• ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

WeSolve: το νέο Think Tank που σε καλεί να δράσεις για το Πανεπιστήμιό σου

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει μια πρωτοβουλία μιας μικρής ομάδας φοιτητών; Μπορούν τελικά οι νέοι να αλλάξουν τον κόσμο; Ή περιμένουν την κατάλληλη συγκυρία για να παρακινηθούν να δράσουν; Αυτή η ομάδα φοιτητών σίγουρα δεν περίμενε κανέναν από μηχανής θεό, αλλά άδραξε μόνη της την ευκαιρία να αναλάβει δράση από την επιτακτική ανάγκη και μόνο να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν πιο βιώσιμα τα Πανεπιστήμιά μας, ο χώρος σκέψης και έρευνάς μας, με την επίλυση βασικότατων προβλημάτων που λίγοι τολμούν να θέσουν στο τραπέζι της συζήτησης. Γι’ αυτό και οργάνωσαν μια νέα πρωτοβουλία από φοιτητές για φοιτητές, που έχει ως στόχο όχι μόνο να αναδείξει την καρδιά των προβλημάτων, αλλά και να προτείνει ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες λύσεις.


Ο λόγος για το “WeSolve”, ένα νέο Think Tank και την πρώτη του καμπάνια, το Uniform, που φιλοδοξεί να δώσει στον φοιτητή τον δίαυλο που χρειάζεται για να σπάσει τη σιωπή του και να μιλήσει ανοιχτά για πρακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά κατά την ακαδημαϊκή του ζωή, να προσανατολίσει τη σκέψη του σε απλές αλλά καινοτόμες λύσεις και να εργαστεί ομαδικά για το πώς μπορούν αυτές να γίνουν πράξη σε συνεργασία με τους αρμόδιους διοικητικούς φορείς.


Μια ιδέα λοιπόν μερικών φοιτητών στάθηκε ικανή να συγκεντρώσει 60 φοιτητές στο παράρτημα του Μητροπολιτικού Κολεγίου στο κέντρο στις αρχές του μήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν ενεργά στην πρώτη δράση του Think Tank, το Uniform, και να συνδιαλεχθούν ελεύθερα για τα προβλήματα που εντοπίζουν εντός του ελληνικού πανεπιστημίου σε 5 θεματικούς πυλώνες: 1. Εστίαση, Διαμονή και Εκπαιδευτικές προοπτικές, 2. Σύνδεση με την Αγορά Εργασίας, 3. Περιβάλλων Χώρος και Ασφάλεια Πανεπιστημίου, 4. ΑΜΕΑ και Προσβασιμότητα Πανεπιστημίου, 5. Εθελοντισμός και Εξωστρέφεια Πανεπιστημίου.Γιατί Uniform;


Το Uniform είναι μια συναίρεση των λέξεων University και Reform. Τι το καινοτόμο έχει ; Δύναμή του Uniform είναι ο ίδιος ο φοιτητής, ο οποίος μέχρι τώρα δεν έβρισκε κάποια οργανωμένη δράση να προωθεί λύσεις στο πανεπιστήμιό του. Γι’ αυτό και η δράση αυτή του εξασφαλίζει την ευκαιρία να μιλήσει ελεύθερα για οτιδήποτε τον απασχολεί σαν μέλος μια ομάδας, ο φοιτητής δεν είναι πια άτομο, δεν αισθάνεται πια μόνος. Είναι χαρακτηριστικό ότι προσεγγίστηκαν και συμμετείχαν στην ομάδα “ΑΜΕΑ και προσβασιμότητα” και τα ίδια μερικά από τα παιδιά με κινητικά προβλήματα που φοιτούν στο ΕΚΠΑ, καθώς η δική τους οπτική στο ζήτημα κρίθηκε διαφωτιστική.


