• NEWSROOM

(The King is dead, long live) The King?


Μόλις πριν λίγες ημέρες, κυκλοφόρησε στο Netflix η πιο αθόρυβη ίσως, επιτυχία του, το The King. Η ταινία έχει σημειώσει εξαιρετική επιτυχία, καθώς με μηδενική διαφήμιση και σχεδόν καμία προώθηση από την πλατφόρμα οι κριτικές δεν είναι απλά άνω του μετρίου –7.6 στο IMDb και 86% στο Rotten Tomatoes μέτρια δεν την λες- αλλά πλησιάζουν το άριστο. Πριν σχολιάσουμε όμως την ταινία, ας δούμε την πλοκή και τους πρωταγωνιστές.


Ουσιαστικά το The King, αποτελεί την κινηματογραφική διασκευή ενός μεγάλου μέρους της 2ης θεατρικής ιστορικής τετραλογίας του Σαίξπηρ (δεν το περιμένατε, σωστά;), γνωστής και ως “Henriad“. Το έργο, μας παρουσιάζει ουσιαστικά το ταξίδι του νεαρού πρίγκιπα Χαλ, πρωτότοκου υιού του Βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Δ, στην μεταμόρφωση του από τον απογοητευμένο και αδιάφορο μέθυσο εαυτό του, στον ίσως σπουδαιότερο πολεμιστή-βασιλιά που γνώρισε ποτέ η Αγγλία, τον Ερρίκο Έ. Η ταινία ξεκινάει με μια περιγραφή της κατάστασης του Χαλ (υποκοριστικό του Henry, Ερρίκου), καθώς και της –πολύ άσχημης- σχέσης του με τον πατέρα του, μιας σχέσης τόσο άσχημης, που οδηγεί στην εκπτωση του από τα κληρονομικά του δικαιώματα και τον θρόνο, προς όφελος του μικρότερου αδερφού του. Την ίδια στιγμη, η κατάσταση στην Αγγλία δεν είναι καλύτερη. Η εξεγερμένη Ουαλία, καθώς και ο πρώην στρατηγός του βασιλιά και πλέον επαναστάτης Harry Percy, συνθέτουν ένα άναρχο και επικίνδυνο σκηνικό για την ύπαρξη της ίδιας της Αγγλίας. Μέσα σε αυτή την χαοτική και έκρυθμη κατάσταση, οι έμφυτες ικανότητες και η ποιότητα χαρακτήρα που ο Χαλ διαθέτει, τον οδηγούν στην άνοδο και την μετεξέλιξη του στον Βασιλιά της Αγγλίας, Ερρίκο τον 5ο.Ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής του έργου, είναι ο πρίγκιπας Χαλ, τον οποίο και ενσαρκώνει σε μια τρομερή επίδειξη υποκριτικής ικανότητας, ο νεαρός Timothee Chalamet. Γύρω του, στέκεται ένα εξαιρετικό cast ηθοποιών, με τον Joel Edgerton να ξεχωρίζει στον ρόλο του φίλου και μέντορα του Χαλ, John Falstaff. Ο τρόπος με τον οποίο ο χαρακτήρας ενός άντρα ο οποίος, έχοντας δει παραπάνω μάχες από όσες το ανθρώπινο μυαλό αντέχει και επιλέγει να πνίγει τα φαντάσματα του στο ποτό, ξεδιπλώνεται από τον Edgerton είναι εξαιρετικός, με τον ηθοποιό να διαπρέπει σε αυτόν τον πολύ δυνατό δεύτερο ρόλο της ταινίας. Ο άλλος star του cast, ο οποίος και ξεχωρίζει χάρη στον ρόλο του, είναι ο Robert Pattinson, ο οποίος και υποδύεται τον αλαζόνα διάδοχο του Γαλλικού θρόνου, ο βασικός αντίπαλος του Χαλ στην διάρκεια του έργου. Η γαλλική προφορά του Pattinson, καθώς και εν γένει η ερμηνεία του αποδεικνύουν την πέραν του δέοντος ικανότητα του ως ηθοποιού, κάτι που όλοι τείνουμε να παραβλέπουμε για το συγκεκριμένο όνομα, εξαιτίας μιας συγκεκριμένης σειράς ταινιών. Είναι μάλιστα διασκεδαστικό, το γεγονός ότι τον Γάλλο πρίγκιπα υποδύεται ο Βρετανός Pattinson, ενώ ο Γαλλικής καταγωγής Chalamet ενσαρκώνει τον Άγγλο βασιλιά.


