• ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΜΑΡΙΝΗΣ

Οι προηγούμενοι "George Floyd", ο Τζαμπάρ και οι αιτίες πίσω από μία ατέρμονη αυθαιρεσίαlatimes.com / Richard Tsong-Taatarii / Star Tribune

nymag.com

Το βίντεο που τράβηξε περαστικός στην Minneapolis της Minnesota με τον ειδικό φρουρό Derek Chauvin να έχει «κλειδώσει» με το πόδι του το λαιμό του George Floyd λίγα λεπτά πριν ξεψυχήσει, κάνει πλέον το γύρο του διαδικτύου. Στο συμβάν εμπλέκονται ακόμα 3 αστυνομικοί οι οποίοι παρακολουθούν τον ακινητοποιημένο άνδρα στο έδαφος. Ένας εκ των τριών που παρακολουθούν ονομάζεται Tou Thao. Για τους δύο προαναφερθέντες, όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ της startribune υπάρχει ιστορικό αμφιλεγόμενων επεμβάσεων τους όταν κλήθηκαν να δράσουν.

Αυτή τη στιγμή αναμένονται οι ιατρικές εξετάσεις για να καθοριστούν με λεπτομέρειες οι συνθήκες του θανάτου του άτυχου Floyd. Οι 4 αστυνομικοί που εμπλέκονται στο συμβάν απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους και η οικογένεια του Floyd άρχισε τις διαδικασίες ώστε να δικαστούν για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Παράλληλα, η δολοφονία ήταν το η σπίθα που ξεκίνησε την πυρκαγιά για τις αντιδράσεις του κόσμου εναντίον της αστυνομικής αυθαιρεσίας στην Μινεσότα αλλά και γενικά στις ΗΠΑ. Τις τελευταίες ώρες η Μινεάπολις είναι ένα καζάνι που βράζει, καθώς η οργή για τις δυνάμεις καταστολής και η θλίψη για τον χαμό του George Floyd έχουν ξεχειλίσει.

Η αμφιλεγόμενη και υπερβολική χρήση βίας από αστυνομικούς στις ΗΠΑ είναι αναμφισβήτητη και εν μέρει ανεκτή από πολύ μεγάλο μέρος του κοινωνικού συνόλου. Ωστόσο, τα στοιχεία μας δείχνουν πως οι έγχρωμοι πολίτες έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να βρεθούν στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή και να το πληρώσουν με τη ζωή τους. Ας δούμε μερικά στοιχεία και ας κάνουμε μία ανασκόπηση για να αναρωτηθούμε γιατί οι αστυνόμοι στις Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούνται συχνά για υπερφίαλη χρήση θανάσιμης βίας εναντίον των αφροαμερικανών.


Σύμφωνα με τους Los Angeles Times και έρευνα του Rutgers University της οποίας ηγείτο ο κοινωνιολόγος Frank Edwards, 1 στους 1000 αφροαμερικανούς πρέπει να περιμένει ότι θα χάσει την ζωή του στα χέρια ή από το όπλο των δυνάμεων καταστολής. Το ποσοστό είναι τρομακτικό. Ακολουθούν μερικές δολοφονίες αφροαμερικανών από αστυνομικούς που συγκλόνισαν την αμερικανική κοινή γνώμη και πλήγωσαν βαθιά τα αισθήματα των Αμερικανών για την αξιοπιστία των δυνάμεων ασφαλείας.


1) Δολοφονία Eric Garner (44 χρονών)


wikipedia.org

Ο Eric Garner πωλούσε αφορολόγητα τσιγάρα στο Staten Island της Νέας Υόρκης. Το ημερολόγιο έγραφε 17 Ιουλίου 2014. Όταν πήγαν να τον συλλάβουν ο ίδιος αρνήθηκε να συνεργαστεί και τότε ο αστυνόμος Daniel Pantaleo του έκανε κεφαλοκλείδωμα, ενώ οι υπόλοιποι προσπαθούσαν επίσης να κρατήσουν τον Garner. Φώναξε «Δεν μπορώ να αναπνεύσω!» 11 φορές πριν χάσει τις αισθήσεις του στο πεζοδρόμιο. Μία ώρα αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός του στο νοσοκομείο. Ο ιατροδικαστής οδηγήθηκε στο συμπέρασμα πως ο θάνατός του μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανθρωποκτονία. Ο Pantaleo δεν οδηγήθηκε ποτέ στη φυλακή αλλά το 2019 με δικαστική απόφαση, απομακρύνθηκε μόνιμα από την αστυνομία, 5 χρόνια μετά τη δολοφονία δηλαδή.


