• ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ

Όλος ο Λίβανος στους δρόμους: Η εξομολόγηση μιας Λιβανέζας στους Athenian TimesΗ Lama Chmayaa κατάγεται από το Λίβανο και είναι απόφοιτος του τμήματος Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου του Manchester. Αφού αποφοίτησε το περασμένο καλοκαίρι, επέστρεψε στη χώρα της προς αναζήτηση θέσεως εργασίας. Δυστυχώς, όμως, οι συγκυρίες δεν τη βοήθησαν, καθώς η χώρα της βρίσκεται στο μέσο μιας πολύ κρίσιμης καμπής της σύγχρονης ιστορίας της…


Θα μπορούσες να μας πεις τι πραγματικά συμβαίνει στο Λίβανο;


Μια επαναστατική κίνηση ταρακουνάει τη χώρα από τον Οκτώβριο του 2019. Εκατοντάδες χιλιάδες, σχεδόν εκατομμύρια Λιβανέζοι, έχουν βγει στο δρόμο, προκειμένου να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους προς τη κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, οι συμμετέχοντες κατάφεραν να παραλύσουν τη χώρα μέσω διαδηλώσεων σε ολόκληρη την έκτασή της, απεργίες και οδοφράγματα.


Πως οδηγήθηκε η χώρα στις διαδηλώσεις;


Τα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με νέους φόρους στα καπνά και το WhatsApp αποτέλεσαν την αφορμή για τις μαζικές διαδηλώσεις. Όμως, στο σημείο αυτό, πρέπει να τονίσω πως οι Λιβανέζοι δεν αποσκοπούσαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με τον φόρο που επιβληθεί στο WhatsApp: αυτός ο φόρος, πρακτικά, αποτέλεσε τη σταγόνα με την οποία το ποτήρι …ξεχείλισε, για έναν λαό που, για χρόνια ήταν αντιμέτωπος με αχαλίνωτη διαφθορά, φτώχεια και λιτότητα. Συνεπώς, η αναξιοκρατία, ο σεχταρισμός και η διαφθορά αποτέλεσαν κομβικούς παράγοντες της εξέγερσης.Τι ώθησε τον πρώην πρωθυπουργό, Saad Hariri, στην παραίτηση;


Μέσα σε 72 ώρες από το άρτι αναδυθέν επαναστατικό κίνημα, ο πρώην πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια λίστα από αναδιαρθρώσεις, προκειμένου να εκτονώσει τις διαδηλώσεις και να ελαφρύνει την οικονομική κρίση. Παρόλα αυτά, οι εξεγερθέντες απέρριψαν τις προτάσεις του, καθώς θεώρησαν πως δεν επρόκειτο να υλοποιηθούν ποτέ. Επομένως, συνέχισαν να ξεχύνονται στους δρόμους της χώρας για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους, μην αφήνοντας στον Hariri άλλη επιλογή από την παραίτηση.


Με την επιλογή του Hassan Diab ως πρωθυπουργού, δεν άλλαξε η κατάσταση;


Οι επαναστάτες απαιτούσαν μια νέα τεχνοκρατική και ανεξάρτητη από πολιτικές επιρροές κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, η ισχύουσα κυβέρνηση επιθυμούσε να διορίσει έναν πρωθυπουργό με τους δικούς της όρους, που θα ταίριαζε με τα αιτήματα του κάθε πολιτικού κόμματος. Ως εκ τούτου, επέλεξε να επιβάλει στο Λιβανέζικο λαό τον Hassan Diab. Πολλοί επαναστάτες δεν συμφώνησαν με την επιλογή του, καθώς η επιλογή αυτή δεν ικανοποιούσε τα αιτήματά τους, ενώ οι υπόλοιποι, περιμένουν να δουν το έργο του πριν τον κρίνουν.Είναι αυτή η πρώτη φορά που ο λαός του Λιβάνου έχει βγει στους δρόμους; Αν όχι, θα περιέγραφες τα τωρινά γεγονότα ως τα πλέον σημαντικά της ιστορίας του Λιβάνου;


Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως το κίνημα που ξεκίνησε την 17η Οκτώβρη, αποτελεί τη μεγαλύτερη επαναστατικό κίνημα στη σύγχρονη ιστορία του Λιβάνου. Πριν λίγα χρόνια, η κρίση απορριμμάτων που κατέκλυζε το Λίβανο, προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις, οι οποίες ονομάστηκαν ως κίνημα “You Stink!” (μτφρ: «Βρωμάς!»). Στόχος του κινήματος ήταν να δοκιμάσει το πολιτικό σύστημα και τη διαφθορά, αλλά τελικά αντιμετώπισε πολλαπλά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης και της εκτεταμένης αστυνομικής βίας.

Τόσο το σημερινό κίνημα όσο και το “You Stink!” χαρακτηρίζονται ως ανεξάρτητα από πολιτικές επιρροές, ερχόμενα σε αντιδιαστολή με την …παραδοσιακή επαναστατική κουλτούρα της χώρας, κατά την οποία οι διαδηλωτές εξέφραζαν δημοσίως το πολιτικό και σεχταρικό τους status quo.


Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Βηρυτό;


Αντικυβερνητικοί επαναστάτες συχνά λαμβάνουν μέρος σε επεισόδια, στοχεύοντας θεσμούς που συμβολίζουν τη διαφθορά. Κατ’ επέκτασιν, πολλοί έχουν καταστρέψει ΑΤΜ, παρκόμετρα, και παράθυρα τραπεζών, προκειμένου να εκφράσουν το θυμό τους απέναντι στους ανωτέρω θεσμούς, οι οποίοι τους έχουν στερήσει την οικονομική τους αξιοπρέπεια. Μάλιστα, ορισμένες τράπεζες -το πολύ δύο ή τρεις- αποτέλεσαν θύματα εμπρηστικών ενεργειών. Επίσης, λάστιχα να καίνε στη μέση του δρόμου και σπασμένο γυαλί στο δάπεδο, είναι πολύ συχνά φαινόμενα.Οι διαδηλωτές έρχονται σε σύγκρουση με τον στρατό και την αστυνομία;


Η αστυνομία έχει προβεί σε ακραία και δυσανάλογη βία προκειμένου να περιορίσει τις πορείες. Συγκεκριμένα, τα ΜΑΤ συχνά επιδεικνύονται στη ρίψη δακρυγόνων και πυροβολούν με πλαστικές σφαίρες ενάντια των επαναστατών, με τρόπο παράνομο. Άλλες τακτικές των ΜΑΤ αποτελούν τα κανόνια νερού, οι κροτίδες λάμψης, οι αυθαίρετες συλλήψεις και οι σωματικές επιθέσεις έναντι των διαδηλωτών. Πολλοί έχουν συλληφθεί, ενώ άλλοι έχουν υπάρξει θύματα βίας εντός των αστυνομικών τμημάτων.


Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως έχει δολοφονηθεί ένας άνδρας, εν ονόματι Alaa Abou Fakher, ο οποίος υπήρξε θύμα πυροβολισμών και υπέκυψε στα τραύματά του, ενώ έκλεινε έναν δρόμο μαζί με άλλους διαδηλωτές, με τρόπο καθόλα ειρηνικό. Μάλιστα, μάρτυρες αυτού του αποτρόπαιου θεάματος υπήρξαν η γυναίκα του και τα παιδιά του!


Δηλαδή, ποια στάση έχει κρατήσει ο στρατός; Είναι απόλυτα υποστηρικτικός της κυβέρνησης;


Ο ρόλος του στρατού στις εξεγέρσεις είναι, τουλάχιστον, ασαφής. Παραδοσιακά, αν και ήταν αντιληπτός ως ένας θεσμός αξιοσέβαστος και ανεξάρτητος στη χώρα, κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων έχασε την υποστήριξη του λαού, καθότι προοδευτικά τάχθηκε με το μέρος των ΜΑΤ. Αρχικά, ο στρατός προστάτευε τους διαδηλωτές, ειδικά έναντι των υποστηρικτών της κυβέρνησης (“pro government thugs, κατά τα ακριβή λεγόμενα της Lama), οι οποίοι προσπαθούσαν να τους επιτεθούν. Για να γίνω απόλυτα κατανοητή, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, πολλοί κρατούσαν τη σημαία τόσο του Λιβάνου όσο και του στρατού, προκειμένου να εκφράσουν τη στήριξή τους προς τους Λιβανέζους στρατιώτες. Παρόλα αυτά, εν τέλει ο στρατός έγινε εχθρικός έναντι των διαδηλωτών, είτε «σπάζοντας» τα οδοφράγματα με τη βία, είτε βοηθώντας τα ΜΑΤ.


Η εξέγερση αυτή έχει την καθολική υποστήριξη του λαού, ή υπάρχουν πολίτες που τάσσονται με το μέρος της κυβέρνησης και του στρατού;


Καθώς οι διαδηλώσεις έχαναν τη δυναμική τους, ο αριθμός των διαδηλωτών στους δρόμους μειώθηκε αισθητά. Αρκετοί Λιβανέζοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν την παραδοσιακή πολιτική …ελίτ, ενώ άλλοι, ανεξάρτητοι πολίτες επιθυμούν να δώσουν μια ευκαιρία στη νέα κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, προς αποφυγή παρερμηνειών, το ποσοστό των Λιβανέζων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, επί του συνολικού πληθυσμού της χώρας είναι πολύ μεγάλο.


Ποιο είναι το προφίλ των διαδηλωτών;


Σε αυτές τις μαζικές διαδηλώσεις συμμετέχουν άνθρωποι από κάθε κοινωνική τάξη. Πιο συγκεκριμένα, οι πορείες περιλαμβάνουν δυσαρεστημένους πολίτες από όλων των κοινωνικών στρωμάτων, με κοινή επιθυμία να πατάξουν τη διαφορά. Συνήθως είναι νεαροί ακτιβιστές που επιθυμούν να περιορίσουν τη φτώχεια και να οικοδομήσουν ένα ευνοϊκότερο μέλλον για το Λίβανο.


