• GUEST WRITER

Ώρα μηδέν ή αλλιώς ώρα… αποτίμησης!

της Κυριακής Κανακάκη*


Πηγή εικόνας: www.nytimes.com

Ημέρα εγκλεισμού απροσδιόριστη. Έχεις πάψει να μετράς τις μέρες . Είσαι πλέον πεπεισμένος  ότι δεν ωφελεί. Κάπως αισθάνεσαι σαν ένα μικρό παιδί που το παροτρύνουν να μετράει προβατάκια για να αποκοιμηθεί. Έτσι και τώρα αντιλαμβάνεσαι την αντίστροφη μέτρηση ως ένα παιχνίδι του νου που του επιτρέπει να διαφύγει της αγωνίας και του άγχους που πλαισιώνουν τις προσεχείς μέρες αλλά και το κατοπινό μέλλον.


Ενίοτε αισθάνεσαι να σε πνίγει αυτή η συνθήκη. Σαν τώρα όμως η θηλιά αυτή να σφίχτηκε περισσότερο. Σαν πως εντάθηκε το αίσθημα της προσμονής να αγκαλιάσεις ασφυκτικά στοργικά και πάλι εκείνα τα αγαπημένα πρόσωπα που απέχουν από εσένα μόλις μερικά μέτρα έως και δεκάδες χιλιόμετρα, σαν πως οι ελπίδες για την απελευθέρωση από αυτήν την πολιορκία να καταρρέουν σταδιακά ανεκπλήρωτες…


Ο χρόνος μοιάζει τώρα άπλετος και άθελά σου επιδίδεσαι στο παιχνίδι των σκέψεων. Οι συλλογισμοί σε κατακλύζουν και σου προκαλούν μια μη διαχειρίσιμη σύγχυση. Πληρώθηκε μήπως ο χρόνος της ελεύθερης εκδήλωσης αγνωμοσύνης και πλέον είμαστε υποχρεωμένοι να επαναπροσδιορίσουμε την ίδια τη ζωή και αυτά που αποζητάμε από εκείνη; Ήρθε εκείνη η περιβόητη στιγμή της αποτίμησης των όσων τελικά έχουμε στην αποκλειστική μας διάθεση; Ερωτήματα που περιστοιχίζουν τη σκέψη σου και διψούν για μια ικανοποιητική απάντηση…


Παραδέξου το. Σε τρομάζει πολύ η διαδικασία του απολογισμού. Αισθάνεσαι σαν να επιβάλλεται να απολογηθείς και κάτι τέτοιο γνωρίζεις καλά ότι θα σε βρει μετωπικά περισσότερο με τις ατασθαλίες σου παρά με την απόλαυση της ζωής και την ευγνωμοσύνη που επέδειξες στο παρελθόν για της ουσιώδεις  χαρές που σου χάρισε απλόχερα.


Η προσμονή σου να αγγίξεις τα «σπουδαία» στάθηκε αιτία να αξιολογήσεις εσφαλμένα τα «μικρά» που ανέκαθεν χαρακτήριζες ανιαρά. Η γλυκιά κανονικότητα που για εσένα κάπου κάπου φάνταζε φορτική, τώρα γίνεται αντικείμενο νοσταλγίας και η προσμονή σου για εκείνη είναι ένα βήμα πέρα από το κανονικό.


Η συλλογιστική σου πορεία,  που αναμενόμενα διέπεται από βιασύνη και νευρικότητα, σε οδηγεί στο συμπέρασμα με το οποίο αναμφίβολα δεν ήθελες να βρεθείς αντιμέτωπος. Η συνείδηση σου υπενθυμίζει για ακόμη μια φορά ότι δεν εκτιμάς, ότι προσπερνάς κάθε ευλογία που σε πλησιάζει. Και λέω «για ακόμη μία φορά», διότι η συνείδησή σου πάντα φρόντιζε να σε αφυπνίζει προκειμένου να εννοήσεις τι πραγματικά φέρει αξία και τι συνιστά απλώς αντίδοτο στον αθεράπευτα άπληστο χαρακτήρα σου, ανεξάρτητα από το εάν εσύ επέλεγες να την παρακούς.


Ήρθε η στιγμή όμως, που τα δεδομένα στη ζωή μετεξελίχθηκαν σε ζητούμενα. Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και μάλλον η μεγάλη σου ευκαιρία να μετανοήσεις και συνακόλουθα να αναθεωρήσεις κάθε πτυχή της ζωής σου ακόμα και εκείνη που φαντάζει στα μάτια σου ως η περισσότερο ασήμαντη. Μην αναζητήσεις την απάντηση σε βιβλία αυτοβοήθειας και θρησκευτικά βιβλία αλλά και μην επιμένεις να στην εξασφαλίσει κάποιος τρίτος. Η απάντηση βρίσκεται ενώπιόν σου και είναι τόσο προσιτή και τόσο έτοιμη να την αγκαλιάσεις.


Συλλογίσου μονάχα εκείνο του οποίου η απώλειά αφήνει ημιτελή την ψυχή σου, εκείνο το οποίο φαντάζει ως τον μίτο που έχει την δύναμη να σε βγάλει από το λαβύρινθο του αρνητισμού και των αέναων προβληματισμών της ζωής. Είτε αυτό για εσένα συνιστά έναν απογευματινό περίπατο στο πλακόστρωτο της Ακρόπολης, είτε ένα βράδυ ολόκληρο που σε βρίσκει να μοιράζεσαι με έναν φίλο τις απογοητεύσεις της ζωής καθώς και τα μεγαλόπνοα όνειρά σου για ένα μέλλον αβέβαιο μα πάντα με μια νότα ελπίδας.


Μην υποχωρήσεις και μην υποκύψεις στον πειρασμό να συγκαλύψεις τους προβληματισμούς σου. Επίτρεψε στον εαυτό σου να αναζητήσει και παραδεχθεί τα σφάλματά του. Όμως αυτή τη φορά μην τα προσπεράσεις βιαστικά. Μάθε από αυτά και εφεξής προσπάθησε να διαφυλάξεις εκείνα που για εσένα έχουν αξία ανεκτίμητη. Θέσε ουσιαστικές προτεραιότητες και φρόντισε να μην υποπέσεις ξανά στο σφάλμα της αναβολής της βίωσης των ειλικρινών απολαύσεων της καθημερινότητας και της ζωής ολάκερης.

Σκέψεις ειλικρινείς νοτισμένες από αισιοδοξία για ένα μέλλον πιο φωτεινό…


* Η Κυριακή Κανακάκη είναι φοιτήτρια στη νομική σχολή Αθηνών.

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png