• GUEST WRITER

Σύνοδος Κορυφής: Habemus Ταμείο Ανάκαμψης

Πηγή εικόνας: skai.gr


του Βαγγέλη Αβδούλα


«Λευκός καπνός» βγήκε στις Βρυξέλλες, το πρωί της Τρίτης, μετά την μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το νέο επταετή προϋπολογισμό της Ένωσης.


Είχαν προηγηθεί τέσσερις μέρες εξαντλητικών διαπραγματεύσεων και συμβιβασμών προκειμένου οι «27» να καταλήξουν τελικά σε έναν κατάλληλο συνδυασμό δανείων και επιχορηγήσεων συνολικού ύψους 750 δις ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σύνοδος αυτή  ξεπέρασε χρονικά τη Σύνοδο της Νίκαιας που κατέχει μέχρι σήμερα το ρεκόρ της μεγαλύτερης σε διάρκεια συνόδου (92 ώρες).


Το παρασκήνιο


Ήδη πριν από την έναρξη της Συνόδου κύκλοι της Ένωσης και έμπειροι διπλωμάτες ανέφεραν ότι η κοινή συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα προέκυπτε εύκολα. Το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις θέσεις και τους στόχους των «βόρειων» και των «νότιων» της Ένωσης για το Ταμείο ήταν γνωστό από νωρίς και  διαφαίνεται ήδη από την πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων.


Στο μπλοκ των «βόρειων-φειδωλών» χωρών (Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία) υποστηρίζεται η μείωση του συνολικού ποσού του πακέτου βοήθειας, η μείωση  των επιχορηγήσεων και η αύξηση  των δανείων και σε πολύ αυστηρούς όρους για την παροχή βοήθειας.Ιδιαίτερα σκληροπυρηνικός αποδεικνύεται ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε, ο οποίος φάνηκε να κάνει ελάχιστους συμβιβασμούς μέχρι να έρθει στο τραπέζι η «πρόταση-κλειδί» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και  να συγκρούεται έντονα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Κόντε. Πρωταγωνιστής της Συνόδου αποδεικνύεται και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος αντιτάχθηκε σθεναρά στις προτάσεις του γκρουπ των βόρειων χωρών και του οποίου οι δηλώσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες των συνεδριάσεων αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα έντασης και αδιεξόδου του τελευταίου τετραημέρου.Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το περιστατικό με τον Αυστριακό καγκελάριο Κουρτς, σύμφωνα με το οποίο όταν ο τελευταίος βγήκε από την αίθουσα συνεδρίασης του Συμβουλίου για να απαντήσει σε ένα τηλεφώνημα, ο Γάλλος πρόεδρος φάνηκε να ενοχλείται έντονα, δηλώνοντας: «Βλέπετε; Δεν τον νοιάζει. Δεν ακούει τους άλλους, έχει κακή συμπεριφορά. Ασχολείται με τους δημοσιογράφους και μέχρι εκεί». Ο Εμμανουέλ Μακρόν έσπευσε επίσηςνα «επιτεθεί» λεκτικά και  στον Μαρκ Ρούτε, συγκρίνοντας την αδιαλλαξία του με εκείνη του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον κατά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Η πάντα κραταιά Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δεν έκρυψε και εκείνη την εξάντλησή της σε πολλά σημεία της Συνόδου.


Η απόφαση


Το αδιέξοδο στο οποίο είχαν καταλήξει οι τελευταίες τέσσερις ημέρες εντατικών συζητήσεων ήρθε να λύσει η πρόταση του Σαρλ Μισέλ, η οποία υιοθετήθηκε σχεδόν αυτούσια. Το Ταμείο θα είναι τριετές, με πληρωμές έως και το 2026. 390 δις θα παραχωρηθούν για επιχορηγήσεις και 360 δις γιαδάνεια. Ως προς την εκταμίευση των ποσών αυτών από τα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θαεξετάζει για περίοδο δύο μηνών τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας κάθε κράτους-μέλους. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ψηφίζει επί της εισήγησης της Επιτροπής, η οποία θα κρίνει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση, κατόπιν γνωμοδότησης της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής της Ενωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση της Συνόδου προβλέπει ακόμα περικοπές χρηματοδότησης προγραμμάτων όπως το HorizonEurope ενώ αίσθηση προκαλεί και η κατάργηση του EU4Health, ενός προγράμματος για την αναβάθμιση της συλλογικής υγειονομικής ικανότητας της Ε.Ε.


Η χώρα μας προβλέπεται να λάβει από το Ταμείο32,1 δις ευρώ με την αναλογία να ευνοεί τις επιχορηγήσεις μεν αλλά αισθητά λιγότερα σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής (12,5 δις γιαδάνεια και περίπου 19,5 δις για επιχορηγήσεις). ΟΈλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του, κατά τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τρίτης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε ως «ιστορική» και δήλωσε πως η ελληνική αντιπροσωπεία φεύγει από τις Βρυξέλλες με ένα πακέτο που ξεπερνάει τα 70 δις ευρώ. Αναφέρθηκε, ωστόσο, στα προγράμματα που κόπηκαν λόγω της τελικής μείωσης των επιχορηγήσεων από τα 500 στα 390 δις ως ένα από τα αποτελέσματα των συμβιβασμών που έπρεπε να γίνουν. Εξήγησε, τέλος, πως το ποσό αυτό, ποσό πρωτοφανές για χρηματική βοήθεια προς την Ελλάδα, θα είναι προσβάσιμο για τη χώρα μας με όρους λιγότερο αυστηρούς ακόμα και από εκείνους που ισχύουν για το ΕΣΠΑ.


Οι πρώτες αντιδράσεις στην Ελλάδα για την συμφωνία της Συνόδου χαρακτηρίζονται αρκετά θετικές, με την αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο, να κάνει λόγο για συμφωνία «κατώτερη των περιστάσεων» και το ΚΙΝΑΛ να εφιστά την προσοχή της κυβέρνησης στη συνετή διαχείριση της βοήθειας και την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που αυτή προσφέρει. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη στα χέρια του τις προτάσεις τις επιτροπής του οικονομολόγου Πισσαρίδη και αναμένουμε στο επόμενο διάστημα τις ανακοινώσεις του σχετικά με την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής βοήθειας και πόσο αυτή θα ανταποκρίνεται σε αυτές τις προτάσεις.

Πηγές: skai.gr, iefimerida.gr

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png