• NEWSROOM

#NoMore

Της Αγγελικής Μπούφη


«Οι γυναίκες έχουν ήδη τα δικαιώματα τους», «η ισότητα υπάρχει», «ο φεμινισμός είναι παρωχημένος». Αυτές τις απαντήσεις λαμβάνω από τους περισσότερους σε συζητήσεις περί ισότητας των δυο φύλων. Οι περισσότεροι στο άκουσμα των λέξεων «φεμινισμός» και «ισότητα» αδιαφορούν ή χειρότερα γελάνε. Στον δικό τους μικρόκοσμο ο αγώνας για ισότητα έχει ολοκληρωθεί και με μεγάλη, μάλιστα, επιτυχία.


(Photo: Erin Scott/Reuters)

Γνωρίζω πως είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πως κάποια πράγματα που είναι δεδομένα για εμάς , δεν είναι τόσο αυτονόητα για κάποιους άλλους. Βασισμένοι στο δικό μας περιβάλλον, στις δικές μας εμπειρίες και συνήθειες, δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε πως αυτοί οι «άλλοι» παλεύουν ακόμα να αποκτήσουν όσα για εμάς φαντάζουν απλά και καθημερινά.

Μερικοί γεννιούνται μέσα στις ευκαιρίες και μερικοί μέσα στη στέρηση. Εγώ ανήκω στην πρώτη κατηγορία και είμαι πολύ τυχερή για αυτό. Είμαι πολύ τυχερή που μεγάλωσα σε μια οικογένεια που δεν με μεταχειρίστηκε διαφορετικά σε σχέση με τον αδερφό μου. Ποτέ δεν ένιωσα λιγότερη ή ανεπιθύμητη επειδή είμαι κορίτσι. Είμαι πολύ τυχερή που γεννήθηκα σε μια χώρα που μου επέτρεψε να πάω στο σχολείο και να μορφωθώ, γιατί το δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν είναι μόνο γένους αρσενικού. Είμαι τυχερή που ζω σε μια κοινωνία όπου μπορώ να διαμορφώσω την προσωπικότητα μου και να φτιάξω τη ζωή μου όπως την έχω ονειρευτεί. Μπορώ να επιλέγω , να αποφασίζω, να εκφράζομαι και να διαφωνώ, ελεύθερα.


Τα κορίτσια της δεύτερης κατηγορίας, της στέρησης δεν αισθάνονται το ίδιο τυχερές με εμένα. Δυστυχώς, μεγαλώνουν σε οικογένειες που τις θεωρούν λιγότερο χρήσιμες, λιγότερο πολύτιμες σε σχέση με τους αδερφούς τους. Γεννήθηκαν σε χώρες που τις εμποδίζουν να συμμετέχουν στην εκπαίδευση και ζουν σε κοινωνίες όπου κάποιος άλλος αποφασίζει για χάρη τους, επιλέγει για το σώμα τους και καθορίζει τη ζωή τους. Η δική τους φωνή δε μετράει. Τα δικά τους θέλω δεν έχουν αξία. Η σιωπή είναι η μόνη τους επιλογή.


Gordon Donovan/Yahoo News

Οι αριθμοί μπορούν να το αποδείξουν. 12 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 18 παντρεύονται κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει 23 ανήλικα κορίτσια παντρεύονται κάθε λεπτό χωρίς βέβαια να έχουν δικαίωμα αντίρρησης. Οι περισσότερες από αυτές μάλιστα, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, είναι η πρώτη φορά που ακούν τη λέξη «γάμος». Τα κορίτσια αυτά παραδίδονται από την οικογένεια τους στην οικογένεια του κατά πολύ μεγαλύτερου σε ηλικία συζύγου τους σαν ένα περιουσιακό αντικείμενο. Το δικαίωμα τους στο παιχνίδι, στην ανεμελιά και στην αθωότητα καταπατάται.


Αναγκάζονται να ωριμάσουν βίαια, να γίνουν γυναίκες, να κάνουν οικογένεια. Αν δεν πληγωθεί και το σώμα τους, πληγώνεται σίγουρα και ανεπανόρθωτα η ψυχή τους.


62 εκατομμύρια κορίτσια στον κόσμο στερούνται το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Η εκπαίδευση δεν αποτελεί προνόμιο των λίγων όπως άλλοτε, αλλά πανανθρώπινο δικαίωμα. Παρ’ όλα αυτά κάποια κορίτσια πρέπει να το διεκδικήσουν σκληρά, όπως η Malala Yousafzai η οποία δεν σταμάτησε να αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση ούτε μετά τον παρ’ ολίγον θανάσιμο πυροβολισμό της. Για εμάς, η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι τόσο εύκολη, που ξεχνάμε ότι κάποιοι άλλοι πρέπει να δώσουν πραγματικές μάχες για να μορφωθούν. Ακόμα, 3.000.000 κορίτσια κινδυνεύουν από ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, που εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής , παρά την ύπαρξη πολλαπλών νόμων και ψηφισμάτων που τον καθιστούν παράνομο.


Και μετά από αυτά, θα μπορούσε κανείς να πει πως «εμείς» , ο δυτικός κόσμος, την ανισότητα την έχουμε εξαλείψει και δεν μας αφορά. Αλλά ούτε αυτό ισχύει. Σύμφωνα με έρευνες το 70% των γυναικών έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφο τους. Περίπου 15 εκατομμύρια έφηβες από όλες τις χώρες του κόσμου, έχουν πέσει θύματα βιασμού. Παγκοσμίως, το 71% των θυμάτων του εμπορίου λευκής σαρκός είναι θηλυκού φύλου. Οι διακρίσεις εις βάρος των φύλων εντοπίζονται και στον εργασιακό χώρο όπου παραμένουν άθικτες, με πολλές νέες γυναίκες να υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση ή να αμείβονται λιγότερο σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους.


(Photo: Caitlin Ochs/Reuters)

Οι γυναίκες πλήττονται από την ανεργία περισσότερο από τους άνδρες. Ο πολιτικός επίσης τομέας παραμένει ανδροκρατούμενος. Στις αναπτυγμένες χώρες η παρουσία των γυναικών στις υψηλές πολιτικές θέσεις είναι περιορισμένη. Αν και πλέον συναντώνται πολύ περισσότερες γυναίκες στα κοινοβούλια ανά τον κόσμο από ότι στο άμεσο παρελθόν, ο αριθμός τους συνεχίζει να υστερεί σημαντικά έναντι του αντίστοιχου των ανδρών, ενώ σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες οι γυναίκες παλεύουν ακόμη για το δικαίωμα ψήφου.


Και απαντώ λοιπόν σε αυτούς που υποστηρίζουν πως η ισότητα υπάρχει και πως οι γυναίκες έχουν τα δικαιώματα τους ότι σε καμία χώρα του κόσμου δυτική ή μη, αναπτυγμένη, αναπτυσσόμενη ή τριτοκοσμική, περισσότερο ή λιγότερη ανθρώπινη και δίκαιη, η ισότητα των φύλων δεν έχει επιτευχθεί πλήρως. Παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του ανθρωπιστικού πολιτισμού μας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας. Και ο φεμινισμός θα εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι κάθε κορίτσι και κάθε γυναίκα σε κάθε γωνία αυτού του πλανήτη να αντιμετωπίζεται ως άνθρωπος και όχι ως κάτι λιγότερο από αυτό.

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png