• GUEST WRITER

Ο ιός που μας αποκάλυψε πριν τον κατανοήσουμε

Του Νίκου Δημητροκάλλη*


Αν μου ζητούσε κάποιος να μαντέψω τι τίτλο θα είχε στο βιβλίο κάποιου μελλοντικού ιστορικού το κεφάλαιο για το πρώτο μισό του 2020 (τουλάχιστον), θα πόνταρα με σιγουριά στον τίτλο «Κορονοϊός». Όλος ο πλανήτης κινείται στους ρυθμούς του COVID-19. Και εμείς μένουμε σπίτι, όπως οφείλουμε να κάνουμε. Ως μη ειδικοί, ενημερωνόμαστε για κάθε εξέλιξη από τα ΜΜΕ. Κάθε στιγμή, εδώ και μήνες.


Ακούμε καθημερινά για κρούσματα, για απώλειες, για ΜΕΘ και για προσπάθειες εύρεσης θεραπείας. Ακούμε για γειτονικές χώρες που υποφέρουν, θρηνώντας χιλιάδες νεκρούς. Ακούμε όμως και για την Ελλάδα, η οποία ξεπερνά ίσως τις προσδοκίες με το σχέδιο της για αντιμετώπιση της κρίσης και βλέπει τον διεθνή τύπο να επιδοκιμάζει τους κυβερνητικούς χειρισμούς και τη συμπεριφορά των Ελλήνων. Οι ειδικοί αισιοδοξούν συγκρατημένα καθώς το σενάριο να γίνουμε Ιταλία δείχνει να απομακρύνεται και ένας αναστεναγμός ανακούφισης ξεφεύγει από κάθε Ελληνίδα και Έλληνα.

Δεν θα μας κατηγορούσε κάποιος για βαυκαλισμό αν προβαίναμε στη διαπίστωση ότι ο ελληνικός λαός τηρεί, στη συντριπτική του πλειοψηφία, τα προβλεπόμενα για την αντιμετώπιση της επέλασης του νέου κορονοϊού. Αυτό φυσικά οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι σχεδόν όλοι έχουμε κατανοήσει την κρισιμότητα της κατάστασης. Για να παραμείνουμε υγιείς, παραμένουμε στο σπίτι.


Αυτή την κοινή παραδοχή έρχεται να τη συμπληρώσει μια εξίσου αυτονόητη, μα ηρωικότερη σκέψη. Μένουμε σπίτι για προστατεύσουμε εμάς, αλλά πολύ περισσότερο για να προστατεύσουμε άλλους. Για να προστατεύσουμε τις λεγόμενες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αυτούς που θα νοσήσουν ευκολότερα και βαρύτερα. Για να προστατεύσουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, αυτούς που αποτελούν την ταυτότητα μας, σύμφωνα με τον καθηγητή Τσιόδρα.

Θα ήταν ίσως παράλειψή μας να μην εστιάσουμε και σε έναν εντελώς διαφορετικό παράγοντα που μας κρατάει στο σπίτι. Έχοντας κατανοήσει πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης, ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη να τα πάει καλά, να βγει νικητής. Μετά από μια βαρύτατη και δεκαετή οικονομική, κοινωνική, ανθρωπιστική, κρίση, το ηθικό του έχει καταρρακωθεί ευθέως ανάλογα με την πτώση της αξιοπιστίας του στα μάτια των ξένων. Και οι επιτυχίες είναι αυτές που χρειάζονται για να συσπειρώσουν έναν λαό και να προχωρήσει με πιο σταθερό βηματισμό στο μέλλον. Η στάση του Έλληνα και της Ελληνίδας είναι ένα έμμεσο μήνυμα σε εσωτερικό και κυρίως εξωτερικό: «Δεν είμαι ανεύθυνος, δεν κοιτάω μόνο τον εαυτό μου, είμαι εδώ μετά από όλες τις αναποδιές και μπορώ να τα καταφέρω».