Οι διαδηλωτές δρουν οργανωμένα ή ως μονάδες;


Καλή ερώτηση. οι αρχές έχουν κληθεί πολλές φορές να απαντήσουν σε αυτή. Η βούληση όσων έχουν βγει στους δρόμους είναι αποκλειστικά δική τους- όχι κατευθυνόμενη. Δεν έχει αναδειχθεί κάποιος ηγέτης και, παρόλο που έχουν διοργανωθεί ορισμένες συναντήσεις για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, όλες ανεξαιρέτως οι δραστηριότητες παραμένουν ανεξάρτητες. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επίσης, έχουν αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο για η συγκέντρωση του πλήθους για πορείες ή διαδηλώσεις.


Θα περιέγραφες τα όσα διαδραματίζονται στην πατρίδα σου ως ενδείξεις εμφυλίου πολέμου;


Όχι, τουλάχιστον προς το παρόν. Δηλαδή, υπάρχει πιθανότητα να ξεσπάσει στο μέλλον εμφύλιος πόλεμος, αλλά, βάσει των ισχυόντων δεδομένων, δεν το θεωρώ πιθανό.


Η Hezbollah έχει συμμετάσχει στις διαδηλώσεις; Ποια πλευρά υποστηρίζουν;


Οι άνθρωποι της εν λόγω οργάνωσης έχουν επιτεθεί σε διαδηλωτές, ακόμα και με τη χρήση βίας, χωρίς να διστάζουν να καταστρέψουν σκηνές και πολλά από όσα έχουν χτίσει (σσ: οι διαδηλωτές). Ο Hasan Nasrallah, ο αρχηγός τους, έχει τοποθετηθεί δημοσίως ορισμένες φορές σχετικά με τους εξεγερθέντες, αλλά μόνο για να αποδομήσουν τις απαιτήσεις τους και να τους υπονομεύσουν.


Ποια η θέση του Τύπου; Διατηρεί την ανεξαρτησία του;


Ο Τύπος παραμένει εξαιρετικά ενεργός ενώ πολλοί δημοσιογράφοι έχουν γίνει αντιληπτοί στο «μέτωπο» σε κρίσιμες στιγμές , εν μέσω δακρυγόνων και βίας. Παρόλα αυτά, οι φωτογραφίες που υπάρχουν είναι εξαιρετικά ανακριβείς και εκθέτουν συγκεκριμένες πτυχές που κυρίως καλλιεργούν το φόβο στους τηλεθεατές. Το ΟΤV, το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, συνεργάζεται με την παράταξη του προέδρου και συχνά παραποιεί γεγονότα χρησιμοποιώντας ψευδείς φωτογραφίες και αναληθείς ειδήσεις, προσπαθώντας να πατάξουν την επανάσταση.


Έχει επηρεαστεί ο τουρισμός της χώρας από τις πρόσφατες εξελίξεις;


Χωρίς να μπορώ να το υποστηρίξω παραθέτοντας στοιχεία, θα έλεγα ότι ναι. Όμως, είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί πως η εξέγερση αφενός έχει προσελκύσει και πολλούς ξένους, οι οποίοι έχουν συμμετάσχει στην επανάσταση με τη σειρά τους, αφετέρου δε έχει ωθήσει πολλούς μετανάστες να επιστρέψουν στη χώρα, προς υποστήριξη του κινήματος σε αυτές τις στιγμές.


Ποιος είναι ο σκοπός της εξέγερσης; Τι ελπίζετε ότι θα αλλάξει με αυτή;


O βασικός μας στόχος είναι η δημιουργία μιας βιώσιμης χώρας, η οποία θα παρέχει ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης και ένα ευοίωνο μέλλον για τους πολίτες της. Πέραν τούτου, απαιτούμε την πάταξη της οικογενειοκρατίας, την εκλογή μιας άξιας και ανεξάρτητης κυβέρνησης, έναν νέο πρόεδρο που θα επιτρέψει να επέλθουν οι αναγκαίες αλλαγές για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της εγκληματικότητας, την ανάκαμψη της οικονομίας και όλων των λοιπών θεμάτων που, χρόνια τώρα, ταλανίζουν τη χώρα.


Πότε πιστεύεις ότι θα επανέλθει πολιτική σταθερότητα στη χώρα;


Το μέλλον είναι εξαιρετικά αβέβαιο..

Με την κρατούσα οικονομική κατάσταση να γίνεται χειρότερη μέρα με τη μέρα, ελπίζω πως η επανάσταση θα διαρκέσει ωσότου ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις μας. Ρεαλιστικά, όμως, αυτό δεν είναι κάτι εφικτό, καθώς ο κόσμος εργάζεται και έχει κουραστεί από την τεταμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ήδη ορισμένοι τα έχουν παρατήσει, παρόλο που η νέα κυβέρνηση δεν τους ικανοποιεί. Πολλοί, άλλωστε, δεν διστάζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές…

Πηγές εικόνων: mei.edu

rapper.com

english.alarabiya.net

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png