• ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Τι είναι το Support Art Workers;


Πηγή: https://www.maxmag.gr/mousiki/support-the-art/

Ένα πολύ χρήσιμο παράδειγμα, που αποδεικνύει τη δυναμικότητα της κοινωνίας της πληροφορίας, μόλις έκανε την εμφάνισή του. Ιδού το σπουδαιότερο αντίβαρο στην αποστασιοποίηση του σύγχρονου ανθρώπου από τα κοινά, και συγχρόνως αντίδοτο στη μάστιγα μιας γενικευμένης αδιαφορίας για τα πολιτικά πράγματα, που δεν αφορούν παρά τη διαχείριση των γήινων πόρων ενέργειας από τους ανθρώπους για τους ανθρώπους: η συμμετοχική πληροφόρηση, που αναβαθμίζει την ίδια τη δημοκρατία μας. Πέρα από όλα τα αληθινά περιστατικά λανθασμένης χρήσης για τα οποία έχει κατηγορηθεί, το Διαδίκτυο αναδύθηκε στον αιώνα μας, αυτόν του μεταβιομηχανικού μοντέλου οργάνωσης, προκειμένου να παράσχει στους πολίτες τον απαραίτητο δίαυλο έκφρασης των σκέψεων και των προβληματισμών τους. Εκεί όπου η προβολή αιτημάτων και η πραγματική αλληλεπίδραση με τους πολιτικούς έμοιαζε να οδηγεί σε ένα ανέλπιστο αδιέξοδο, ο σύγχρονος κοινωνός αξιοποίησε τις δυνατότητες της τεχνολογίας προκειμένου να γεφυρώσει αυτό το χάσμα και να ικανοποιήσει μια επιτακτική ανάγκη. Εκεί όπου ο πολίτης νιώθει ξεχασμένος, οργανώνει ο ίδιος την κοινωνία του και υψώνει τη φωνή του για να ακουστεί η ηχώ της στο τραπέζι του διαλόγου. Αυτό ακριβώς έκανε και μια κατηγορία επαγγελματιών που επλήγη, όπως όλοι μας, από τις επιπτώσεις της πρωτόγνωρης πανδημίας των καιρών μας, προκειμένου να εκτονώσει την ασφυκτική αγωνία για την επόμενη ημέρα και να δηλώσει το παρών της: οι καλλιτέχνες.


Οι καλλιτέχνες αποτελούν παραδοσιακά μια παρεξηγημένη κοινωνικοοικονομική ομάδα, καθώς για αυτούς η οικονομική επισφάλεια μπορεί να γίνεται αποδεκτή σε ορισμένες περιπτώσεις ως σύμφυτο χαρακτηριστικό του επαγγέλματός τους. Τα πλήγματα που έχει δεχτεί η καλλιτεχνική δημιουργία λόγω της καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων και της αυθαίρετης πειρατείας στους κόλπους της κοινωνίας της γνώσης και στο όνομα της ελεύθερης διάδοσης της πληροφορίας επιβαρύνθηκαν από τις συνέπειες ενός απόλυτου lockdown της οικονομίας.

Είναι ευκαιρία με αυτό το κάλεσμα των καλλιτεχνών να αναλογιστούμε το διακύβευμα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, που διαθέτει ευγενή κίνητρα και υπηρετεί ύψιστους παιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς, καθώς και αντιστρόφως τη συνεισφορά που κρύβει εν δυνάμει στον πυρήνα της προς την ανάδειξη με δημιουργικό τρόπο και την καταπολέμηση αρνητικών κοινωνικών φαινομένων.

Χωρίς τη στοιχειώδη αποζημίωση για τον κόπο του καλλιτέχνη, η δημιουργία απειλείται με αφανισμό πρώτα από όλα για πρακτικούς λόγους! Ο λόγος για το κίνημα "Support Art Workers", μια ελληνική πρωτοβουλία που ξεκίνησε με μια ανοιχτή επιστολή προς τις αρμόδιες αρχές και ταυτοχρόνως με ένα ψήφισμα-μανιφέστο υπέρ των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας κινητοποίησης των πολιτών ονόματι Avaaz.org. Εμπιστευόμενη τις αρχές της στατιστικής και τους νόμους των πιθανοτήτων, θεωρώ έγκυρο να πω ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πετύχει στην αρχική των μέσων κοινωνικής μας δικτύωσης το εν λόγω πλαίσιο και το σύνθημα υποστήριξης των καλλιτεχνικών δημιουργών και ερμηνευτών.