Πώς όμως οι Έλληνες συμμορφώθηκαν σε τέτοιο εντυπωσιακό βαθμό στις υποδείξεις των ειδικών και της κυβέρνησης; Αυτή η πηγαία συμμόρφωση είναι πράγματι εντυπωσιακή, δεδομένου ότι του Έλληνος ο τράχηλος κυβερνητικόν ζυγόν δεν υπομένει. Η κυβέρνηση είχε την τύχη να έρθει αντιμέτωπη με το πρόβλημα της αντιμετώπισης του κορονοϊού σε μια ευνοϊκή για αυτή συγκυρία. Η διαχείριση του προβλήματος στον Έβρο, παρά το γεγονός ότι άνοιξε δεύτερο μέτωπο για εκείνη, κρίθηκε επιτυχημένη και συσπείρωσε τον κόσμο στο πλευρό της.  Η πιο κρίσιμη παράμετρος, όμως, που συνέτεινε ώστε ο ελληνικός λαός να αποδεχτεί τις υποδείξεις της κυβέρνησης, είναι ακριβώς η ίδια η αναμφισβήτητη αναγκαιότητα τους. Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, εφαρμόζοντας το δόγμα «η ευθεία συντομοτέρα πάσης πλαγίας», απαγόρευσε μετά τις υποδείξεις των ειδικών σχεδόν καθολικά τις μετακινήσεις. Χωρίς να ξεπεραστεί η λεπτή γραμμή που χωρίζει τον αναγκαίο περιορισμό από την ανυπόφορη καταπάτηση δικαιωμάτων, η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Και, ας μη γελιόμαστε, τα κατάφερε έχοντας ως μοχλό τον ίδιο κρατικό μηχανισμό που πολλάκις απέτυχε στο άμεσο παρελθόν να διαχειριστεί αναλόγως σοβαρές κρίσεις.

Η θετική μεγάλη εικόνα, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι τα πάντα βαίνουν καλώς και όλοι συμμορφώνονται στις υποδείξεις ειδικών και κυβέρνησης. Και ενώ η άγνοια δεν αποτελεί πλέον δικαιολογία για κανέναν, κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν επηρεάζονται από τον ιό και, διατηρώντας ένα επιπόλαιο και αδικαιολόγητο επιστημονικά αίσθημα ατρωσίας, προσπαθούν να «ξεγελάσουν» τις Αρχές. Εξακολουθούν να βγαίνουν, κρυφά ή φανερά, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη δική τους υγεία, όσο και τη ζωή των άλλων. Η εγκληματική αυτή -κατά τα κλισέ και την ουσία- ανευθυνότητα, σε κάποιες περιπτώσεις οφείλεται στην υποτίμηση του κινδύνου και την αδιαφορία.  Οι αρχαίοι το έλεγαν: «ουκ έστι προς θάνατον» και εμείς: «έλα μωρέ, δεν θα πεθάνουμε κιόλας».

Μα όσοι σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο δεν έχουν κατανοήσει ότι πράγματι πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου. Και αν όχι για τους ίδιους, τότε σίγουρα για κάποιους άλλους. Γιατί ποτέ και κανείς σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι δεν είναι φορέας του ιού, ούτε ότι όσοι συναναστρέφεται είναι απόλυτα υγιείς. Δεν λείπει όμως σε αυτή την κρίσιμη περίσταση και η συνωμοσιολογία, η επικίνδυνη συνωμοσιολογία. Ψιθυρίζεται από κάποιους ότι τα μέτρα είναι σκοπίμως υπερβολικά, ότι είναι μέσο των κυβερνήσεων για να μας κλειδώσουν στα σπίτια και να μας αποπροσανατολίσουν, ότι ο νέος κορονοϊός δεν είναι τόσο φονικός και δεν διαφέρει σοβαρά από την κοινή γρίπη. Υποστηρίζουν ότι η εγρήγορση είναι αχρείαστη, φτάνοντας στο σημείο, ευτυχώς μια μειοψηφία της μειοψηφίας, να διακηρύσσει ότι ο ιός δεν υπάρχει καν στην πραγματικότητα!

