• ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΟΥΝΑΚΗΣ

Τομά Σανκαρά: «Δεν είναι δυνατόν να σκοτώσεις μια ιδέα» - 70 χρόνια από τη γέννησή τουΕχθές, 21 Δεκεμβρίου, συμπληρώθηκαν επτά δεκαετίες από την γέννηση του παναφρικανιστή επαναστάτη που μετά θάνατον χαρακτηρίστηκε ως ο «Τσε Γκεβάρα της Αφρικής».Τέσσερεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα γεννήθηκε ο σοσιαλιστής, παναφρικανιστής και φεμινιστής Τομά Σανκαρά, ο άνθρωπος που έγινε σύμβολο του συλλογικού αγώνα ενάντια στην αποικιοκρατία και την καταπίεση των ιθαγενών από τις εκάστοτε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Ο Σανκαρά γεννήθηκε το 1949 στην γαλλική αποικία του Άνω Βόλτα, την οποία γνωρίζουμε πλέον ως Μπουρκίνα Φάσο, «χώρα των έντιμων ανθρώπων».


Αν και ο ίδιος καταγόταν από μεσοαστική οικογένεια, δεν ήταν εφικτό να πληρώσει τα κόστη της φοίτησης στο πανεπιστήμιο, οπότε σε ηλικία 17 ετών εντάχθηκε στον αποικιακό στρατό.

Εκεί ήρθε σε επαφή και με άλλες προσωπικότητες στον στρατό, πολλές φορές ανθρώπους με προοδευτικές ή και ριζοσπαστικές ιδέες, σχετικά με το μέλλον του Άνω Βόλτα, την αντιμετώπιση της αποικιοκρατίας και την προοπτική της Αφρικανικής ηπείρου. Εντάχθηκε σε πολιτικούς κύκλους, διαμορφώνοντας με τον καιρό το πολιτικό ον που τη δεκαετία του 1980 θα άλλαζε την μοίρα της χώρας του.


«Η επανάσταση και η απελευθέρωση των γυναικών πάνε μαζί. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τη χειραφέτηση ως πράξη φιλανθρωπίας ή επίδειξη ανθρώπινης συμπόνιας. Είναι βασική αναγκαιότητα για την επιτυχία της επανάστασης. Οι γυναίκες κρατούν το άλλο μισό του ουρανού.»

Το 1971, στάλθηκε για περαιτέρω εκπαίδευση στην γαλλική Μαδαγασκάρη, όπου παρακολούθησε πολλές εξεγέρσεις ενάντια στο καθεστώς ιδίοις όμμασι και μελέτησε τα έργα του Μαρξ και του Λένιν. Κάποια χρόνια μετά, συμμετείχε στην «Κομμουνιστική Ομάδα Αξιωματούχων», μια πολιτική γκρούπα στρατιωτών που συσπειρώνονταν γύρω από την ιδέα μίας αυτόνομης και σοσιαλιστικής Αφρικής, ανεξάρτητης από τις ορέξεις των υπερπόντιων κεφαλαιοκρατών που λυμαίνονταν την γη και τον αέρα τους.


Ο Σανκαρά έγινε πρόεδρος το 1983, σε ηλικία 33 ετών, μετά από το επιτυχημένο πραξικόπημα του συνταγματάρχη Μπλαίζ Κομπραορέ, ο οποίος στη συνέχεια θα επιχειρούσε ξανά πραξικόπημα ενάντια στον μαρξιστή επαναστάτη Σανκαρά.


Τα τέσσερα χρόνια που κυβέρνησε, προώθησε την απεξάρτηση από τις ξένες δυνάμεις και την δόμηση της οικονομικής και κοινωνικής κατασκευής της Μπουρκίνα Φάσο με κέντρο τους αγρότες και τους εργάτες, δηλαδή αυτούς που παρήγαν τον πλούτο της χώρας του.


«Το χρέος είναι μια έξυπνα στημένη επανακατάκτησης της Αφρικής. Μια επανακατάκτηση που μας μετατρέπει σε οικονομικούς σκλάβους.»

Η εξωτερική του πολιτική ήταν αντιιμπεριαλιστική καθώς προωθούσε την αλληλοστήριξη των αφρικανικών κρατών και την αλληλοβοήθεια προς όφελος των λαών. Κατά την διάρκεια του 25ου συνεδρίου του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, λόγου χάρη, επέκρινε σκληρά τον δανεισμό από μη-Αφρικανικά κράτη και ιδιώτες, ο οποίος πάντα χρησιμοποιούταν σαν εργαλείο για την εμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης στα εσωτερικά ζητήματα της ηπείρου.Ο αριστερός Μπουρκιναμπέ ηγέτης τάχθηκε υπέρ των αδέσμευτων, ήταν εξ ολοκλήρου αντίθετος στις πολιτικές των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών δυνάμεων, καταδίκασε την εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν και συμπονούσε τον αντικαπιταλιστικό αγώνα των Κουβανών, των Νικαραγουανών και των Παλαιστινίων.


Tον Οκτώβριο του 1987, στρατιωτικοί της Μπουρκίνα Φάσο ενορχήστρωσαν την πτώση της κυβέρνησης του Σανκαρά, σκοτώντοντάς τον κατά τη διάρκεια νέου πραξικοπήματος. Με την ανατροπή του προοδευτικού ηγέτη, έπαψαν αμέσως οι εθνικοποιήσεις και η χώρα μπήκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Καμπαορέ έμεινε στην εξουσία μέχρι το 2014.


Η μνήμη του Σανκαρά γιορτάζεται κάθε Δεκέμβριο, ανήμερα των γενεθλίων του, στις περισσότερες χώρες της Αφρικής, στον Καναδά και στις ΗΠΑ από Μπουρκιναμπέ και προοδευτικούς εν γένει πολίτες.


«Θέλω οι άνθρωποι να με θυμούνται ως κάποιον που υπήρξε ωφέλιμος στην ανθρωπότητα.»

Φωτογραφίες:


2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png