• GUEST WRITER

What about beauty?

της Αγγελικής Παρδάλη

Πηγή εικόνας: www.allteenstalk.com

Οι φρενήρεις ρυθμοί με τους οποίους η κοινωνία μας εξελίσσεται έχουν προκαλέσει αισθητές διαφορές σε πολυάριθμα πεδία, όπως το τεχνολογικό, το οικονομικοπολιτικό και το κοινωνικό. Εξετάζοντας, συγκεκριμένα, τις κοινωνικοηθικές μεταβολές, υπάρχει μια έννοια που οι ρίζες της εντοπίζονται ήδη από την εμφάνιση του ανθρώπινου είδους... Και δεν είναι άλλη από αυτή της ομορφιάς.


Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός ήταν ο πρώτος που μελέτησε την θεωρία της ομορφιάς βάσει, μάλιστα, μαθηματικών αναλογιών, ενώ δεν είναι λίγα τα πρότυπα ομορφιάς που έχει επιτάξει η αρχαιοελληνική ιστορία και έχουν χτιστεί γύρω από αυτά περίφημοι μύθοι. Όλοι γνωρίζουν την ιστορία της ωραίας Ελένης, η οποία με την ασύγκριτη ομορφιά της έκανε πολεμιστές να θυσιάζονται για να την διεκδικήσουν και σύμφωνα με τους μύθους αποτέλεσε την αφορμή του μακροβιότερου πολέμου όλης της αρχαιότητας, του δεκάχρονου Τρωικού Πολέμου. Θέτοντας, όπως, προαναφέρθηκε, επίκεντρο αυτού του άρθρου την έννοια της ομορφιάς, θα ήταν αδύνατο να παραλειφθεί το απόλυτο θηλυκό μυθολογικό αρχέτυπο, η θεά της ηδονής και του έρωτα, η Αφροδίτη, το κάλλος της οποίας αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για ζωγράφους, γλύπτες, ποιητές και κάθε λογής καλλιτέχνη... Καταδεικνύεται, έτσι, η ισχύς του όπλου που αποκαλείται "ομορφιά" και αποδεικνύεται πως οι όμορφοι άνθρωποι τα καταφέρνουν!


Το ηθικό δίδαγμα που προσέφερε η αρχαιοελληνική ιστορία ανταποκρίνεται περίφημα στις σύγχρονες κοινωνικές αντιλήψεις. Οι πιο όμορφοι άνθρωποι είναι κοινωνικά αποδεκτοί, προσλαμβάνονται συχνότερα, έχουν καλύτερες δουλειές και υψηλότερους μισθούς, κερδίζοντας, μάλιστα, 17% περισσότερα χρήματα από εκείνους που δεν θεωρούνται όμορφοι. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, την αξία που δίνεται στην εικόνα ενός ανθρώπου, σε τέτοιο επίπεδο που του εξασφαλίζει ένα υψηλότερο επίπεδο ζωής, ή ακόμα, αποτελεί μοιραία αιτία για την πορεία που εκείνος θα ακολουθήσει. Έτσι, λοιπόν, το "domino" ομορφιά-κοινωνική αναγνώριση-καλύτερη ποιότητα ζωής στοιχειώνει πολλούς ανθρώπου, γεννά προβληματισμούς, ανασφάλειες και καθιστά την εμφάνιση κύρια προτεραιότητά μας.


Τι θεωρείται , όμως, "όμορφο"; Η απάντηση στο ερώτημα σίγουρα δεν είναι ούτε απόλυτη ούτε ευλογοφανής. Αντιθέτως, η υποκειμενική υπόσταση της ομορφιάς καθιστά το ερώτημα θεωρητικό και πιθανότατα φιλοσοφικό. Η ομορφιά είναι πολυδιάστατη έννοια που έχει να κάνει με την αισθητική, το ένστικτο, την αντίληψη της ευτυχίας, αλλά και τις αισθήσεις μας που αποτελούν τους υποδοχείς αξιολόγησης του "όμορφου". Το ένστικτό μας για την ομορφιά είναι πολύ παλιό και υπήρχε δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν καν αποκτήσουμε γλώσσα, ενώ, την ίδια στιγμή ποικίλει χωροχρονικά, λαμβάνοντας πολλαπλές μορφές ανάλογα με την εποχή και τον χώρο που εντοπίζεται. Στην Αρχαία Ελλάδα η ιδανική γυναικεία ομορφιά συνδεόταν με την γονιμότητα και την επιβίωση του είδους, γι' αυτό και τα γλυπτά παρουσίαζαν τις γυναίκες με πληθωρικά σώματα. Αντιθέτως, σήμερα συναντούμε την εκδοχή του "body shaming", όπου ένα πληθωρικό σώμα αντιτίθεται στα επιβαλλόμενα πρότυπα, στα "model materials", στα "skinny" και "instagramικά" σώματα.


