• GUEST WRITER

"Να τανε το '21..."

του Δημήτρη Γούπιου*


Στο κατώφλι της νέας δεκαετίας οι απανταχού Έλληνες έχουμε μπροστά μας μία πρόκληση: να προετοιμαστούμε για την επέτειο των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.

Μία επέτειος που δεν θα (πρέπει να) εξαντλείται σε μεγαλοπρεπείς παρελάσεις, αλλά θα αποτελέσει εφαλτήριο αναστοχασμού για την πορεία μας έως σήμερα και επαναπροσδιορισμού για την πορεία μας από σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό συστάθηκε μία επιτροπή για τον συντονισμό των δράσεων και όχι μόνο. Πρώτο βήμα το λογότυπο της επετείου. Η αποκάλυψη του σήματος για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας. Κάποιοι ενοχλήθηκαν για την αισθητική του σήματος και άλλοι πολλοί για την απουσία ή κατά άλλους για την ''παραγκωνισμένη'' παρουσία ενός εκ των κορυφαίων (αν όχι το κορυφαίο) συμβόλων του έθνους, την ελληνική σημαία. Και αναρωτιέμαι γιατί σε ένα τόσο ιστορικό γεγονός οι υπεύθυνοι έπρεπε να διαλέξουν ένα λογότυπο που θα προκαλέσει, θα διχάσει, θα δυσαρεστήσει;Στην (νεο)ελληνική κοινωνία θα συναντήσει κανείς τρεις τύπους ανθρώπου. Αυτόν που θεωρεί την ελληνική σημαία ένα απλό πανί που πολώνει. Αυτόν για τον οποίο η σημαία είναι ένα υψίστης σημασίας σύμβολο που ενώνει το Έθνος. Αυτόν, τέλος, που βρίσκεται κάπου στη μέση (πάντα υπάρχει αυτός ο τύπος). Η πρώτη κατηγορία ανθρώπων είτε υπήρχε η σημαία στο λογότυπο είτε όχι για αυτήν θα ήταν το ίδιο γιατί μπορεί να την αποδοκιμάζει, αλλά ασυνείδητα δεν την απορρίπτει. Η δεύτερη κατηγορία ανθρώπων δυσανασχετεί αφόρητα με την απουσία της σημαίας ειδικά για ένα τέτοιο μείζονος ιστορικής σημασίας γεγονός. Όταν, λοιπόν, έχεις να κάνεις από τη μία με κάποιους αδιάφορους επί του θέματος και από την άλλη με κάποιους στενά συνδεδεμένους με το σύμβολο της σημαίας που αντιδρούν, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν ενσωματώνεις πλήρως και φανερά τη σημαία στο λογότυπο και να συνεχίσουμε ωραία και καλά την προετοιμασία μας για την μεγάλη αυτή επέτειο χωρίς δυσφορία. Προσωπικά, θεωρώ ότι το σήμα πρέπει να εμπεριέχει σε περίοπτη θέση την ελληνική σημαία και αν κρίνει κανείς ανεπαρκές το εν λόγω επιχείρημα και πριν χαρακτηριστώ φασίστας, ακροδεξιός παρακάτω θα προσπαθήσω αυστηρά ιστορικά – συμβολικά και μόνο να εξηγήσω γιατί η σημαία είναι απαραίτητη στο λογότυπο της επετείου.


