• ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ

Πρωταθλήτρια Ισπανιας η Μπασκόνια: Γιατί ο Δαβίδ νίκησε τον Γολιάθ;


Πηγή φωτογραφίας: sdna.gr

Ο χθεσινός τίτλος της Μπασκόνια αποτελεί την επιβράβευση της σκληρής δουλειάς, του πλέον καινοτόμου παράγοντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ.


Πιο συγκεκριμένα, ο Κερεχέτα και το επιτελείο του, σε καιρούς που καμία άλλη ομάδα δεν είχε εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον, είχε δημιουργήσει ένα ολόκληρο δίκτυο scouting, βάσει του οποίου τροφοδοτούσε την ομάδα του με ταλέντα από όλον τον κόσμο. Είχε το θάρρος -και την έμπνευση- να συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με χώρες, όπως η Γεωργία και η Σενεγάλη, προκειμένου να εξασφαλίσει μια «πρώτη ανάγνωση» σε όλα τα ακατέργαστα διαμάντια των προαναφερθέντων -αλλά και πολλών άλλων- κρατών. Όπως είναι απολύτως φυσικό, κάποιοι παίκτες πέτυχαν, ενώ άλλοι δεν κατάφεραν να δικαιώσουν τις προσδοκίες.


Ο σύλλογος γνωρίζει, πως η "Χώρα των Βάσκων" δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του, όσον αφορά στην παραγωγή παικτών για την στελέχωση της ανδρικής ομάδος, όπως συμβαίνει στο ποδόσφαιρο και δη την Athletic Bilbao και την Real Sociedad. Μέχρι πριν 10 χρόνια, η Μπασκόνια, έχοντας ως σταθερή και κυρία πηγή χρηματοδότησης την «παχυλή» επιδότηση από την επαρχία της Αλάβα, θα μπορούσε να επικεντρωθεί στον πρωταθλητισμό, παραμελώντας το «αύριο» του συλλόγου. Από το 2010 και ύστερα, όμως, η ομάδα του Μπιλμπάο και του Σαν Σεμπαστιάν διεκδίκησαν και εν τελεί κατάφεραν να λαμβάνουν και αυτες μέρος της διαθέσιμης χρηματοδότησης. Η Μπασκόνια αν είχε ακολουθήσει αυτόν τον «εύκολο δρόμο» θα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, ενώπιον ενός τέλματος, που πιθανώς να μην μπορούσε να ξεπεράσει με αποτέλεσμα, να ακολουθήσει τη μοίρα άλλων σπουδαίων ομάδων, οι οποίες για οικονομικούς λόγους οδηγήθηκαν σε πτώχευση.


Όμως, η ομάδα της Βιτόρια ήταν έτοιμη, καθώς από τα χρόνια της απόλυτης ισχύος και των τεράστιων προϋπολογισμών, ένα σημαντικό μέρος πήγαινε στο τμήμα scouting. Και εν τελεί, όχι μόνον δεν καταστράφηκε από την μείωση της επιχορήγησης, αλλά κατάφερε να διατηρηθεί μεταξύ των κορυφαίων της Ευρώπης, παρουσιάζοντας ένα ιδιαίτερα αξιόμαχο και ανταγωνιστικό σύνολο, το οποίο, κάθε χρόνο εξελίσσεται, προσθέτοντας νέες αλλά κομβικές πινελιές στο ρόστερ του...


Υγ: Σε μια χώρα «μπασκετομάνα» αλλά και περιορισμένων μπάτζετ, όπως η δική μας, ίσως θα έπρεπε το μοντέλο του σκάουτινγκ να έχει ανανεωθεί προ πολλού...2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png