Ας εξετάσουμε, όμως, την σύνδεση της ομορφιάς με την φύση, η οποία ίσως απλουστεύσει και οργανώσει κατά κάποιον τρόπο την γενική αντίληψη για την ''ομορφιά'' στο μυαλό μας. Από την εποχή των προσωκρατικών φιλοσόφων ήδη υποστηρίχθηκε η άποψη ότι η φύση, παρά τις αντιφάσεις της, είναι σε θέση να εξασφαλίσει κανόνες που μπορούν να την καταστήσουν υπόδειγμα ομορφιάς. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, το γεγονός ότι η φύση, το σύμπαν αποκαλείται από τους προσωκρατικούς φιλοσόφους "κόσμος", που σημαίνει αρμονικό σύνολο πραγμάτων, "κόσμημα". Τα βασικά στοιχεία από τα οποία συγκροτείται ο κόσμος -το νερό, η γη, η φωτιά και ο αέρας- παρά την ανομοιογενή ιδιοσυστασία τους, βρίσκονται σε αρμονία και δημιουργούν σκηνικά "θεϊκής παρέμβασης". Όταν σκεφτόμαστε την ομορφιά στη φύση, θα μπορούσαμε αμέσως να σκεφτούμε πράγματα που θαμπώνουν τις αισθήσεις - την εξέχουσα θέση ενός βουνού, την απεραντοσύνη της θάλασσας, το άνθισμα ενός λουλουδιού. Συχνά είναι μόνο η αντίληψη αυτών των πραγμάτων που μας δίνει ευχαρίστηση και αυτή η συναισθηματική απάντηση από την πλευρά μας φαίνεται να είναι ζωτικής σημασίας για την οριοθέτηση της έννοιας "ομορφιά". Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ορισμό της ,"beauty is a combination of qualities, such as shape, colour, or form, that pleases the intellect or moral sense and the aesthetic senses, esp. the sight". Παρατηρείται, έτσι,ένας κάποιος συσχετισμός της ομορφιάς με την εγγενή αξία της φύσης.


Ας μεταβούμε, τώρα, στην σύγχρονη εποχή και ας αξιολογήσουμε με απλές παρατηρήσεις και παραδοχές την βαρύτητα της ομορφιάς στον 21ο αιώνα . Ας είμαστε αντικειμενικοί! Θεωρείτε τυχαία την αλματώδη ανάπτυξη της πλαστικής χειρουργικής; Την διαρκή προσπάθεια να δείχνουμε όμορφοι; Την τρομερή ανάπτυξη της βιομηχανίας της ομορφιάς με τους πολυεπίπεδους κλάδους και τα δισεκατομμύρια τζίρου; Πολλοί υποστηρίζουν ότι πηγή αυτών συνιστούν ιντερνετικά και τηλεοπτικά πρότυπα - "social influencers", πρωταγωνιστές ταινιών με εκθαμβωτικές παρουσίες , "instagrammers" και μοντέλα - τα οποία μανιωδώς στον βωμό του χρήματος και της δόξας παρουσιάζουν την ρηχή αξιολογικά και ουσιαστικά ζωή τους, προσκολλημένοι στο "φαίνεσθαι", την επίπλαστη εικόνα και την σαρκική έκθεσή τους. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως επιδιώκουν μία ενιαία, κοινωνικά αποδεκτή εικόνα, φοβούμενοι να επιδείξουν την διαφορετικότητά τους και με επικαλυμμένο κομπλεξισμό προσπαθούν να την χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο για να αποτελέσουν μέρος του συστήματος. Με "συνοδοιπόρους" το photoshop, τα φίλτρα και τις εκατοντάδες λήψεις κατορθώνουν να πετύχουν το πολυπόθητο αισθητικό αποτέλεσμα (σαρκώδη χείλη, αψεγάδιαστο δέρμα, καλλίγραμμα σώματα και μεγάλοι γλουτοί).


