• GUEST WRITER

Τραγωδία Marfin: Η ημέρα που η δημοκρατία δεν θέλει να θυμάται


protothema.gr

Γράφει η Ιωάννα Πασιά
5 Μαΐου 2010. Η κυβέρνηση του Γεώργιου Παπανδρέου μόλις είχε ανακοινώσει μέτρα λιτότητας στο πλαίσιο της απαρχής μιας δεκαετούς οικονομικής κρίσης που επηρεάζει την ελληνική κοινωνία ακόμη και σήμερα. Μία από τις μεγαλύτερες πορείες στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας- εκτιμώνται πάνω από 100.000 άτομα- εκτυλισσόταν στην οδό Σταδίου με κατεύθυνση το Σύνταγμα. Ομάδα αγνώστων ατόμων συγκεντρώνονται έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας Marfin. Πετούν βόμβες μολότοφ. Ξεσπάει φωτιά. Απολογισμός, 3 νεκροί.


Ο εμπρησμός στο υποκατάστημα της Marfin ή η τραγωδία της Marfin, όπως αποκαλείται συχνά, καταδικάστηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα, τα οποία έκαναν λόγο για «ωμή δολοφονική ενέργεια» και «αντικοινωνική βία». Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος(ΟΤΟΕ) καταδίκασε το συμβάν, επιρρίπτοντας την ευθύνη τόσο στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, όσο και στην πλημμελή τήρηση μέτρων ασφαλείας στις τράπεζες. Συγχρόνως, σύσσωμη η ελληνική κοινωνία αποδοκίμασε τις εν λόγω πράξεις.


5 Μαΐου 2020. Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη Βουλή στη μνήμη των ανθρώπων, που «τους στέρησε τη ζωή η τυφλή βία και ο διχασμός». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο τραγικό αυτό συμβάν, δηλώνοντας ότι «η Πολιτεία θα τιμήσει την μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν». Συγκεκριμένα, θα τοποθετηθεί μια ειδική πλακέτα στο εν λόγω κτίριο ως υπενθύμιση των γεγονότων που κατέλυσαν κάθε έννοια διεκδίκησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και κοινωνικής αλληλεγγύης. Με μια δημοσίευση της στο twitter, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έστειλε το δικό της μήνυμα για την επέτειο αυτής της τραγωδίας, με την ευχή «να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας».


Πρόκειται για ένα έγκλημα δίχως τιμωρία, καθώς κανένας αυτουργός (φυσικός ή ηθικός) δεν έχει καταδικαστεί, ενώ όσοι παραπέμφθηκαν σε δίκη αθωώθηκαν. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που, αντί να επιρρίψουν την ευθύνη στους ενόχους, κατηγόρησαν τη διοίκηση της τράπεζας και τους υπαλλήλους, που αντί να απεργήσουν βρίσκονταν εκείνη τη μέρα στον χώρο εργασίας τους(η ΓΣΕΕ είχε κηρύξει την 5η Μαΐου ημέρα γενικής απεργίας). Έφταιγαν, δηλαδή, επειδή δούλευαν. Έφταιγαν, επειδή «ήξεραν ότι τέτοια μέρα γίνονται επεισόδια και επέλεξαν να βρίσκονται εκεί».


Η συμμετοχή σε διαδηλώσεις και απεργίες αποτελούν συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, ως μια από τις βασικές μορφές ελέγχου της κυβερνητικής πρακτικής από τον λαό. Το Σύνταγμα, όμως, δεν προστατεύει όσες δημόσιες συναθροίσεις απειλούν τη δημόσια ασφάλεια και διαταράσσουν την κοινωνική συνοχή. Ο εμπρησμός της Marfin ανήκει προδήλως στην δεύτερη κατηγορία. Όσοι δεν σέβονται ούτε τον νόμο αλλά ούτε και τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας στην οποία αλληλεπιδρούν δεν δικαιούνται ελαφρυντικά. Ούτε δικαιούνται να στιγματίζουν τις ενέργειες δημοκρατικών κινημάτων που έχουν ως αποκλειστικό στόχο την υπεράσπιση εργασιακών η άλλων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών.2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png