Αυτό το μείγμα ανευθυνότητας, αδιαφορίας, ανούσιας εναντίωσης στην εξουσία και βλακείας πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Γιατί κάποια στιγμή θα βρεθεί θεραπεία για τον COVID-19, αλλά τα καρκινικά αυτά κύτταρα θα παραμείνουν στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας, απειλώντας να δώσουν μεταστάσεις. Ποτέ όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα ήταν άδικο να ακυρώσουμε την προσπάθεια των πολλών για να ψέξουμε την ανευθυνότητα των λίγων.


Είναι απαραίτητο να κατανοήσουν όλοι, ακόμα κι όσοι μέχρι τώρα δεν παίρνουν το ζήτημα στα σοβαρά, ότι αυτή η περίσταση δεν είναι μια υπόθεση που σηκώνει αστεία.  Εκτός από τον προφανή και σημαντικότερο κίνδυνο, αυτόν της απειλής της υγείας και της ζωής, καιροφυλακτούν πλείστοι άλλοι κίνδυνοι. Η παγκόσμια οικονομία περνάει σε εποχή ύφεσης, γεγονός που νομοτελειακά επηρεάζει και τα εσωτερικά δρώμενα της χώρας.

Ήδη παρατηρούνται απολύσεις και εξαναγκασμοί σε παραίτηση ως αποτέλεσμα της κατακόρυφης μείωσης των εσόδων των επιχειρήσεων, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να το αποτρέψει. Και πως θα αντέξει αυτός που βρήκε δουλειά μετά από εφτά ή οχτώ χρόνια ανεργίας να τη χάσει ξανά; Οι ίδιοι εφιάλτες θα χτυπήσουν ξανά την πόρτα του σπιτιού του και ο ψυχισμός ενός σημαντικού μέρους της κοινωνίας θα επανέλθει στα επίπεδα του 2010.

Η επόμενη μέρα ίσως να φέρει μαζί της ένα κλίμα καχυποψίας μεταξύ των λαών (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο χαρακτηρισμός του κορονοϊού ως «Chinese virus» από τον Τραμπ), στο όνομα μιας ψευδοεπιστημονικής αντίληψης ότι ο ιός έρχεται από τους «βαρβάρους», οι οποίοι μόνο κάποια λύση δεν αποτελούν. Αυτό, εκτός των άλλων, θα επιβαρύνει έτι περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία, η οποία ανθεί μόνο σε κλίμα απρόσκοπτης συνεργασίας. 

Φαίνεται ότι είμαστε μπροστά σε μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση μεγάλης έκτασης. Για να περιοριστούν τα απόνερά της στο εσωτερικό της χώρας, η κυβέρνηση καλείται να λάβει καινοτόμα μέτρα προστασίας της κοινωνίας και της οικονομίας με έναν επιτρεπτό, λόγω των συνθηκών, κρατικό παρεμβατισμό. Ακόμα και τότε, η Ελλάδα σίγουρα θα πληγεί, λιγότερο ή περισσότερο, από την κατάσταση που διαμορφώνεται διεθνώς. Παρ' όλες τις εξαιρέσεις στη γενική υπεύθυνη στάση του ελληνικού λαού και παρά τους κινδύνους που άμεσα ή έμμεσα εγκυμονεί ο νέος κορονοϊός, θα πρέπει να συνεχίσουμε συσπειρωμένοι στον αγώνα κατά του ιού. Γιατί η Ελλάδα, σε γενικές γραμμές, δείχνει να τα καταφέρνει. Και αν ο φονικός αυτός ιός μας έδειξε κάτι, είναι ότι μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα τα οποία δεν είναι αυτονόητα.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού λοιπόν. Η αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης, η συσπείρωση και το αίσθημα της επιτυχίας, αν τελικά αυτή έρθει, είναι χρήσιμα εφόδια για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων. Μετρώντας τις λιγότερες δυνατές απώλειες, οφείλουμε να πορευτούμε στο μέλλον με ό,τι καλό αποκομίσαμε από αυτήν την κρίση.


* O Νίκος Δημητροκάλλης είναι φοιτητής της Νομικής σχολής Αθηνών.


Πηγή εικόνας: lifo.gr

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png