• ΑΝΤΖΥ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

Why So Serious?


pinterest


Απόλυτο blockbuster για το 2019 υπήρξε o “Joker”  που χάρισε στον πρωταγωνιστή της Joaquin Phoenix πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων και το Όσκαρ Ά ανδρικού ρόλου. Στον ευχαριστήριο λόγο του κατά την απονομή του βραβείου “Σωματείου Ηθοποιών” (SAG Awards) ο ηθοποιός δήλωσε πως “εκείνη τη στιγμή ήταν σαν να στέκεται πάνω στους ώμους του αγαπημένου του ηθοποιού Heath Ledger”.Πίσω στο 2008 όλοι συζητούν για το “The Dark Knight” του Christopher Nolan όπου στην προσπάθεια του Batman να απαλλάξει το Gotham City από την εγκληματικότητα, παρεμβαίνει ο Joker. Ένας αναρχικός τρομοκράτης αλλά και ψυχοπαθής δολοφόνος που δε νοιάζεται για τα χρήματα αλλά αρκείται μόνο στο να προκαλεί χαός με το δικό του τρόπο, ενσαρκωμένος από τον Heath Ledger o οποίος κέρδισε Όσκαρ για την ερμηνεία του αλλά και εξαιρετικές κριτικές.

Ενδεικτικά, σε δημοσίευμα της εποχής το “New Yorker” αναφέρει: “He’s mesmerizing in every scene. His voice is not sludgy and slow, as it was in “Brokeback Mountain”. It’s a little higher and faster, but with odd, devastating pauses and saturnine shades of mockery. At times, I was reminded of Marlon Brando at his most feline and insinuating. When Ledger wields a knife, he is thoroughly terrifying (do not, despite the PG-13 rating, bring the children), and, as you’re watching him, you can’t help wondering—in a response that admittedly lies outside film criticism—how badly he messed himself up in order to play the role this way. His performance is a heroic, unsettling final act: this young actor looked into the abyss.”

Ο ίδιος ωστόσο δεν μπόρεσε να παραλάβει ούτε το αγαλματίδιο ή κάποιο άλλο από τα βραβεία που του αντιστοιχούσαν, ούτε είδε την ταινία να κυκλοφορεί στις αίθουσες, αφού αυτό συνέβη περί τα μέσα Ιουλίου του 2008 στις ΗΠΑ και αργότερα στην Ευρώπη και αλλού, ενώ ο Ledger είχε ήδη πεθάνει από λάθος ανάμειξη και δόση φαρμάκων τον Ιανουάριο του ίδιου έτους στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 28 ετών.www.vogue.com

Ο κριτικός μάλλον είχε δίκιο, καθώς ίδιος ο Ledger είχε δηλώσει πως για να προετοιμαστεί για το ρόλο ακολούθησε την τεχνική method acting. Μέσω αυτής της διαδικασίας ο ηθοποιός προσπαθεί από προσωπικά συναισθήματα και βιώματα να καταφέρει να αποδώσει τις σκέψεις και τις πράξεις του χαρακτήρα που πρόκειται να υποδυθεί. Μετά από ενδελεχή έρευνα για τον εκκεντρικό villain και ένα μήνα απομόνωσης σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου όπου κατέγραφε ημερολόγιο με τις σκέψεις του χαρακτήρα και ουσιαστικά τον σκιαγραφούσε, ο ηθοποιός τον καιρό των γυρισμάτων δεν υποδυόταν τον Joker, ήταν ο Joker. Παρέμενε μεταμφιεσμένος όπως ο χαρακτήρας ακόμα και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και κρατούσε μαζί του το ημερολόγιο το οποίο τον επανέφερε στον κόσμο του ήρωα κάθε φορά που οι κάμερες έγραφαν. Φημολογείται ότι η τόσο μεγάλη επαφή με ένα τέτοιο συναισθηματικό κόσμο επηρέασε ιδιαίτερα την ψυχοσύνθεση του ίδιου του Ledger.

Την ίδια διαδικασία είχε ακολουθήσει και σε προηγούμενη ταινία στην οποία είχε πρωταγωνιστήσει και προταθεί για Όσκαρ Ά ανδρικού ρόλου, το “Brokeback Mountain (2006)”, όπου βλέπουμε έναν απαγορευμένο έρωτα να εκτυλίσσεται σε βάθος χρόνου μεταξύ δύο cowboys. Από τους συνεργάτες του είναι γνωστό ότι τον καιρό των γυρισμάτων ο Ledger παρέμενε μονίμως με σφιγμένα δόντια (όπως θα ήταν ένας cowboy) και γρατσουνιές στο πρόσωπο, ενώ ήταν η περίοδος που ο ίδιος άρχισε να γίνεται πιο ενεργός σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της LGBTQ+ κοινότητας. Η Anne Hathaway, που υποδυόταν τη σύζυγό του, έχει δηλώσει ότι σε μια σκηνή θυμού θα μπορούσε ο ίδιος να έχει τραυματιστεί και τότε ήταν που η ίδια αντιλήφθηκε τις δυνατότητες αλλά και την αφοσίωση που έδειχνε ο Ledger.


wikipedia

Ήταν ένας ηθοποιός που φαίνεται να έδινε τον εαυτό του στους ρόλους που υποδυόταν, χωρίς να τον ενδιαφέρει μάλλον το οποιοδήποτε κόστος θα είχε για τον ίδιο η διαδικασία αυτή, αν μπορούσε να αποδώσει την πιο ρεαλιστική ερμηνεία του χαρακτήρα που υποδυόταν. Ίσως αυτό να είναι και το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας του.


Ο Ledger γεννήθηκε στην Αυστραλία το 1979 και από το 1992 και μετά είχε συμμετάσχει σε πολλές παράγωγες μέχρι να φτάσει στο απόγειο της καριέρας του υποδυόμενος τους παραπάνω ρόλους που τον έφτασαν ως τα μεγαλύτερα βραβεία κινηματογράφου παγκοσμίως. Διατηρούσε σχέση με την ηθοποιό Michelle Williams από το 2004 ως το 2007 και μαζί έχουν αποκτήσει μια κόρη.


Σήμερα θα έκλεινε τα 41 του χρόνια.


2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png