• ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ

«Παρατηρήσεις»


independent.co.uk

Σε μια περίοδο αρκετά περίεργη, σίγουρα πρωτόγνωρη για όλους μας και αρκετά στενάχωρη, οι παρατηρήσεις στις οποίες μπορεί να προβεί ο ανθρώπινος νους αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στοχασμού και αναθεώρησης της πολιτικής, της ηθικής, της κοινωνίας αλλά και του ίδιου μας του εαυτού. Παρατηρήσεις οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν τόσο σημαντικές, ώστε με την κατάλληλη υποστήριξη να αποτελέσουν θεμέλιο αλλαγής της ανθρώπινης κοινωνίας.


Στο πολιτικό τοπίο, η πανδημία φαίνεται να έχει εξαπλωθεί σε όλη σχεδόν την παγκόσμια ηγεσία με την μορφή πρωτευόντως της ανικανότητας και δευτερευόντως ίσως της πρωτοφανούς έλλειψης συμμαχικής αλληλεγγύης. Ίσως να ακουστεί σκληρό, ίσως όμως και η πραγματικότητα των τελευταίων μηνών να το επιβεβαιώνει. Οι πολιτικοί ηγέτες εμφανίζονται παντελώς ανάξιοι των καθηκόντων τους, κάτι το οποίο όμως φαινόταν ήδη από καιρό, με την ταυτόχρονη συνύπαρξη των δυο τραγελαφικών αυτών προσωπικοτήτων με τα ξανθά περουκίνια και την αλληλοϋποστήριξη τους.


Αυτό όμως που προβληματίζει, μετά την εύλογη παρατήρηση των δυσάρεστων συνεπειών των λανθασμένων πολιτικών αποφάσεων, είναι η εύλογη διαπίστωση ότι η ηγεσία της κάθε χώρας αποτελεί τον καθρέφτη της κοινωνίας, και αν όχι όλης, τότε ενός μεγάλου μέρους αυτής. Σηματοδοτείται ως επακόλουθο, η παρατήρηση ότι ίσως υφίσταται μια βαθύτερη κρίση του πολιτικού συστήματος σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αλλά και του ίδιου του συστήματος, σχετικά με την καθολική παροχή υπηρεσιών υγείας και όχι μόνο.


«Δεινότατον δε παντός ην του κακού ή τη αθυμία...» γράφει ο Θουκυδίδης και συνεχίζει «πρώτον τε ήρξε και ες τάλλα τη πόλει επί πλέον της ανομίας το νόσημα» εξιστορώντας τον γνωστό λοιμό των Αθηνών, καταδεικνύοντας έτσι την φυσιολογική ηθική κατάπτωση της πόλης αλλά και την ανομία που επικράτησε εξαιτίας της πεποίθησης των πολιτών ότι ο θάνατος πλησιάζει και είναι εν πολλοίς αναπόφευκτος. Μπορεί χάρη της νεωτερικότητας, ήτοι της επιστήμης, η αξία της οποίας θριαμβεύει το τελευταίο διάστημα, οι συνθήκες να είναι διαφορετικές, η ανθρώπινη φύση εντούτοις παραμένει αναλλοίωτη μέσα στον χρόνο, αλλάζοντας μόνο μορφή και όχι περιεχόμενο. Και αυτό αν μη τι άλλο είναι μια διαχρονική παρατήρηση…2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png