• GUEST WRITER

Σαουδική Αραβία: Άλλη μια χώρα στο χείλος του γκρεμού

του Νίκου Παπαθανασίου


Πηγή εικόνας: www.rt.com

Το δικέφαλο τέρας του Covid 19 και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου εξαπέλυσε οικονομική και υγειονομική επίθεση και στη Σαουδική Αραβία. Η χώρα αυτή που αναπτύχθηκε θεαματικά εξαιτίας των πετρελαιοπηγών κινδυνεύει με πολιτικοκοινωνική αποσταθεροποίηση και το μέλλον της μοιάζει αβέβαιο. Αυτό συμβαίνει διότι ο ιός που μαστίζει τη χώρα και πλήττει ανελέητα τους εργάτες, που προέρχονται κυρίως από άλλες χώρες της Ασίας και ζουν σε άθλιες υγειονομικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την πτώση των εσόδων της Aramco, εταιρεία κρατικών συμφερόντων, οδήγησε σε αύξηση της φορολογίας κατά δέκα τοις εκατό και ακύρωση της μηνιαίας επιδότησης διαβίωσης. Μια αιματηρή θυσία στον βωμό του χρήματος και της εξισορρόπησης της ζημίας.


Γίνεται σαφές πως η οικονομική κατάσταση της χώρας δυσχεραίνει επικίνδυνα με το πέρασμα του χρόνου. Τα προαναφερθέντα οικονομικά μέτρα έχουν αποθαρρύνει τους πολίτες, στους οποίους υποσχέθηκε η ηγεσία μεγαλεπήβολα σχέδια που αποσκοπούν στην οικονομική ανεξαρτησία του κράτους από την παραγωγή πετρελαίου. Παρόλο που οι μεταρρυθμίσεις στοχεύουν σε κέρδη της τάξεως των 26 δισεκατομμυρίων, υπολογίστηκε πως μόνο ο Μάρτιος προξένησε εφάμιλλη οικονομική ζημιά. Επιπρόσθετα, μέρος του τελικού σχεδίου του Mohammed Bin Salman για απογαλακτισμό από το πετρέλαιο και της εργασίας ξένων πληθυσμών, συνιστά η οικοδόμηση μιας τεχνολογικά προηγμένης πόλης με την ονομασία ΝΕΟΜ. Λόγω, όμως, του "δικέφαλου τέρατος" οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν και ο ιδιωτικός τομέας θα πληγεί ανεπανόρθωτα από την καθυστέρηση ή μη πραγμάτωση των έργων. Συνεπώς το οικονομικό μέλλον κρίνεται δυσοίωνο.


Σε ανάλογη πτωτική τροχιά με την οικονομία βρίσκεται η πολιτική υπόληψη της χώρας από την παγκόσμια πολιτική κοινότητα. Συγκεκριμένα η δολοφονία του Τζαμάλ Χασόγκτζι, δημοφιλούς δημοσιογράφου και σοβαρού επικριτή του Mohammed Bin Salman, και ο "άκαρπος" πόλεμος της Υεμένης με τους πολλαπλούς θανάτους άμαχου πληθυσμού που προκλήθηκαν από πολεμικά αεροσκάφη της χώρας έχουν εγείρει εντάσεις τόσο στους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και στους ηγέτες των υπολοίπων κρατών. Επίσης, η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μην διακόψει την παραγωγή πετρελαίου έχει εξοργίσει τόσο τον Τραμπ όσο και τον Ρώσο ομόλογό του, τον Πούτιν, ενώ οι σχέσεις της χώρας με το Ιράν και το Κατάρ παραμένουν τεταμένες. Επομένως, οι προκλητικές πολιτικές και οικονομικές ενέργειες του πρίγκιπα έχουν επιδεινώσει το πολιτικό σκηνικό της Ανατολής.


Είναι έκδηλο πως αυτές οι ενέργειες της Σαουδικής Αραβίας έχουν θέσει σε κίνδυνο τα πολυδάπανα σχέδια του ηγέτη της χώρας και η μη πραγμάτωση τους θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την εξουσία του μονάρχη. Και με τον Covid 19 να οξύνει όλα τα προβλήματα της χώρας, εγείρονται ερωτηματικά για το μέλλον της .

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png