• NEWSROOM

Οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις εκτελούσαν αμάχους;

Στο απόγειο του πολέμου στο Αφγανιστάν το 2011, δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι των Ειδ.Δυνάμεων συναντήθηκαν σε ένα μπαρ στη Ντορσέτ για μία μυστική συζήτηση. Φοβόντουσαν πως κάποιοι από τους καλύτερα εκπαιδευμένους βρετανούς στρατιώτες έχουν υιοθετήσει μία "σκόπιμη πολιτική" να σκοτώνουν άμαχο πληθυσμό. Πλέον τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια συνιστούν πως είχαν δίκιο.


Reuters

Οι δύο αξιωματούχοι βρίσκονταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά από την σκόνη και τον κίνδυνο της επαρχίας Χελμάντ στο Αφγανιστάν.


Ο ένας είχε προσφάτως επιστρέψει από τον πόλεμο όπου οι στρατιώτες του ανέφεραν ότι ακολουθείται τακτική παράνομων εκτελέσεων από τις ειδικές δυνάμεις.


Ο άλλος ήταν στα κεντρικά διαβάζοντας με ανησυχία αναφορές από το μέτωπο. Οι αναφορές έδειχναν μεγάλη αύξηση στον αριθμό των "εχθρών που σκοτώθηκαν στην μάχη" (enemies killed in action - EKIA) από τις Ειδ.Δυνάμεις.BBC: Σημείωμα που πιστέυεται ότι συντάχθηκε από κορυφαίο στέλεχος των Βρετανικών Ειδ.Δυνάμεων


Οι Ε.Δ. είναι η ελιτ του βρετανικού στρατού και περιλαμβάνουν και μέλη της αεροπορίας (SAS) και του ναυτικού (SBS)


Μετά τη συζήτηση, ένα σημείωμα που πιστεύεται ότι συντάχθηκε από κορυφαίο στέλεχος των Ε.Δ. προωθήθηκε στην αλυσίδα της ιεραρχίας.


Το μήνυμα περιελάμβανε ξεκάθαρες προειδοποιήσεις για τα υψηλά στελέχη των Ε.Δ. και συμπέραινε ότι αυτοί οι "ανησυχητικοί" ισχυρισμοί χρήζουν "βαθύτερης έρευνας" ώστε "να σταματήσουν εγκληματικές συμπεριφορές".


Τα έγγραφα παρεδώθηκαν σε νομικούς, ως μέρος μίας εν εξελίξει υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του ΗΒ, το οποίο θα αποφανθεί αν οι ισχυρισμοί περί παράνομων εκτελέσεων απο τις ΕΔ ερευνήθηκαν επαρκώς.


Ο άνδρας που έφερε την υπόθεση είναι ο Saifullah Ghareb Yar. Ισχυρίζεται πως 4 μέλη της οικογένειάς του δολοφονήθηκαν τις πρωινές ώρες της 16ης Φεβρουαρίου του 2011.


Οι ισχυρισμοί έρχονται να προστεθούν σε μία εκπομπή του BBC Panorama πέρυσι, που έκανε ρεπορτάζ επάνω στους θανάτους. Η εκπομπή σε συνεργασία με την Insight team των Sunday Times προσπάθησε να αποκαλύψει στοιχεία των κατά συρροή δολοφονιών που πραγματοποιήθηκαν από τις Ε.Δ. της Βρετανίας.


Η κυβερνητική θέση είναι ότι 4 μέλη της οικογένειας του Saifullah σκοτώθηκαν σε αυτοάμυνα.


Ωστόσο, πλέον η ανταπόκριση στα νεοαποκαλυφθέντα έγραφα δείχνει ότι κάποιοι είχαν σοβαρές ανησυχίες για την αποστολή των Ε.Δ..


Λίγες ώρες αφού μέλη των βρετανικών ΟΥΚ επέστρεψαν στη βάση τους, άλλοι βρετανοί στρατιώτες αντάλασαν emails περιγράφοντας τα γεγονότα της νύχτας ως το "νεότερο μακελειό".

"Τρέμοντας από φόβο"


Στη 1:00 στη Nawa, 16 Φλεβάρη 2011, η οικογένεια Saifullah κοιμόταν στο σπίτι.


Ξύπνησαν αιφνίδια από τους ήχους ελικοπτέρου που ακολουθήθηκαν από εκωφαντικούς ήχους μεγάφωνων.


Ο Saifullah ήταν ακόμα έφηβος αλλά έμελλε να βιώσει μία αποστολή "πιάσε ή σκότωσε" των Ειδ. Δυνάμεων του ΗΒ.


BBC: Ο θείος του Saifullah είναι ο μόνος που προσήχθη από την έφοδο στο σπίτι της οικογένειαςΑυτές οι νυχτερινές έφοδοι ήταν σύνηθης πρακτική εκείνη την εποχή του πολέμου. Συνήθως εκτελούνταν σε συνεργασία με τον Αφγανικό στρατό υπό την κάλυψη που παρείχε η νύχτα. Στόχος ήταν οι υψηλά υστάμενοι των Ταλιμπάν.