Τι ένιωσαν την ανάγκη να εκφράσουν οι καλλιτέχνες; Επιθύμησαν να ασκήσουν μια μορφή κοινωνικής πίεσης που ο μέσος ενεργός πολίτης οφείλει να αναλάβει, όμοιας φύσης με αυτή που ασκούν τα ΜΜΕ, ως υπέρτατος μεν έλεγχος και επόπτης των αποφάσεων της πολιτικής εξουσίας, σταθερότερος δε εγγυητής της δημοκρατίας και της λαϊκής νομιμοποίησης που την ερείδει. Σε μια περίοδο γενικευμένης οικονομικής παρακμής, οι καλλιτέχνες συσπειρώθηκαν προκειμένου να εκφράσουν τα δικαιώματά τους, με σκοπό απλώς να υπενθυμίσουν ότι πρέπει να συνεκτιμηθούν και αυτά στο τραπέζι της στάθμισης και να ενισχύσουν την κοινωνική ευαισθητοποίηση, με απόλυτο σεβασμό στο βαρύ φορτίο που φέρει σύσσωμη η κοινωνία. Τι ζητούν οι καλλιτέχνες; Ρυθμίσεις που να προστατεύουν τη δραστηριότητα που για αυτούς αποτελεί κοινωνικό καθήκον και συγχρόνως πηγή βιοπορισμού. Οι καλλιτέχνες αγωνιστές του σήμερα δεν είναι μια μερίδα ονειροπόλων που κάποια στιγμή στη νιότη τους κυνήγησαν ένα μακρινό και αμφίβολο όνειρο. Ανεξαρτήτως βαθμίδας δράσης και ειδικότερης μορφής του αντικειμένου με το οποίο καταπιάνονται, οι δημιουργοί και οι ερμηνευτές δεν υπηρετούν ένα νεφελώδες όραμα, αλλά είναι εδώ για να αφουγκραστούν την κοινωνία, να εκφράσουν τους προβληματισμούς της μέσα από τη δημιουργικότητα και την τέχνη και να αναδείξουν το μεγαλείο της έλλογης ιδιότητας του ανθρώπου που φέγγει ως οδηγός στο μονοπάτι κάθε δυσκολίας.


Οι καλλιτέχνες δε ζητούν κάποια αφηρημένη στήριξη, αλλά τον απαραίτητο σχεδιασμό, τα χρονοδιαγράμματα και την προστασία των πνευματικών τους δικαιωμάτων προκειμένου να μπορέσουν, όπως όλοι οι επαγγελματίες, να επιστρέψουν στην τέχνη που υπηρετούν με αφοσίωση και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Εκεί όπου ένιωσαν ξεχασμένοι από την κυβέρνηση, ανέτειναν το χέρι για να πάρουν το λόγο. Τι μπορεί να γίνει; Με την έλευση του καλοκαιριού να πλησιάζει είναι ανάγκη να γίνουν οι απαραίτητες σταθμίσεις προκειμένου να μην καταπνιγεί η καλλιτεχνική δράση, η μόνη μας διέξοδος από την πνευματική νέκρωση στην οποία αναπόφευκτα οδηγεί χωρίς το καταφύγιο της τέχνης ο εγκλεισμός που όλοι βιώσαμε, αλλά να επιτραπεί σε ελεγχόμενο πλαίσιο, ήτοι με την πιστή εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης και προληπτικών μέτρων υγιεινής κατά τις συστάσεις των ειδικών. Σε τοπικό επίπεδο, χωρίς μαζικές μετακινήσεις και με ακέραιο το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που υπαγορεύει η ανάγκη τήρησης των μέτρων πρόληψης, η ισοπέδωση της πολιτιστικής ζωής μπορεί να αποφευχθεί. Αντί να εκμηδενίσουμε την καλλιτεχνική δημιουργία, μπορούμε να επιλέξουμε από το περισσότερο ή λιγότερο ευρύ φάσμα επιλογών που παρέχει η επιστήμη (γιατί όλα έχουν ως αφετηρία τις δυνατότητες της επιστήμης, απόρροια της έλλογης ικανότητας που διακρίνει το ανθρώπινο είδος) αυτή τη μέση λύση που θα διατηρήσει την υγεία μας αλώβητη και την πνευματική μας ισορροπία άρτια.


Το ψήφισμα που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται εδώ. Μπορείτε να συνεισφέρετε με την υπογραφή σας στην εξύψωση των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών. Το κίνημα έχει ήδη συγκεντρώσει σχεδόν 40.000 υπογραφές.


Πηγή εικόνας εξωφύλλου:

https://secure.avaaz.org/el/community_petitions/prothypoyrgo_k_mitsotaki_yp_politismoy_l_mendoni_y_sevasmo_stirixi_kai_ypeythynotita_stoys_ergazomenoys_sto_horo_toy_politismoy/2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png