• ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ

Noor 1, Gloria, ναρκωτικά και Τσιτσάνης!


Πριν πέντε περίπου χρόνια, ξεκινούσε ένα από τα ταξίδια του ένα πλοίο, το οποίο επρόκειτο να σημαδέψει την ελληνική νομική -και όχι μόνο- καθημερινότητα με τρόπο ανεξίτηλο. Πιο συγκεκριμένα, το πλοίο "Noor 1", σημαίας Τόνγκο, ταξίδεψε στις αρχές Ιουνίου 2014 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελευσίνα μεταφέροντας 2,1 τόνους ηρωίνης -αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ. Η ποσότητα του ναρκωτικού, σε συνδυασμό με την αξία του, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις σε ολόκληρο τον ελλαδικό -και μη- χώρο. Παρόλα αυτά, το "Noor 1" όχι μόνον δεν αποτελεί την ...κορωνίδα των υποθέσεων εμπορίας ναρκωτικών εν Ελλάδι, αλλά μπορεί να λογιστεί ως ελάσσονα εν συγκρίσει με το φορτίο του "Γκλόρια", του περίφημου..."βαποριού από την Περσία".


Στις 8 Ιανουαρίου του 1977, οι λιμενικές αρχές εντόπισαν στο υπό κυπριακή σημαία μότορσιπ «Γκλόρια», το οποίο είχε αποπλεύσει από τη Βηρυτό του Λιβάνου, με προορισμό την Αμβέρσα , 11 τόνους κατεργασμένου χασίς. Η ποσότητα αυτή χασίς είχε κρυφτεί μεταξύ κεντημάτων και ήταν από τις μεγαλύτερες που κατασχέθηκαν ποτέ στα παγκόσμια χρονικά(!).


Οι λιμενικές αρχές συνέλαβαν τον πλοίαρχο Νίκο Ξανθόπουλο και τους ναυτικούς του πλοίου, από τους οποίους όλοι ήταν Έλληνες, πλην δύο που ήταν Τούρκοι. Οι άντρες του λιμενικού κατέφυγαν σε χρήση καπνογόνων προκειμένου να ξετρυπώσουν τους κρυμμένους ναυτικούς. Στο «Γκλόρια» εντοπίστηκαν επίσης 2 πιστόλια τύπου Μπράουνινγκ και 500 σφαίρες.


Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως αργότερα, ο πλοίαρχος του «Γκλορια», Νίκος Ξανθόπουλος ή «Κάπταιν Νικ», ήταν συνεργάτης των αμερικανικών υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών DEA, και η σύλληψη του «Γκλόρια» απεδείχθη, εκ των πραγμάτων ...σικέ! Ποιος ήταν, όμως, στην πραγματικότητα, ο Νίκος Ξανθόπουλος;


Ο ΝΙΚΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ


Ο «Κάπτεν Νικ» με τα καράβια που είχε στην κατοχή του είχε γυρίσει όλες τις θάλασσες του κόσμου και είχε γνωρίσει τους πάντες γύρω από τα κυκλώματα του εμπορίου ναρκωτικών, από τις χώρες παραγωγής μέχρι και τον τελευταίο παραλήπτη χοντρέμπορο. Λαθρέμπορος τσιγάρων στην αρχή και ο ίδιος, διαφοροποιήθηκε στην πορεία, εξαιτίας του θανάτου ενός αδελφικού του φίλου από υπερβολική δόση μορφίνης. Από τότε ορκίστηκε στην καταπολέμηση των ναρκωτικών. Αποδέχτηκε την πρόταση της DEA το 1964 και από τότε εισχωρούσε στα κανάλια των ναρκωτικών κι έδινε πληροφορίες σχετικά με τη διακίνηση. Μερικές φορές, όπως στην περίπτωση του «Γκλόρια», παραλάμβανε ο ίδιος το εμπόρευμα με το καράβι του ως μεταφορέας και το παρέδιδε στις λιμενικές αρχές....

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΠΛΟΥ


Όλα ξεκίνησαν στη Λάρνακα, όπου ήταν αραγμένο το καράβι, όταν ένας ναυτικός πράκτορας προσέγγισε τον καπετάνιο, με σκοπό τη μεταφορά ενός υπερμεγέθους φορτίου, προερχόμενο από τη Βηρυτό με προορισμό το Ρότερνταμ. Ο «Κάπτεν Νικ» δέχτηκε και αναχώρησε με τη "Γκλόρια" για τη Βηρυτό, στο λιμάνι Τζουνίχ. Εκεί συνάντησε δύο Λιβανέζους εμπόρους και συμφώνησαν για τη μεταφορά του εμπορεύματος, ήτοι 300 σακιά χασίς, 40 κιλών έκαστο. Το ποσό για τη μεταφορά καθορίστηκε στο 300.000 δολάρια, το ήμισυ των οποίων θα δίδονταν επιτόπου με τη μορφή προκαταβολής, ενώ το υπόλοιπο θα έφτανε στα χέρια του Νίκου Ξανθόπουλου ύστερα από την παράδοση του φορτίου στην Ολλανδία. Η παραλαβή του εμπορεύματος έγινε έξω από το παραθαλάσσιο χωριό Ιμπέϊλ, όπου με βάρκες μεταφέρθηκαν τα τσουβάλια με το χασίς. Με την τελευταία βάρκα μπήκαν στο «Γκλόρια» και δυο Τούρκοι συνοδοί του εμπορεύματος.


