήσει προκειμένου να την προσκομίσει στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, το ανώτερο στέλεχός του του "ζήτησε" με εκτενή επιχειρήματα περί αποφυγής μπλεξίματος αναμειγμένα με κεκαλυμμένες απειλές να συγκαλύψει τόσο τα ονόματα των υπευθύνων συναδέλφων του, όσο και τα σχετικά ενοχοποιητικά έγγραφα.


Τόσο ο κ. Ματθαιόπουλος όσο και η κυρία Όλγα Γεροβασίλη, τότε Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, έσπευσαν να διαψεύσουν το ως άνω δημοσίευμα του κυρίου Λιότσου. Ωστόσο, η τύχη δεν είναι με το μέρος τους λόγω της ηχογράφησης της συνομιλίας, της οποίας η πιστότητα αν επαληθευθεί θα σημάνει και το τέλος του σχετικού διαλόγου. Ο κ. Λιότσος κάνει λόγο ξεκάθαρα για αδυναμία των αρμόδιων αρχών να ανταποκριθούν σε μια άκρως αιφνιδιαστική κατάσταση.


Εμείς στο σημείο αυτό διερωτόμαστε: Τέτοιας φύσης καταστάσεις δεν καλούνται να αντιμετωπίζουν η πυροσβεστική και τα σώματα ασφαλείας και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτρέπεται τουλάχιστον το κόστος σε ανθρώπινες ζωές; Μάλλον η κρίση στο Μάτι (αναμενόμενη με μαθηματική ακρίβεια χάρη σε στατιστικά δεδομένα, τα οποία μόνο το ακριβές πότε και πού αδυνατούν να αποκαλύψουν) ήρθε για να αναδείξει την επιφανειακότητα της λειτουργίας των σωμάτων διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, τα οποία αφήνονται στο να αυτοσχεδιάσουν εκ των υστέρων αντί να υπόκεινται σε αναλυτικά πρωτόκολλα που να έχουν εξαντλητικά προβλέψει κάθε παράμετρο πιθανών δεινών αξιοποιώντας τα πορίσματα και τα διδάγματα της επιστήμης. Δεύτερον, αν πράγματι οι αρμόδιοι αυτών είχαν προβεί σε όλες τις ενέργειες που κείνται εντός του ανθρωπίνως εφικτού (διότι η Ποινική Δικαιοσύνη ακολουθεί πιστά το αξίωμα impossibilium nulla obligatio est), γιατί προσπαθούν πάση θυσία να αποφύγουν δολίως τη δίωξή τους και την εξέταση της υπόθεσης με ένα minimum διαφάνειας; Δε θα ήταν υπερβολή να πιστέψουμε σε αυτό το σημείο ότι ο κ. Λάτσιος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων με αποτέλεσμα να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Πολύ πιθανό, ούτως ειπείν, η αποκάλυψη του ονόματος του κ. Ματθαιόπουλου να συνιστά μόνο την αρχή της πρόσβασης στη λίστα των ενόχων. Το κοινό περί Δικαίου αίσθημα και η ανθρωπιά του καθενός μας, ο ελάχιστος σεβασμός προς τις οικογένειες των θυμάτων, τον οποίο οφείλει να δείξει αυτή η χώρα πιέζουν και κρούουν τον κώδωνα για απόδοση της δικαιοσύνης.


Φυσικά, το ζήτημα δεν άργησε να λάβει και πολιτικές διαστάσεις. «Έγκλημα συγκάλυψης, με τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές διαστάσεις αποκαλύπτουν τα συγκλονιστικά στοιχεία δικαστικών εγγράφων για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, που έρχονται σήμερα στο φως από την "Καθημερινή"» τονίζει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ας ελπίσουμε ότι έστω και ο πολιτικός ζήλος θα οδηγήσει σε μια ικανοποιητική διαλεύκανση της υπόθεσης.


#2: Το ζήτημα των αυθαιρέτων


Δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε επί του παρόντος στο διαχρονικό για τα ελληνικά δεδομένα ζήτημα των αυθαιρέτων κτισμάτων, το οποίο απεδείχθη θανατηφόρο με αφορμή την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Πράγματι, η πολεοδομική νομοθεσία, όπως και κάθε νομοθέτημα, υπηρετεί έναν ειδικότερο σκοπό, ο οποίος αλυσιδωτά απολήγει στη διαφύλαξη κάποιου συνταγματικώς προστατευόμενου αγαθού. Η απαγόρευση ανέγερσης κτισμάτων κατοικιών σε περιοχές που δεν υπάγονται σε πολεοδομικό σχέδιο δεν είναι ένας παράλογος περιορισμός που στοχεύει στο να μας υπαγορεύσει πού να κατοικήσουμε και πού όχι. Πρωτίστως οι αρχές ενδέχεται σε μη κατοικήσιμες περιοχές να μην μπορέσουν να εγγυηθούν την παροχή στο ακέραιο του συνόλου των κρατικών υπηρεσιών και κοινωνικών έργων. Οι κανόνες που θέτουν περιορισμούς δε σκοπεύουν να περιορίσουν την ιδιωτική βούληση και την ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας αδικαιολόγητα, αλλά αντιθέτως να προστατεύσουν τα συμφέροντα της ίδιας της κοινωνίας και ενίοτε των μακροπρόθεσμων πολιτικών σχεδιασμών του κράτους. Εξάλλου, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, που όπως λέει και το όνομά τους χίστηκαν "με το έτσι θέλω", παραβιάζει την ίδια την αρχή της ισότητας (όπως έχει δεχθεί πολλάκις το ΣτΕ), καθόσον αντιμετωπίζει δυσμενέστερα τους νομοταγείς πολίτες που τήρησαν την πολεοδομική νομοθεσία και ταυτοχρόνως επιβραβεύει τους παραβάτες χορηγώντας τους ένα πέραν του νόμου δικαίωμα. Σε κάθε περίπτωση όμως, η τραγωδία στο Μάτι ανέδειξε τους ενδεχόμενους κινδύνους που διατρέχει ένα αυθαίρετα οικοδομημένο ακίνητο, οδηγώντας μας αναπόφευκτα σε αναθεώρηση αυτής της εκτεταμένης πρακτικής και -ίσως- σε μια αργοπορημένη εκλογίκευση.


2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png