• ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΟΥΝΑΚΗΣ

«Ο Τεμπονέρας ζει»: 29 χρόνια μετά την δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα

Σαν σήμερα, το 1991, ο Νίκος Τεμπονέρας δολοφονείται εντός του 3ου - 7ου Γυμνασίου - Λυκείου της Πάτρας, από χτύπημα με λοστό.


Ο Νίκος Τεμπονέρας (1953 - 1991), καθηγητής μαθηματικών στο 3ο Λύκειο Πάτρας εκείνη την περίοδο, ενταγμένος αριστερός και στέλεχος του Εθνικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου.

Τον Ιανουάριο του 1991, υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Κων. Μητσοτάκη ήταν ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, το νομοσχέδιο του οποίου ξεσήκωσε μαθητές, φοιτητές, καθηγητές και γενικά πολίτες της Ελλάδας με αποτέλεσμα εφτά στα δέκα σχολεία εκείνη την περίοδο να τελούν υπό κατάληψη.

Το αναχρονιστικό νομοσχέδιο περιελάμβανε ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, επαναφορά του εκκλησιασμού, της προσευχής, της έπαρσης της σημαίας, της σχολικής στολής, περικοπές στις κοινωνικές παροχές για τους οικονομικά αδύναμους φοιτητές κλπ.

Ως μέσο αποκατάστασης της τάξης, ομάδες κρούσεις οργανωμένες από την κυβέρνηση και αποτελούμενες από μέλη των τοπικών ΟΝΝΕΔ, δηλαδή της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας δημιουργήθηκαν με σκοπό ξεκάθαρο-ανοιχτά σχολεία με κάθε τρόπο και μέσο.

Το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου, η ομάδα κρούσης με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Πάτρας και δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Καλαμπόκα, εισβάλλει στο σχολείο, και ο καθηγητής Τεμπονέρας, σπεύδοντας να προστατεύσει τους μαθητές του σχολείο, δέχτηκε χτύπημα με λοστό στο κεφάλι και έπεσε νεκρός. Ο δράστης ήταν ο προαναφερθείς Καλαμπόκας.

Μαζικές διαδηλώσεις έλαβαν χώρα την επομένη στα αστικά κέντρα της Ελλάδας, ο υπουργός Παιδείας παραιτήθηκε και το νομοσχέδιο αποσύρθηκε.

Οι τραμπούκοι ροπαλοφόροι που δεν δίστασαν να δείρουν και να σκοτώσουν, Σπίνος, Μαραγκός και άλλοι, στην πλειοψηφία αθωώθηκαν, με εξαίρεση τον Γιάννη Καλαμπόκα που αφού εξέτισε τα ⅗ της αρχικής του ποινής, αφέθηκε ελεύθερος.

Ο δολοφόνος, σύμφωνα με μαρτυρίες και ρεπορτάζ πίσω στο 2015, ζει ελεύθερος και εργάζεται προϊστάμενος σε τράπεζα στον Βόλο.


Πηγή φωτογραφίας: https://www.koutipandoras.gr/article/san-shmera-dolofoneitai-apo-ton-onnedith-g-kalampoka-o-nikos-temponeras?amp

https://www.flickr.com/photos/narfotos/4250942919

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png