Σκηνοθετικά, η ταινία είναι άρτια. Πότε αργός και πότε γρήγορος, ο ρυθμός σε αναγκάζει να παραμείνεις προσηλωμένος, καθώς δεν μπορείς να γνωρίζεις πότε θα συμβεί το επόμενο σημαντικό περιστατικό. Ο τρόπος με τον οποίο ο σκηνοθέτης παραδίδει τα σημαντικά συμβάντα του έργου, αθόρυβα, σχεδόν υποτονικά, δεν εμποδίζει την κλιμάκωση του έργου, πολύ περισσότερο, την διευκολύνει. Η μουσική δένει εξαιρετικά με την εξέλιξη της ταινίας, ενώ ταυτόχρονα η ηρεμία και η επικότητα της αναβαθμίζουν όσα εκτυλίσσονται μπροστά μας. Φυσικά, ο σκηνοθέτης David Michod δεν βαδίζει στην πεπατημένη. Η ταινία δανείζεται στοιχεία από διαφορετικές εκτελέσεις και σκηνοθεσίες, τις οποίες ο Michod παντρεύει αρμονικά. Αυτό είναι και το μεγάλο του κατόρθωμα σε αυτή την ταινία. Η επική ηρεμία που επικρατεί στο Kingdom of Heaven του Ridley Scott παντρεύεται σχεδόν τέλεια με την κλειστοφοβική, ανθρώπινη προσέγγιση της “Battle of the Bastards” του Game of Thrones. O σκηνοθέτης δεν εξωραΐζει, δεν ομορφαίνει τις μάχες και την εποχή, αλλά ταυτόχρονα το κάνει.Αυτή είναι και η δύναμη της συγκεκριμένης ταινίας. Σε ολόκληρο το έργο, η ιδέα που το διατρέχει είναι η εξέλιξη του χαρακτήρα του Χαλ, ενός ανθρώπου συνειδητοποιημένου και απογοητευμένου από την βασιλεία, με την αθέλητη άνοδο του σε αυτήν. Η αδερφική του σχέση με τον Falstaff απ την μία και τα θηριώδη ένστικτα του πολέμου και της εξουσίας απ την άλλη μάχονται για τον χαρακτήρα του Χαλ, με τον ίδιο να ακροβατεί σε μια λεπτή γραμμή καλού και κακού. Άλλωστε, όπως είπε ένας άλλος δημοφιλής πρωταγωνιστής σε ένα επικό one-liner, o Ragnar Lothbrok, “Power is always dangerous. It attracts the worse, and corrupts the best”. Έτσι, η ταινία μας παραδίδει την πλοκή της εξαρχής, και μας δίνει όλα τα συστατικά που χρειαζόμαστε για να σχηματίσουμε την άποψη μας. Στην συνέχεια, μας πετάει σε έναν άναρχο κυκεώνα αποκαλύψεων, διαπροσωπικών σχέσεων και πολέμου, μέσα στον οποίο βλέπουμε την πραγματική διαμόρφωση του πρίγκιπα Χαλ, σε έναν βασιλιά.


Εν κατακλείδι, αξίζει πραγματικά να παρακολουθήσετε την συγκεκριμένη ταινία. Αν όχι για κάποιον άλλον λόγο, για τον εξαιρετικό πρωταγωνιστή της, ο οποίος κάνει μια πραγματική κατάθεση ψυχής. Μία καλοδουλεμένη παραγωγή, η οποία και μεταφράστηκε σε μια πραγματικά καλή ταινία. Δείτε την!


*του Μιχάλη Καλδή


*ο Μιχάλης Καλδής είναι φοιτητής του τμήματος Νομικής του ΕΚΠΑ *Πηγές: Netflix, ΙMDb.com, Rottentomatoes.com, Raguu.it, Collider.com, Maxim.com, Wikipedia

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png