• GUEST WRITER

Ώρα ευθύνης;

της Ιωάννα Πασιά


Πηγή εικόνας: www.greece-is.com

Με το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα εισέρχεται στη φάση αποκλιμάκωσης των μέτρων που είχαν ληφθεί για τον νέο ιό Covid-19. Πρόκειται για ένα «πείραμα εξόδου», όπως το χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6», τονίζοντας ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι μεταβατικοί, ενώ δεν αποκλείεται εκ νέου επιβολή μέτρων σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων.


Η ελληνική κοινωνία αυτές τις εβδομάδες της καραντίνας επέδειξε πειθαρχία στα αυστηρά κυβερνητικά μέτρα, πράγμα που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η χώρα έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά κρουσμάτων και θνησιμότητας από τη νόσο τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συνεργασία ειδικών και της Πολιτείας με τους πολίτες ήταν υποδειγματική, καθιστώντας σύμφωνα με το Bloomberg την Ελλάδα ως πρότυπο για τη στάση της απέναντι στον «αόρατο εχθρό».


Μέχρι τώρα η κυβέρνηση είχε επιβάλλει οριζόντιους περιορισμούς, ενώ κάθε μέρα υπήρχε η Πολιτική Προστασία από κοινού με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, να δίνει κατευθυντήριες γραμμές. Και φυσικά, η επιβολή περιορισμών σε σχέση με τη σταδιακή άρση των μέτρων είναι σίγουρα μια πιο απλή διαδικασία. Και αυτό, διότι είναι πολύ πιο εύκολο να τηρήσεις ορισμένες οδηγίες όταν το ορίζει κάποιος άλλος -πόσο μάλλον η ίδια η κυβέρνηση- από το να «αυτοπειθαρχήσεις».


Πώς θα το διαχειριστούμε λοιπόν από εδώ και πέρα; Ήδη τις τελευταίες μέρες διαφαίνεται από κάποιους μια αίσθηση χαλάρωσης, με την πεποίθηση ότι «όλα βαίνουν προς το τέλος». Από την άλλη πλευρά, βέβαια, μια μερίδα των πολιτών παραμένει συνειδητοποιημένη, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι -και πώς να μην τους δικαιολογήσεις- που φοβούνται την έξοδο από την καραντίνα, ανησυχώντας είτε για την υγεία των ίδιων ή και δικών τους προσώπων.


Ούτε η «υπέρμετρη χαλάρωση», αλλά ούτε ο φόβος είναι η λύση για την επόμενη φάση.

Από σήμερα, όμως, το εάν θα συνεχιστεί η θετική πορεία εναπόκειται αποκλειστικά στις ενέργειες του κάθε πολίτη και στην εμπιστοσύνη που θα δείξει στις αρχές.

Εάν δεν ακολουθήσουμε τις οδηγίες, αναιρούμε αυτόματα τις προσπάθειες των υγειονομικών λειτουργών που σε αυτή την κρίσιμη, για όλους, εποχή δεν επέτρεψαν την κατάρρευση του ελληνικού συστήματος υγείας. Αναιρούμε την προσπάθεια όλων αυτών των μηνών για την προστασία των ατόμων υψηλού κινδύνου, αναιρούμε και τη δική μας πειθαρχία και τον περιορισμό, που μόνο εύκολος δεν ήταν για τους περισσότερους.


Η αίσθηση ατομικής ευθύνης φαντάζει σήμερα πιο κρίσιμη από ποτέ. Ας αναγνωρίσουμε το ότι με το να συνεχίσουμε την πειθαρχία -που αποδείξαμε ότι έχουμε τον τελευταίο καιρό- δεν προφυλάσσουμε μόνο τους εαυτούς μας. Είναι το ελάχιστο δείγμα αλληλεγγύης, αν θέλουμε όλοι να αποκαλούμαστε πραγματικά μέλη μιας κοινωνίας. Θέλοντας ή μη, δεν ζούμε μόνοι μας, οι πράξεις μας έχουν αντίκτυπο στον περίγυρο μας. Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, η επιτυχία των μέτρων ως τώρα οφείλεται στους «πολλούς μικρούς ήρωες που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ευθύνης».


Ας τηρήσουμε όλοι λοιπόν τις οδηγίες για την αντιμετώπιση της νόσου, ο καθένας για τον εαυτό του ξεχωριστά αλλά ταυτόχρονα και για όλους τους άλλους. Υπεύθυνα.

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png