2) Δολοφονία Tamir Rice (12 χρονών)wikipedia.org

Στις 17 Ιουλίου του 2014 ο δωδεκάχρονος Tamir Rice δολοφονείται από τον αστυνομικό Timothy Loehmann με δύο σφαίρες στο στήθος. Οι δύο αστυνόμοι που συμμετείχαν στο συμβάν απάντησαν σε κλήση για έναν αφροαμερικανό που βγάζει ένα όπλο και στοχεύει ανθρώπους. Ένας πολίτης ανέφερε στην κλήση πως το όπλο είναι ψεύτικο με τεράστια πιθανότητα. Και όντως ήταν. Ο μικρός έπαιζε με ένα ψεύτικο όπλο Airsoft. Το πλήρωσε με την ζωή του. Μία έκθεση του FBI από έναν συνταξιούχο αξιωματούχο ονόματι Kimberly Crawford ανέφερε ότι "ο θάνατος του μικρού είναι δικαιολογημένος και ότι η αντίδραση του αστυνομικού ήταν η πλέον λογική". Ο Loehmann απομακρύνθηκε από το τοπικό αστυνομικό τμήμα αλλά δεν πέρασε ούτε μία ημέρα στην φυλακή.


3) Δολοφονία Freddie Gray (25 χρονών)


The Baltimore Sun

Στις 12 Απριλίου του 2015 ο αφροαμερικανός Freddie Gray συλλαμβάνεται από αστυνόμους στη Βαλτιμόρη του Μάριλαντ με την κατηγορία της κατοχής μαχαιριού. Αυτόπτεις μάρτυρες της σύλληψης κάνουν λόγο για υπέρμετρη χρήση βίας από τους αστυνομικούς κάτι που οι τελευταίοι αρνήθηκαν. Η ιατροδικαστική έρευνα έδειξε ότι το άτυχο θύμα υπέστην τα μοιραία τραύματα ενώ βρισκόταν στον βανάκι της αστυνομίας. Την 1η Μαίου του ίδιου έτους η Εισαγγελία της Βαλτιμόρης διέταξε να συσταθεί το κατηγορητήριου για τους 6 εμπλεκόμενους αστυφύλακες καθώς τα ιατροδικαστικά ευρήματα αποκάλυψαν ανθρωποκτονία στην υπόθεση Gray. 5 χρόνια μετά δεν καταδικάστηκε τελικά κανένας εκ των κατηγορουμένων.


4) Θανάσιμος πυροβολισμός του Michael Brown (18 χρονών)


wikipedia.org

O Michael Brown, στις 9 Αυγούστου του 2014 στο Ferguson του Missouri, δέχτηκε 6 σφαίρες από τον αστυνόμο Darren Wilson. Σύμφωνα με μαρτυρίες του Dorian Johnson, φίλου του Brown και παρόντα στο συμβάν μετά από μία αψυμαχία ο Wilson κυνήγησε τον Brown και τον πυροβόλησε συνολικά 12 φορές, οι μισές σφαίρες βρήκαν το στόχο τους και ήταν αρκετές για να σκοτώσουν τον 18χρονο. Το συμβάν πυροδότησε άγριες και ειρηνικές διαδηλώσεις σε όλο το Missouri. Τελικά ο ανώτατος δικαστής της Πολιτείας αποφάσισε να μην παραπεμπφθεί σε δίκη ο Wilson. Εντέλει, το Υπουργείο Δικαιοσύνης σύμφωνα με έκθεσή του δικαιολόγησε τη δολοφονία ως αυτοάμυνα του οργάνου.


5) Δολοφονία Walter Scott (50 χρονών)wikipedia.org

Στις 4 Απριλίου του 2015 δολοφονείται εν ψυχρώ ο Walter Scott από τον αστυνόμο Michael Slager. Βίντεο που κατέγραψε αυτόπτης μάρτυρας δείχνει αντίθεση σε σχέση με την αρχική κατάθεση του Slager και πείθει το δικαστήριο πως δεν είχε κανέναν απολύτως βάσιμο λόγο να σκοτώσει τον Scott. Εδώ έχουμε περίπτωση καταδίκης του δολοφόνου ο οποίος καταδικάστηκε σε 20ετή κάθειρξη.


www.voiceonline.com

Ο Floyd ήταν η σπίθα, αλλά ποια ήταν η βενζίνη;


Το ότι η δολοφονίες μαύρων πολιτών είναι απάνθρωπες και καταδικαστέες βρίσκει σύμφωνη την συντριπτική πλειοψηφία του κοινωνικού σώματος. Ωστόσο, θα ήταν αβλεψία και ανευθυνότητα να περιορίσουμε την κριτική μας σε μερικούς ψυχικά ασταθείς και ρατσιτσές αστυνομικούς που απλά καταχρώνται την εξουσία τους. Τα γεγονότα που ακολούθησαν την δολοφονία στην Minneapolis, δηλαδή οι βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία και η ακραία κοινωνική αναταραχή με ολόκληρα κτίρια να φλαίγονται πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας βοηθήσουν να φωτίσουμε λίγο το δρόμο των απαντήσεων και των συνθηκών που τις γέννησαν. Μερικά στοιχεία θα μας βοηθήσουν.


