• ΣΙΛΙΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ

Οι καλλιτέχνες δε μένουν πια εδώΣτην ιστορία του θεάτρου, το δωμάτιο και οι εσωτερικοί χώροι των σπιτιών εν γένει, έχουν γίνει συχνά το πλαίσιο μέσα στο οποίο ξεδιπλώνονται οι ιστορίες των ηρώων. Θεατρικοί συγγραφείς όπως ο Ίψεν, ο Τσέχωφ, ο Ουίλιαμς, ο Στρίντμπεργκ έκλεισαν πολλές φορές τους ήρωές τους σε δωμάτια σπιτιών για να διηγηθούν τις ιστορίες τους. Θα μπορούσαμε λοιπόν, να πούμε ότι αυτό το διάστημα, παρακολουθούμε τον έξω κόσμο και τον χρόνο που κυλά χωρίς τη δική μας συμβολή, σαν κάποιον ήρωα που ζει «εγκλωβισμένος» μέσα σε ένα σπίτι.


Σε δύσκολους καιρούς η τέχνη είναι παρούσα. Συγκινεί και δίνει τη δυνατότητα στο θεατή να συντονιστεί σε μια συχνότητα που κάποιες φορές του είναι γνώριμη. Άλλες φορές πάλι του αποκαλύπτει κάτι που ίσως δεν είχε σκεφτεί. Αυτή είναι άλλωστε και η μαγεία της.Instagram: spirosgrammenos_

Πώς θα μπορούσε όμως να υπάρξει ένα έργο χωρίς τον καλλιτέχνη του;


Το τελευταίο διάστημα, θέατρα ανεβάζουν παραστάσεις τους, σκηνοθέτες διαθέτουν τις ταινίες τους στο διαδίκτυο, μουσικοί κάνουν συναυλίες από το σπίτι. Και όλα τα παραπάνω διατίθενται δωρεάν, παρόλο που έχουν προκύψει μέσα από πολλή προσπάθεια και κόπο.


Οι καλλιτέχνες στην Ελλάδα, απολαμβάνουν ήδη ελάχιστα από τα επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς ακροβατούν ανάμεσα στη μισθωτή και την ελεύθερη εργασία και συνήθως δεν πληρώνονται για τις πρόβες τους ή ασφαλίζονται μόνο για τις ημέρες των παραστάσεών τους. Βλέπουμε αντίστοιχα σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία, τους καλλιτέχνες, να στηρίζονται και κατά τις περιόδους που είναι άνεργοι, σε αναλογία με τις ώρες εργασίας τους στο διάστημα που απασχολούνταν.


Οι συνθήκες που επικρατούν και θα συνεχίσουν, πλήττουν όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, χωρίς αμφιβολία. Όμως οι καλλιτέχνες, στην κατηγορία των οποίων ανήκουν μουσικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές, τεχνικοί, ταξιθέτες, σκηνογράφοι, σκηνοθέτες, συνθέτες, και τόσοι ακόμα άνθρωποι που η δουλειά τους σχετίζεται με το θέαμα-ακρόαμα είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν (αν δεν βρίσκονται ήδη) σε πολύ δύσκολη θέση. Η παρουσίαση του έργου τους προϋποθέτει την συνάθροιση κοινού, η οποία δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί, για αρκετό καιρό ακόμα. Αν και το ζωντανό θέαμα δεν αποτελεί το σύνολο του πολιτισμού, είναι αυτό στο οποίο εργάζονται χιλιάδες άνθρωποι.


Οι ανακοινώσεις και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα αγνοούν μεγάλο μέρος του καλλιτεχνικού δυναμικού. Η Γερμανία, η Ιταλία και η Βρετανία έχουν ήδη λάβει μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για τους επαγγελματίες στο χώρο του θεάματος.


Είναι κατανοητό, ότι τα θέματα που προκύπτουν εν όψει μιας νέας πραγματικότητας είναι πολλά και χρειάζονται υπομονή στη διαχείρισή τους. Ωστόσο, από το να εφαρμοστεί κάποιο προστατευτικό μέτρο μέχρι το να αγνοεί η Πολιτεία την ύπαρξη ενός μεγάλου μέρους ανθρώπων, μεσολαβεί αρκετή απόσταση. Θα ήταν προτιμότερο να ανακοινωθεί από κάποια επίσημη φωνή, ότι αναγνωρίζονται οι ανάγκες του καλλιτεχνικού δυναμικού της χώρας και θα βρεθεί ο τρόπος, ώστε να υποστηριχθούν οι καλλιτέχνες, παρά αυτό που ειπώθηκε, ότι θα ακυρωθούν όλες οι εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ.


Οι καλλιτέχνες είναι εργαζόμενοι και αυτό που κάνουν δεν είναι πάρεργο, αλλά μέσο βιοπορισμού και θα έπρεπε να μην χρειάζεται να ζητούν το αυτονόητο. Έχουν δικαιώματα, ένα εκ των οποίων είναι και το να συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια.
2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png