"Όλο μου το σώμα έτρεμε από τον φόβο, όλοι φοβόντουσαν, τα γυναικόπαιδα έτρεμαν" λέει ο Saifullah στο BBC Panorama.


Περιγράφει πως αφού τον έδεσαν τον έβαλαν με τις γυναίκες και τα παιδιά ενώ λίγη ώρα αργότερα άκουσε πυροβολισμούς.


Καθώς οι βρετανοί αποχώρησαν, τα πτώματα των δύο αδερφών του βρέθηκαν στο χωράφι δίπλα στο σπίτι ενώ ο ξάδερφός του δολοφονήθηκε σε ένα διπλανό κτίριο.


Όταν επέστρεψε σπίτι βρήκε τον πατέρα του γεμάτο σφαίρες στο κεφάλι, το στήθος και τα πόδια. Το ένα του πόδι διαμελήστηκε από τους πυροβολισμούς.


Πέρυσι, το Panorama αποκάλυψε πως οι πληροφορίες που οδηγούσαν σε αυτές τις εφόδους ήταν συχνά ελλειπείς.


Ο Philip Alston, πρώην ειδικός ανταποκριτής των ΗΕ για εκτελέσεις είπε στην εκπομπή "Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία πως οι ισχυρισμοί περί αναίτιων εκτελέσεων αμάχων από το βρετανικό στρατό είναι δικαιολογημένοι και τεράστιος αριθμός αμάχων δολοφονήθηκε για το τίποτα"BBC: Ο πρώην αξιωματούχος πληροφοριών Frank Ledwidge είπε πέρυσι στο Panorama ότι οι νυχτερινές έφοδοι ήταν "μια συνεχής μηχανή δολοφονιών και συλλήψεων"


Βρετανικά στρατιωτικά emails στον απόηχο των εφόδων που αποκτήθηκαν από την εκπομπή Panorama μαρτυρούν πως η εκδοχή του Saifullah είναι σωστή.


Ηγετικό στέλεχος των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας φέρεται να είπε πως κανείς δεν απείλησε τους βρετανούς και αυτό είναι η απόδειξη πως δολοφονήθηκαν άμαχοι.


Μάλιστα, αναφέρει πως οι άνθρωποι είχαν ήδη ερευνηθεί και δεν βρέθηκε πάνω τους οπλισμός ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να απειλήσει τους στρατιώτες.


Μέσα στον αφγανικό στρατό ακούγονταν συχνά παράπονα και διαμαρτυρίες για τις πρακτικές των στρατιωτών του ΗΒ.


Άλλος αξιωματούχος αναφέρει πως τέτοιες πρακτικές αποτελούν τροχοπέδη για την ομαλή μετάβαση προς ένα καλύτερο αύριο για το Αφγανιστάν καθώς εντείνει τις τριβές με τους Ταλιμπάν.


'Δεν θα μπορούσες να το υποκρύψεις'


Ανάμεσα στα έγγραφα που κατατέθησαν στο δικαστήριο είναι μια λεπτομερής έκθεση στην οποία αναγράφεται η λέξη "κρυφό". Περιλαμβάνει ένα απόσπασμα που περιγράφει τι ακριβώς συνέβη στο σπίτι του Saifullah.BBC

Οι ισχυρισμοί των βρετανικών ΕΔ είναι πως οι δύο άνδρες που σκοτώθηκαν (πατέρας και ξάδερφος του Saifullah) προσπάθησαν να πιάσουν ο ένας μία χειροβομβίδα και ο άλλος ένα όπλο οπότε και η δολοφονία τους ήταν μονόδρομος.


Η επίσημη αυτή εκδοχή αμφισβητήθηκε ωστόσο από μέλη του βρετανικού στρατού.
BBC: Αυτό το email αναφέρεται σε έναν B (στρατιωτικός όρος για ενήλικο άνδρα) και ένα Α (κτήριο που ήταν στόχος). Το ΑΚ αναφέρεται στο όπλο "Καλάσνικοφ"


Ο Ledwidge αναφέρει επίσης στην εκπομπή "Φαίνεται πως ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των βρετανικών ειδικών δυνάμεων είναι ότι δεν λογοδοτούν σε κανέναν και τίποτα"


"Η ανάλυψη των ευθυνών τους πρέπει να ισχύει για όλους και ειδικά για τους υψηλά υστάμενους στρατιωτικούς και πολιτικούς που έχουν επιτρέψει, παραβλέψει και αγνοήσει αυτά τα εγκλήματα και έχουν επιτρέψει να καλλιεργηθεί ένα περιβάλλον που τα κάνει να ανθοφορούν".


Διαβάστε όλη την ιστορία του BBC εδώ
2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png