• GUEST WRITER

"Ο κύριος Γιόχο"

της Μαριλένας Μαυραγάνη

Twenty-nine-year-old Rep.-elect Alexandria Ocasio-Cortez, the youngest woman to be elected to Congress, talks with reporters on Capitol Hill in Washington. AP Photo/Susan Walsh


Πολύ πρόσφατα, στο αμερικανικό Κογκρέσο σημειώθηκε ένα -όχι και τόσο πρωτοφανές- περιστατικό, το οποίο έλαβε όμως μεγάλες διαστάσεις από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης: ένας αντιπρόσωπος απηύθυνε υβριστικούς -σεξιστικής κυρίως φύσεως- χαρακτηρισμούς σε μία επίσης αντιπρόσωπο εν ώρα ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης, καθώς διαφωνούσε με τις απόψεις της. Ένα αντίστοιχο περιστατικό θα μπορούσε κάλλιστα να έχει εκτυλιχθεί ανάμεσα σε δύο κοινούς ανθρώπους. Ο λόγος, ωστόσο, γίνεται για τους πολιτικούς Τεντ Γιόχο και Αλεξάντρια Οκάσιο-Κόρτεζ.


Άλλωστε, η τελευταία, νεαρή πορτορικανικής καταγωγής, έχει παραδεχθεί πως ουκ ολίγες φορές έχει δεχθεί αρνητική κριτική και διακρίσεις λόγω τόσο της καταγωγής της, όσο και της γυναικείας της ιδιότητας.


Η τελευταία ορθώς δεν άφησε το συγκεκριμένο συμβάν να «περάσει» και, μη αποδεχόμενη την απολογία του Γιόχο, έκανε εκτενή αναφορά για το ζήτημα της έμφυλης -λεκτικής ιδίως- βίας στην γυναικεία καθημερινότητα. Θεωρώντας τον εαυτό της ως εκπρόσωπο όλων των γυναικών, καταδίκασε την λεκτική βία, της οποίας πολλοί άνδρες συνηθίζουν να μετέρχονται. Η απάντησή της, εντούτοις, στην απολογία του συναδέλφου της, ο οποίος επικαλέστηκε την οικογένειά του, έγινε σκληρότερη με τα εξής λόγια: «Ένας άνδρας δεν καθίσταται τίμιος επειδή έχει κόρη, ούτε επειδή έχει σύζυγο, αλλά επειδή συμπεριφέρεται με αξιοπρέπεια και σεβασμό στους συνανθρώπους του. […] Είμαι κι εγώ κόρη κάποιου. […] Βρίσκομαι εδώ για να αποδείξω στους γονείς μου ότι είμαι κόρη τους και δεν με ανέθρεψαν προκειμένου να δέχομαι κακομεταχείριση από άνδρες». Ο οικογενειάρχης, λοιπόν, δεν είναι απαραιτήτως ούτε καλός άνδρας, ούτε καλός άνθρωπος˙ δεν πρέπει να τοποθετείται στο «απυρόβλητο» μόνο και μόνο εξαιτίας αυτού.


Το χειρότερο, εντούτοις, είναι ότι αρκετά συχνά μία γυναίκα διστάζει να αντισταθεί σε αντίστοιχες συμπεριφορές, καθώς μάλιστα αποτελούν τόσο αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού βίου, που εν πολλοίς η ίδια έχει «παραιτηθεί». Άλλοτε, αυτά τα συμβάντα είναι φευγαλέα, σε βαθμό που δεν προλαβαίνει να αντιδράσει˙ άλλοτε, πάλι, πρόκειται για περιστατικά έμμεσα, υπό την έννοια ότι λαμβάνουν την μορφή ειρωνείας, «μπηχτής» συγκαλυμμένης με επίπλαστη ευγένεια.


Από την μικρή ατάκα που θα ακούσει κάποια από εμάς καθώς περπατά αμέριμνη στον δρόμο και το «καλοπροαίρετο» σχόλιο για την εμφάνιση ή την σεξουαλικότητά της μέχρι την ευθεία προσβολή στο πρόσωπό της επειδή έχει το θάρρος της γνώμης της και δεν συμβιβάζεται με την κατώτερη θέση που της επιφυλάσσει η λεγόμενη «ανδροκρατία», όλα ενδεχομένως συνιστούν μέρος μίας δικής μας τυπικής μέρας σε ποικίλους τομείς. Αν κάποια από εμάς ισχυριστεί ότι δεν έχει προσβληθεί με τέτοιο τρόπο -έστω και μία φορά- από συνάδελφο, (κάποιον που ατυχώς υπολογίζει ως) φίλο ή σύντροφο, συγγενή, ακόμα και περαστικό στον δρόμο, μάλλον ψεύδεται.


Ευτύχημα, επομένως, δύναται να θεωρηθεί το γεγονός ότι η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κόρτεζ αποφάσισε και κατάφερε να αξιοποιήσει το βήμα που της παρέχει το αξίωμά της, προκειμένου να εκφράσει την εναντίωσή της απέναντι όχι μόνο σε ένα χωροχρονικά ορισμένο περιστατικό, αλλά και σε ένα ολόκληρο κατεστημένο, μία βαθιά εμποτισμένη στην κοινωνία μας κουλτούρα υποβιβασμού της γυναίκας.


Τέτοιες πρωτοβουλίες δεν θα θέλαμε να λαμβάνουν άραγε οι πολιτικοί που εκλέγουμε; Αν δεν κινητοποιηθούν πρώτα για τα απλά και καθημερινά, πώς εν συνεχεία θα κατορθώσουν να επιλύσουν τα πιο σύνθετα προβλήματα που μαστίζουν τον κόσμο; Κινήσεις σαν κι αυτή της δεσποινίδος Οκάσιο-Κόρτεζ συνιστούν παράδειγμα για το πώς πρέπει να δρα ένας σύγχρονος πολιτικός, ακόμα κι απέναντι στα μικρότερα πράγματα: με παρρησία και ειλικρίνεια˙ να βάζει, σε ένα πρώτο στάδιο, στην θέση τους ανθρώπους σαν τον κύριο Γιόχο…2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png