Το WeSolve κάλεσε τους φοιτητές να υποβάλουν την αίτησή τους σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, την οποία και προώθησε μέσω Facebook και Instagram. Σε όρους ανοιχτού διαλόγου στη συνάντηση της 7ης Μαρτίου στο κέντρο της Αθήνας ακούστηκαν και συνεκτιμήθηκαν όλες οι απόψεις ανεξαιρέτως, στη βάση του ότι κάθε σκέψη και κάθε τεκμηριωμένη διαπίστωση είναι χρήσιμη. Σε ό,τι αφορά δε τη δραστικότητα των λύσεων, οι φοιτητές που συνδιαλέχθηκαν δε συμφώνησαν πάντοτε. Όμως με υποδειγματικό τρόπο έδειξαν σεβασμό στις γνώμες των άλλων και κατανόηση στους προβληματισμούς τους, ώστε τελικά οι προταθείσες λύσεις εξέφραζαν ικανοποιητικά κάθε μέλος της ομάδας ξεχωριστά. Το σημαντικό ήταν όμως ότι εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι και οι φοιτητές προβληματίστηκαν ήδη για τους τρόπους με τους οποίους θα υπερβούν τα εμπόδια που θα ανακύψουν κατά την εφαρμογή των λύσεων.Έπειτα ακολούθησε μεγάλη εκδήλωση στις 10 Μαρτίου, όπου παρουσία ακαδημαϊκών και του κου Ντ. Αρκουμάνη, Προέδρου του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Κολεγίου, τα μέλη της κάθε ομάδας παρουσίασαν και εξήγησαν τα προβλήματα που εντόπισαν και τις λύσεις τις οποίες εισηγούνται, από τις πιο αυτονόητες και βασικές μέχρι τις πιο ρηξικέλευθες και καινοτόμες. Προτού καταλήξουν στις λύσεις οι φοιτητές προέβησαν και σε σχετική έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσουν ποια πρότυπα για τους πανεπιστημιακούς χώρους και λειτουργίες ισχύουν ανά τον κόσμο, ποιες οι δυνατότητες επέμβασης στους χώρους και στις λειτουργίες των σχολών τους με βάση το νόμο και τη σύγχρονη τεχνολογία, συζήτησαν με καθηγητές και φίλους για να αξιοποιήσουν κάθε χρήσιμη παρατήρηση. Μεταξύ άλλων , τόνισαν σε όλους τους εξετασθέντες τομείς την οργάνωση του πανεπιστημίου σε ό,τι αφορά την ενημέρωση, ιδίως σε θέματα δημόσιας υγείας, ασφάλειας και σύνδεσης με την αγορά εργασίας.


Είναι πράγματι πολύ σημαντικό δράσεις, ημερίδες και σεμινάρια να διοργανώνονται υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου. Από την άλλη, η αξιοποίηση ηλεκτρονικών πλατφορμών ενημέρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών παρουσιάστηκε ως εξαιρετικά θεμιτή. Οι φοιτητές κατέστησαν σαφές το εξής: Θέλουν ένα Πανεπιστήμιο ζωντανό, ανοιχτό, γεμάτο ενεργά μέλη που δεν έρχονται απλώς να παρακολουθήσουν ή να παραδώσουν (ο καθένας ανάλογα με τον ρόλο του) το μάθημά του, σπεύδοντας να φύγουν κατά τις βραδινές ώρες, γιατί δεν αισθάνονται ασφαλείς, αλλά που αντιμετωπίζουν το Πανεπιστήμιο σαν το σπίτι τους, έναν χώρο ελεύθερης ανταλλαγής ιδεών και προόδου της επιστήμης, όπου η ακαδημαϊκή ελευθερία βρίσκει το ουσιώδες της νόημα.


Τώρα, ακόμη και εν μέσω καραντίνας, οι συμμετέχοντες στο WeSolve διερευνούν όλες τις δυνατότητες κατάλληλης προσέγγισης των αρμόδιων φορέων και διοικητικών προσώπων του νομικού προσώπου του Πανεπιστημίου, καθώς και τα επόμενα βήματα προς υλοποίηση των αιτημάτων τους, ώστε να επανέλθουν έτοιμο(πόλεμο)ι μετά τη λήξη της τρέχουσας περιόδου εγκλεισμού. Είναι βασικό δε το ότι οι φοιτητές δεν έχουν προετοιμαστεί για να προβάλουν αιτήματα μόνο, αλλά είναι πρόθυμοι και μέσα από την εθελοντική τους δράση να συνεισφέρουν στην πραγμάτωση των λύσεων.


Στην πρώτη του δράση το WeSolve απευθύνθηκε σε φοιτητές της σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αναμένονται πολλές ακόμη δράσεις, που θα επεκταθούν και σε άλλους τομείς προβλημάτων και με στόχο να προσεγγίσουν περισσότερους φοιτητές. Αν είσαι και εσύ φοιτητής στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, μείνε συντονισμένος, η επόμενη δράση του WeSolve θα χρειαστεί τη δική σου στήριξη για ένα καλύτερο πανεπιστήμιο του σήμερα! Μέχρι τότε, προετοίμασε τις λύσεις σου και μη φοβάσαι να τις εκφράσεις, γιατί μόνο οι ίδιοι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα που μας αφορούν!


Βρείτε το WeSolve στη σελίδα του στο Facebook: https://www.facebook.com/wesolvegr/
2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png