Πλέον ο εγκέφαλος και η οπτική μας έχουν εξοικειωθεί σε εξιδανικευμένα πρότυπα οριοθετημένων χαρακτηριστικών και μίας παγιωμένης - ενιαίας εικόνας. Οι επικίνδυνοι αυτοί αισθητικοί κανόνες δεν επιτρέπουν να συνειδητοποιήσουμε την προσωρινότητα και την εφημερότητα της ομορφιάς καθώς και να αναγνωρίσουμε την αξία της εσώτατης ψυχοπνευματικής ανάπτυξης και εσωτερικού προβληματισμού. Ακόμα, το πόσο αντιφατική είναι η εσωτερική από την εξωτερική ομορφιά καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος φθείρεται εξωτερικά, αλλά αναπτύσσεται περισσότερο εσωτερικά. Ακολουθείται δηλαδή μία αντίστροφη πορεία εξέλιξης που υποδηλώνει την σημαντικότητα και την δυσκολία αληθινής ανάπτυξης του εγκεφαλικού μικρόκοσμού μας. Η διαφορετικότητά μας πρέπει να ενσωματωθεί από εμάς τους ίδιους ώστε να οδηγηθούμε όσο πιο κοντά στην αυτοαξιολόγησή μας, στο "γνώθι σαυτόν". Πώς, όμως, είμαστε τελικά; Το είδωλο που αντικρίζουμε στον καθρέφτη μας είναι το πώς πραγματικά είμαστε, ή μήπως βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα από τα μάτια των άλλων, εμμένοντας σε ατελή σημεία και ανασφάλειες που πηγάζουν από άγονη κριτική, κακεντρεχή σχολιασμό, επιφανειακά πρότυπα και αποτελούν ασυναίσθητα κατάλοιπα άσχημων βιωμάτων και επιβαλλόμενων εικόνων; Γιατί; Πραγματικά, γιατί μία αφιλτράριστη κουβέντα ενός ξένου ή μία ψηφιακή εικόνα με πολλά "likes" να συνιστούν κώλυμα στις κοινωνικές συναναστροφές μας και στην εκτίμηση του ίδιου μας του εαυτού;


Τελικά, αρκεί μια πλύση εγκεφάλου ώστε η κάθε μοναδικότητα να αποτελέσει ελάττωμα! Στην πραγματικότητα, όμως, εκπέμπουμε ό,τι είμαστε πραγματικά και κανείς άλλος δεν γνωρίζει τον εαυτό μας καλύτερα από εμάς, γιατί απλούστατα η φυσική και ψυχοπνευματική μας σύνθεση, η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας μας είναι μοναδικά! Φτάνει να τα ανακαλύψουμε! Γιατί, όπως είπε και ο Paulo Coelho, "Αν είσαι σε θέση να δεις την ομορφιά, αυτό συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή φέρεις την ομορφιά μέσα σου. Ο κόσμος είναι ένας καθρέφτης στον οποίο ο καθένας βλέπει το είδωλό του". Η διαφορετικότητα είναι το κλειδί νοηματοδότησης της ζωής μας, αλλά και ανάπτυξης ισχυρών ανθρωπίνων δεσμών, καθώς αν αναλογιστούμε, η ιδιαιτερότητα της πνευματικής λειτουργίας και κοσμοθεωρίας μας είναι αυτή που θα οδηγήσει στην ταύτιση, την επικοινωνία και την απόλυτη σύνδεση με κάποια άλλη "ψυχή". Όσο κάποιοι άλλοι ασχολούνται με το περιτύλιγμα ασχολήσου με την ουσία, με την εις βάθος ανακάλυψη της ψυχής σου, ανακαλύπτοντας κάθε μέρα κάτι νέο που θα σε εκπλήσσει. Και με αυτό τον τρόπο, η ψυχή σου θα αντανακλάται στο βλέμμα σου, μαγνητίζοντας όσους έχουν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν μαζί σου. Δεν είναι εύκολο... Το εσωτερικό ταξίδι είναι ένας δρόμος για ελάχιστους που θέλουν να ξυπνήσουν στον αληθινό κόσμο με σπουδαίες ευκαιρίες και ανθρώπους!


Μην τροφοδοτείς τους φόβους και τις ανασφάλειές σου, επένδυσε εσωτερικά και αγνόησε τα κίβδηλα στοιχεία του κόσμου που πέφτουν "σαν βροχή". Συνειδητοποίησε ότι αν αποδεχτούμε τον εαυτό μας επιταχύνουμε την διαδικασία εκπλήρωσης στόχων πάσης φύσης!


Επομένως, θέτω το ερώτημα: επιδιωκόμενη ομοιομορφία ή εξατομικευμένη ομορφιά; Αφήνω την απάντηση σε εσάς…

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png