Στο μεταξύ, πριν από την παραλαβή, στις 23 Δεκεμβρίου του 1976, ο «Κάπτεν Νικ» είχε καλέσει από το ραδιοτηλέφωνο του «Γκλόρια» το Υ.Ε.Ν. στην Ελλάδα και είχε ειδοποιήσει συνθηματικά ότι θα τους φέρει πολλούς τόνους «σοκολάτα» δώρο για Χριστούγεννα. Η εντολή ήταν να προχωρήσει, ενώ συμφωνήθηκε ο τρόπος και ο τόπος προσέγγισης. Για να μην εκτεθεί στους λαθρεμπόρους, ενημέρωσε ακόμη το Υ.Ε.Ν. ότι θα πλεύσει δέκα μίλια νότια της Πύλου και ζήτησε το ελληνικό καταδιωκτικό του λιμενικού να τους προσεγγίσει στο συγκεκριμένο σημείο για έναν τυπικό «έλεγχο»....

Όταν όλοι ήταν έτοιμα, ο «Κάπτεν Νικ» έβαλε πλώρη για την Πύλο, όμως συνάντησε 11-12 μποφόρ που τον ανάγκασαν να αλλάξει πορεία. Τράβηξε προς τη Σίφνο όπου αγκυροβόλησε προσωρινά. Ειδοποίησε εκ νέου το Υ.Ε.Ν. και πήρε εντολές για νέο τόπο συνάντησης, τα Ίσθμια Κορίνθου. Το «Γκλόρια» έφτασε στις 6 Ιανουαρίου 1977 στα Ίσθμια, όπου το περίμενε σχεδόν όλο το λιμενικό σώμα. Οι δύο Τούρκοι οδηγήθηκαν στις φυλακές του Ναυπλίου, ενώ ο «Κάπτεν Νικ» και το πλήρωμά του, μετά τις αρχικές υποτιθέμενες συλλήψεις, δέχτηκαν τα συγχαρητήρια του αρχηγού Υ.Ε.Ν, Αλέξανδρου Παπαδόγγονα. Το υπουργείο Οικονομικών όρισε ως αμοιβή για τη μεγάλη επιτυχία 7.800.000 δραχμές. Ο Νίκος Ξανθόπουλος από αυτά πήρε ενάμιση εκατομμύριο δραχμές ενώ τα υπόλοιπα μοιράστηκαν μεταξύ των αξιωματικών...


Η συγκεκριμένη ιστορία συγκλόνισε το πανελλήνιο, με αποτέλεσμα να προξενήσει το ενδιαφέρον και αρκετών καλλιτεχνών. Εις εξ αυτών ήταν και ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο οποίος, αφού συνέθεσε μουσική και στίχους, σε συνεργασία με τη Λιζέττα Νικολάου ερμήνευσαν, για πρώτη φορά το 1977 το εν λόγω τραγούδι. Θεωρείται ως ένα εκ των πλέον διαδεδομένων ρεμπέτικων ασμάτων, ακόμα και σήμερα, λόγω της ενδιαφέρουσας ιστορίας του, αλλά και της εξαιρετικής προσπάθειας του Τσιτσάνη για τη ...μελοποίηση της.


Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειώσουμε πως το τραγούδι "Το Βαπόρι απ’ την Περσία" γνώρισε μεγάλη επιτυχία αλλά λογοκρίθηκε και για ορισμένο χρονικό διάστημα απαγορεύτηκε η μετάδοση του από τα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης. Πιο συγκεκριμένα, όταν ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Σπύρος Κανίνιας το άκουσε σε μία εκπομπή της ΕΡΤ στις 26 Δεκεμβρίου 1983, με έγγραφό του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις 2 Φεβρουαρίου 1984, ζήτησε να γίνουν όλες οι «νόμιμες ενέργειες», καθότι "το τραγούδι ωθεί την προώθηση των ναρκωτικών". Τελικά η υπόθεση ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτριο Μαλακάση, ο οποίος υπέβαλε το πόρισμά του στις 26 Ιουλίου 1984 στον Εισαγγελέα Εφετών της Αθήνας, αναφέροντας ότι η δισκογραφία ετέθη στο αρχείο, με την αιτιολογία πως το τραγούδι «δεν μπορεί να ωθήσει στη χρήση και διάδοση των ναρκωτικών».


Πηγές: koutipandoras.gr,

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png