• GUEST WRITER

Ποδόσφαιρο-Κορωνοϊός σημειώσατε 2

Του Θάνου Μαυραγάνη

planetfootball.com

Είναι γεγονός. Ένας μήνας πέρασε που η μπάλα σταμάτησε να τσουλάει στο χορτάρι και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το μέλλον του βασιλιά των σπορ μοιάζει αβέβαιο. Όπως κάθε δευτερεύον πράγμα στην καθημερινότητά μας, έτσι και το ποδόσφαιρο, έρχεται σε δεύτερη μοίρα και αφήνει όλους τους ποδοσφαιρόφιλους στον «πάγο» μέχρι νεότερων εξελίξεων.


Οικονομικές δυσχέρειες


Η επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι ζημιογόνα, αφού τα έσοδα των ομάδων είναι ανύπαρκτα. Στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου γίνεται λόγος για απώλεια άνω των 4.000.000.000€(!) στην περίπτωση της μη επανέναρξής τους. Ακόμα τεράστιοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι, όπως η Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους έκαναν περικοπή στους μισθούς των παικτών, όπου σε κάποιους να αγγίζει το 70%! Περίπλοκο είναι και το ζήτημα με τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, καθώς πρέπει να πραγματοποιηθούν οι αγώνες σύμφωνα με τα συμβόλαια, για να δοθούν χρήματα στις ομάδες, που κάποιες από αυτές (όπως στην χώρα μας) «ζουν» χάριν αυτών.Μεταγραφές


Με τον μέλλον της τρέχουσας σεζόν να κρίνεται αβέβαιο τα όσα ήταν γνωστά μέχρι σήμερα αλλάζουν. Η FIFA ανακοίνωσε νέους κανόνες για τα μεταγραφικά πλάνα των ομάδων. Τα συμβόλαια των παικτών δεν θα τελειώσουν στο τέλος της σεζόν που είναι στις 30 Ιουνίου, αλλά θα παραταθούν μέχρι την λήξη των πρωταθλημάτων που αναμένεται να είναι 2 μήνες μετά (31 Αυγούστου). Κάτι ανάλογο θα ισχύσει και για τα συμβόλαια που ήταν να ξεκινήσουν από την έναρξη της νέας περιόδου (σ.σ. από 1η Ιουλίου 2020). Η έναρξη ισχύος αυτών των συμβολαίων θα καθυστερήσει και θα έχει ισχύ, όποτε ξεκινήσει η επόμενη σεζόν. Επιπλέον η FIFA τόνισε ότι θα πρέπει να τηρηθεί η ακεραιότητα και η σταθερότητα του συμβολαίου ανάμεσα σε παίκτη και διοίκηση. Τέλος, οι άνθρωποι της FIFA έκαναν σαφές πως η ομοσπονδία θα είναι ευέλικτη και θα επιτρέψει τη μετακίνηση των μεταγραφικών «παραθύρων», ώστε να «πέσουν» στις ημερομηνίες μεταξύ του τέλους της τρέχουσας σεζόν και της έναρξης της νέας σεζόν.Σενάρια έκβασης της σεζόν


Έχουν ειπωθεί διάφορα υποθετικά σενάρια για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων και τον τρόπο διεξαγωγής τους. Εν μέσω, όμως της πανδημίας του ιού Covid-19, που τα πάντα γίνονται έρμαιο στις «ορέξεις» του, δεν έχει βρεθεί μια φερέγγυα συνταγή επιτυχίας.

Τα πιο πιθανά σενάρια έκβασης των πρωταθλημάτων είναι τα εξής:


· Πρώτο και λιγότερο πιθανό σενάριο είναι η χρονιά να θεωρηθεί άκυρη δηλαδή σα να μη διεξήχθη ποτέ. Αυτό το σενάριο θα αποφέρει πολλά προβλήματα, καθώς τα οικονομικά θέματα που θα προκύψουν θα είναι δυσβάσταχτα για τις ομάδες. Ακόμα θα προκύψουν πολλά ερωτηματικά για το ποιες θα είναι οι ομάδες που λάβουν μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης χρονιάς. Αυτή η λύση θα πραγματοποιηθεί μόνο με έξαρση του ιού


· Δεύτερο σενάριο είναι η σεζόν να σταματήσει έτσι όπως έχει διαμορφωθεί έως τώρα. Το πρόβλημα που προκύπτει εδώ οφείλεται στο ότι σε πολλά πρωταθλήματα δεν έχει κριθεί ο πρωταθλητής αλλά ούτε ποιες ομάδες θα υποβιβαστούν. Οπότε δεν φαίνεται μια ιδιαίτερα δίκαιη λύση.


· Τρίτο και πιο πιθανό σενάριο είναι τα πρωταθλήματα να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι. Αυτή μάλιστα, είναι και η σύσταση της UEFA προς τους ιθύνοντες των πρωταθλημάτων, διαφορετικά θα υπάρξουν κυρώσεις.


Τέλος, η UEFA αποφάσισε ότι θα ολοκληρωθούν το Champions League και το Europa League της φετινής σεζόν πάση θυσία.


Εν κατακλείδι, το ποδόσφαιρο και σύσσωμος ο χώρος του αθλητισμού περνάνε δύσκολες ώρες απέναντι στον κορωνοϊό και θα χρειαστούν λεπτοί χειρισμοί για ένα αίσιο τέλος. Εύχομαι να πάρουμε πίσω τις Κυριακές μας και να αδειάσουν οι δρόμοι επειδή… αρχίζει το ματς! Καλή Ανάσταση!


2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png