• ΑΡΙΣΤΟΚΛΗΣ ΛΑΓΟΣ

Πράξεις συμβολισμού και πρόσωπα-σύμβολα

Λέμε ότι η σύγχρονη εποχή στερείται οράματος. Όλοι μας μιλάμε ότι έχουμε ανάγκη από πρότυπα. Και ότι οι συσχετισμοί είναι τέτοιοι που δεν μας επιτρέπουν να αφήσουμε το ίχνος μας στην κοινωνία.


Πηγή εικόνας: www.mixanitouxronou.gr

30 Μαΐου 1941. Ώρα 20:00, πλατεία Κουμουνδούρου (Ελευθερίας). Δύο νεαροί φοιτητές έχουν δώσει σημείο συνάντησης εκεί με σκοπό να κατεβάσουν την πολεμική γερμανική σημαία των δυνάμεων κατοχής που κυματίζει στην Ακρόπολη. Κάτω από το Ερέχθειο βρίσκεται το σπήλαιο της Μυκηναϊκής Κρήνης, μέσα σε μια φυσική ρωγμή που ήταν προσιτή μόνο μέσω μιας αθέατης σκάλας. Από κει αναρριχώνται μέσα στο σκοτάδι και καταφέρνουν να ανέβουν στον ιερό βράχο. Προσεγγίζουν το υπερυψωμένο σημείο όπου δεσπόζει ο ιστός. Τραβούν κρεμάμενοι με όλο τους το βάρος το συρματόσχοινο και πάλλουν με δύναμη τον ιστό. Η σημαία απαγκιστρώνεται και τους κουκουλώνει. Το σύμβολο των Ναζί βρίσκεται πλέον κάτω στο χώμα.


Ο λόγος για το Μανώλη Γλέζο και τον Λάκη Σάντα που επεχείρησαν μια πράξη ηρωική. Ένα γεγονός που συγκίνησε τον κάθε Αθηναίο το επόμενο ξημέρωμα αντικρίζοντας τον ιστό της Ακρόπολης, που τον γέμισε υπερηφάνεια. Μια υπόθεση που ζωντάνεψε ζωηρά και από τον τότε ξένο τύπο της εποχής ως μια από τις πρώτες αυθόρμητες αντιστασιακές πράξεις των λαών της Ευρώπης.


Ήταν μια πράξη πολιτική με υψηλό αξιακό συμβολισμό. Μια πράξη που εμπεριέχει τόλμη και θάρρος και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη πατριωτισμού.

Σε κάθε ιστορική συγκυρία, η κοινωνία αναζητά τους δικούς της συμβολισμούς. Αυτούς με τους οποίους θα διαμορφώσει το φαντασιακό της επόμενης μέρας. Η ιστορία του ανθρώπου διαχρονικά είναι μια αέναη διελκυστίνδα ισχύος και επιβολής αυτής. Το ιστορικό διακύβευμα είναι πάντα το ίδιο: ποιος θα εξουσιάσει. Η σύγχρονη πραγματικότητα έχει επιτύχει να μας εξουσιάζει χωρίς να επικαλείται κατ' ανάγκην μέσα φανερής επιβολής. Και αυτό την καθιστά παραπλανητική και επικίνδυνη.

Καμία δημοκρατία δεν μπορεί να εφησυχάζει αν το αίσθημα ελευθερίας δεν έχει εμπεδωθεί για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Ο αγώνας για ένα κόσμο πιο δίκαιο, ο αγώνας απέναντι σε όποιον καταχράται την ελευθερία, επιζητεί τους συμβολισμούς εκείνους που θα μπολιάσουν την κοινωνία. Θέλει λογισμό, μα θέλει και όνειρο... Οι συμβολισμοί είναι αυτοί που μπορούν να σταθούν ως το αθέατο ανάχωμα απέναντι στην επέλαση της απάθειας. Οι συμβολισμοί μπορούν και να μας συγκινούν και να μας παρακινούν. Οι συμβολισμοί παράγουν την συλλογική ταυτότητα και το συλλογικό ενέργημα. Ας αφουγκραστούμε τον άνθρωπο, τον καθένα από εμάς, ως την κρίσιμη παράμετρο που μπορεί και θέλει να αλλάξει τα πράγματα.

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png