• ΑΛΕΞ-ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Petrovic-Divac: Η Σημαία που τελείωσε μία Φιλία...

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο ballin.eponymoousview.gr


Πριν κάποιες μέρες κάνοντας ένα κλασικό κυριακάτικο zapping, το οποίο αγγίζει τα όρια της μελαγχολίας, όπως και η ίδια η ημέρα, πέτυχα ξανά μετά από πολύ καιρό, το ντοκιμαντέρ του ESPN, στο πλαίσιο της σειράς “30 for 30″: Once Brothers.


Πριν μιλήσω για το συγκεκριμένο φιλμ, θα σας πω, ότι η σειρά αυτή, βρίσκει ορισμένες όχι και τόσο προβεβλημένες ιστορίες, μέσα από τον αθλητισμό και τις παρουσιάζει στο ευρύ κοινό, μέσω ενός καλογυρισμένου και καλομονταρισμένου βίντεο.


Το Once Brothers, βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα τον Οκτώβριο του 2010, και πραγματεύεται την σχέση μεταξύ δύο μεγάλων Ευρωπαίων καλαθοσφαιριστών, του Drazen Petrovic και του Vlade Divac.


Ο Γιουγκοσλάβος Center, μας διηγείται ουσιαστικά, όλο το χρονικό μιας φιλίας, η οποία χάλασε μέσα σε μία στιγμή, λόγω ενός γεγονότος, που συνέβη κατά την διάρκεια των πανηγυρισμών της ομάδας των ”Πλάβι” για την κατάκτηση του Μουντομπάσκετ της Αργεντινής το 1990 (σημ. η ομάδα είχε προπονητή τον Dusan Ivkovic και ένας από τους παίκτες ήταν ο Zeliko Obradovic).


Ήδη την εποχή εκείνη, είχαν ξεκινήσει οι πρώτες συρράξεις, οι οποίες όλοι μας γνωρίζουμε από ποιον υποκινήθηκαν για την διάλυση της τότε Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Αυτές οι εμφύλιες μάχες είχαν αντιμέτωπους κυρίως Σέρβους και Κροάτες, με πολύ αίμα να χύνεται και πολλούς ανθρώπους να χάνουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους.


Με το που τελειώνει λοιπόν το παιχνίδι, με τους Γιουγκοσλάβους να επικρατούν με 92-75 της Σοβιετικής Ένωσης, εισβάλει μέσα στο γήπεδο ένας Κροάτης, κρατώντας στα χέρια του την ”εθνικιστική” σημαία της Κροατίας, που ήταν μία από της 6 δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας, αυτή δηλαδή, που έχει μέχρι σήμερα. Αυτό, πέφτει στην αντίληψη του Divac, ο οποίος πλησιάζει και λέει στον εισβολέα “αυτή η σημαία δεν ανήκει εδώ”, για να λάβει την απάντηση, την οποία θα αφήσω στα αγγλικά και όλοι θα την καταλάβετε “Yugoslavian flag is b*****hit”.Τότε, όπως αναφέρει στο βίντεο, αρπάζει θολωμένος την σημαία και την πετάει.

Η συνέχεια ήταν δραματική. Όλοι οι Κροάτες συμπαίκτες του, έκοψαν κάθε επαφή μαζί του. Δύο εξ αυτών ήταν και οι Toni Kukoc και Dino Raja, οι οποίοι κράτησαν τη στάση αυτή, λόγω του τεταμένου πολιτικού κλίματος. Ο πρώτος, μάλιστα λέει, ότι ο Divac δεν κατάλαβε τι έκανε με την κίνησή του αυτή, ως προς το τι θα επακολουθούσε.


Ο ίδιος, είχε δηλώσει λίγο μετά, ότι και της Σερβίας να ήταν η σημαία -ο Divac ήταν Σέρβος- το αυτό θα έκανε, γιατί ήταν υπέρ της Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας.


Τα αποτελέσματα της κίνησης αυτής ήταν 2: Πρώτον, ο Divac να γίνει ήρωας στη Σερβία και persona non grata στην Κροατία και δεύτερον να αποξενωθεί εντελώς από τους Κροάτες συμπαίκτες του και κυρίως από τον Drazen Petrovic, με τον οποίον ήταν αδελφικοί φίλοι μέχρι τότε.


Στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ αυτού ο Divac επισκέφτηκε την μητέρα του αείμνηστου ”Μότσαρτ”, η οποία είπε χαρακτηριστικά, ότι στα πρώτα δύσκολα χρόνια του γιου της στην Αμερική, όταν αγωνιζόταν στο Portland και δεν είχε μεγάλο χρόνο συμμετοχής, ο Drazen μιλούσε πιο πολύ με τον Divac, από ότι με την ίδια!


Είναι αλήθεια, ότι μιλούσαν μέρα παρά μέρα, πράγμα, που είναι λογικό, καθώς και οι 2 ήταν από τους πρώτους Ευρωπαίους, που έκαναν το μεγάλο άλμα στο NBA, με αξιώσεις να γράψουν ιστορία, πράγμα, που το κατάφεραν.


Όμως ο Drazen, δεν μπορούσε να συγχωρέσει τον Vlade, γι’αυτό, που έκανε στον τελικό του 1990 στο Buenos Aires, και όποτε τον ρωτούσαν για το αν μπορεί να αποκατασταθεί η σχέση του με τον Divac, απαντούσε ψυχρά ”δε νομίζω”.


Καθόλη τη διάρκεια του φιλμ, βλέπουμε πόσο μετανιωμένος είναι ο Σέρβος Center, όχι απαραίτητα για την κίνησή του αυτή, αλλά για τα τραγικά αποτελέσματα, που είχε για την φιλία του με τον Drazen, για την οποία ήταν πάντα έτοιμος να ξαναδουλέψει, για να ξαναχτίσει.


Δύο άνθρωποι, δύο άνδρες, που είχαν μοιραστεί τόσα πολλά και έχουν μείνει στην ιστορία του μπάσκετ, να ''χαλάσουν τις καρδιές τους'' οριστικά για ένα τέτοιο περιστατικό.


Πραγματικά, αξίζει να το βρείτε κάπου να το δείτε (προφανώς αν το ESPN, το είχε δωρεάν στο YouTube, θα το είχα εδώ), για να συνειδητοποιήσετε, πόσο μεγάλο ρόλο μπορούν να παίξουν τέτοιου είδους ζητήματα στις φιλικές σχέσεις των ανθρώπων. Βέβαια σκέφτεσαι εσύ, που μπορεί να διαβάζεις, ότι εδώ τα αδέρφια σκοτώνονταν μεταξύ τους, δεν θα σταματήσουν ο Petrovic και ο Divac να μιλάνε; Και θα έχεις και δίκιο.


Το νόημα είναι να καταλάβουμε, ότι ο πόλεμος και πόσο μάλλον ο Εμφύλιος, είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε έναν λαό, καθώς βγάζει πάντα τα χειρότερα ένστικτα στην επιφάνεια, είτε είναι στο πεδίο της μάχης είτε αλλού.


Από όλα αυτά να κρατήσουμε, το νόημα ότι δύο άνθρωποι έπαψαν να είναι φίλοι, τόσοι άλλοι σκοτώθηκαν και όλα αυτά για το τίποτα. Για ένα ακόμα μοίρασμα του κόσμου.Το trailer εδώ:

Πηγή: ballin.eponymousview.gr

πηγή εικόνων:gazzetta.gr sport24.gr, www.blic.rs

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png