Ο Malcolm X και ο Huey P. Newton (ηγέτης των black panthers) προσπαθούσαν να τονίσουν από παλιά σε πολλές δηλώσεις τους τη συστημικότητα της αστυνομικής αυθαιρεσίας και τη στοχοποίηση της αφροαμερικανικής κοινότητας στις ΗΠΑ. Πολλοί θα πουν ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν και ειδικά με την εκλογή Ομπάμα, η Αμερική έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την εξάλειψη των διακρίσεων. Τα επίσημα στοιχεία όμως δεν συμφωνούν. To 53% των Αμερικανών απαντά πως οι φυλετικές σχέσεις χειροτέρεψαν από την εκλογή Ομπάμα και μετά. Δεν αρκούσε δηλαδή η εκλογή μαύρου Προέδρου για να ανατραπούν οι υφιστάμενες κοινωνικές σχέσεις και αυτό διότι οι υλικές σχέσεις και ταξικές αντιθέσεις στις ΗΠΑ έμειναν ανέγγιχτες και διατηρήθηκαν στο έπακρο.


Στον απόηχο της δολοφονίας του Brown το 2014, για το θέμα είχε τοποθετηθεί ο θρύλος του μπάσκετ και των Lakers Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ:


«Και εφόσον δεν θέλουμε την αγριότητα του Ferguson να την καταπιεί η Ιστορία και να καταλήξει ένα ερέθισμα στο έντερο της, πρέπει δούμε την όλη κατάσταση όχι μόνο σαν άλλη μια πράξη στα πλαίσια του ρατσισμού του συστήματος, αλλά και ό,τι άλλο στην πραγματικότητα είναι: Ταξικός πόλεμος».


Ο Τζαμπάρ δηλαδή υπογραμμίζει την ανάγκη τα γεγονότα να ερμηνευθούν σωστά όχι απλά ως ένα δίκαιο σύστημα με μερικές παρεκκλίσεις μερικών ρατσιστών αλλά ως ένα εν γένει άδικο σύστημα που ανατροφοδοτεί το μίσος και την δυστυχία της πλειοψηφίας.


Μερικοί αριθμοί


Η Αμερική των ίσων ευκαιριών που καθένας μπορεί να προκόψει σύμφωνα με την διαδεδομένη αφήγηση, είναι η χώρα όπου το 1% του πληθυσμού κατέχει το 40% του πλούτου της. Αυτό ισούται με τα εισοδήματα των 100 εκατομμυρίων φτωχότερων νοικοκυριών. Σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο Joseph Stiglitz μετά την κρίση του 2008 το 91% των εισοδημάτων κατέληξε στο 1% των Αμερικανών. Τέλος ο λόγος των αποδοχών ενός μέσου εργαζομένου και ενός διευθυντικού στελέχους είναι 1 προς 265. Οι θέσεις στην κορυφή της πυραμίδας είναι ελάχιστες και το σύστημα ξέρει πολύ καλά πως να διαιρεί τον κοινωνικό ιστό και να αποπροσανατολίζει πλασάροντας την επιτυχία με το εξής περιτύλιγμα:


"Ο ΚΑΘΕΝΑΣ μπορεί να τα καταφέρει αλλά όχι ΟΛΟΙ"


Σε αυτή την φράση κρύβεται όλη η ουσία της "ζουγκλοποίησης" της σύγχρονης Αμερικανικής κοινωνίας.


Πάνω ακριβώς σε αυτή την ασυμφιλίωτη και άδικη κοινωνία πατάει και ανθοφορεί ο ρατσισμός και η αστυνομική αυθαιρεσία και στραγγαλίζει με το πόδι της τις κακοφωνίες. Πάνω σε αυτή την ταξική κοινωνία της ακραίας ανισότητας οι έχοντες πείθουν τους μη έχοντες ότι αυτοί που έχουν διαφορετικό χρώμα είναι οι εχθροί. Δεν είναι ότι τα αγαθά δεν φτάνουν για όλους. Αλλά μοιραία όταν τόσοι λίγοι έχουν τόσα με τόσα πολλά μοιραία οι υπόλοιποι θα μάχονται στην αρένα της καθημερινής επιβίωσης.


Αυτός είναι ο ταξικός πόλεμος που εξηγεί ο Τζαμπάρ. Ο ρατσισμός και η βία του συστήματος δεν είναι αυτόφυτα αλλά διαιωνίζονται από τις κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις που επικρατούν και τις βλέπουμε γύρω μας.


Αυτός ο πόλεμος, που δεν συνειδητοποιούν οι μη έχοντες, όπλισε το χέρι του δολοφόνου του 12χρονου Tamir και αυτός ο πόλεμος στραγγάλισε με την μπότα του τον George Floyd. Αυτός ο πόλεμος είναι και ο λόγος που αν δεν γίνουν ριζικές αλλαγές και άλλες οικογένειες στο μέλλον σίγουρα θα βιώσουν τον φρικτό πόνο της απώλειας κάποιου δικού τους, τόσο άδικα και τόσο αναίτια.2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png