Η ελληνική σημαία φέρει 9 ίσου πλάτους οριζόντιες παράλληλες γραμμές, 5 κυανές και 4 λευκές σε διαδοχή, έτσι ώστε η πρώτη και η τελευταία να είναι κυανές. Οι οριζόντιες γραμμές (κατά την επικρατέστερη άποψη-εκδοχή) είναι όσες και οι συλλαβές του συνθήματος της Ελληνικής Επανάστασης, «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ `Η ΘΑΝΑΤΟΣ». Το σύνθημα αυτό είναι συνυφασμένο με το ανυπόταχτο φρόνημα του ελληνικού Έθνους, φρόνημα που εδραιώθηκε στην ελληνική συνείδηση και στα μετέπειτα χρόνια, όταν κλήθηκε να σηκώσει κεφάλι και να επαναστατήσει απέναντι τόσο σε εξωτερικούς (Βούλγαροι, Γερμανοί και άλλους), όσο και σε εσωτερικούς εχθρούς (Απριλιανή Δικτατορία). Συνοψίζει μία στάση ζωής που όσες φορές κλήθηκε ο ελληνικός λαός να την υπερασπιστεί το έκανε ηρωικά και ανεξάρτητα από ιδεολογίες. Για αυτό το σήμα για τα 200 χρόνια πρέπει να έχει σε εξέχουσα θέση αυτές τις 9 οριζόντιες γραμμές, γιατί εκφράζουν κάτι το οποίο συνοδεύει, χαρακτηρίζει και διαφοροποιεί τον ελληνικό λαό από τους άλλους αυτά τα 200 χρόνια και όχι μόνο.Η ελληνική σημαία έχει, επίσης, και έναν λευκό σταυρό μέσα σε ένα κυανό τετράγωνο στο πάνω προΐστιο μέρος. Πολλοί πολέμιοι της θρησκείας θα βρεθούν να πουν ''να αφήσουμε τον σταυρό απέξω'' ακολουθώντας τις επιταγές της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, για να μην θίξουμε θρησκευτικές μειονότητες και άθεους. Τι συμβολίζει, όμως ο σταυρός; Συμβολίζει την αφοσίωση των Ελλήνων στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη και την συμβολή της Εκκλησίας στον σχηματισμό του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Και αν η πρώτη χρόνο με το χρόνο κλονίζεται όλο και περισσότερο, η δεύτερη αντικειμενικά δεν μπορεί να παραβλεφθεί από κανέναν. Στους χαλεπούς καιρούς της Επανάστασης η Εκκλησία λειτούργησε καταλυτικά στην οργάνωση και τη συντήρηση του ένοπλου αγώνα, αλλά ακόμη μεγαλύτερη ήταν η συμβολή της στην προετοιμασία της Επανάστασης αφού τα κρυφά σχολειά διατήρησαν το εθνικό φρόνημα ακμαίο και τη φλόγα για απελευθέρωση άσβεστη. Αλλά και στα μετέπειτα χρόνια, όταν το ελληνικό έθνος απειλούνταν (Μακεδονικός Αγώνας) ή βρισκόταν υπό διωγμό (Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας) η Εκκλησία κατέβαλε τις μέγιστες προσπάθειες να περισώσει ό τι μπορούσε. Ναι, σήμερα η Εκκλησία είναι βουτηγμένη στη διαφθορά. Ναι, σήμερα στους κόλπους της Εκκλησίας κάποιοι κινούνται διχαστικά και μισαλλόδοξα. Ναι, σήμερα η Εκκλησία ακολουθεί μια πορεία αντιστρόφως ανάλογη των εξελίξεων και της προόδου. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λησμονήσουμε τον αγώνα και την αυτοθυσία κληρικών και κληρικών που μέσα σε αυτά τα διακόσια χρόνια έδωσαν και την τελευταία ρανίδα αίματος για τον υπέρτατο αγώνα της ελευθερίας του έθνους μας. Η προσθήκη, λοιπόν, του σταυρού στο σήμα αποτελεί μία αναγνώριση του έργου της Εκκλησίας, που σε ατομικές μονάδες ή συλλογικά συνέδραμε και συνεχίζει να συνδράμει και αυτή καθοριστικά για να είμαστε σήμερα εδώ και να συζητάμε για την επέτειο των 200 χρόνων.

Για αυτούς τους ιστορικούς λόγους - συμβολισμούς θεωρώ ότι πρέπει η ελληνική σημαία με τον σταυρό να έχει εξέχουσα θέση σε αυτό το λογότυπο, γιατί ακριβώς συμβολίζει έννοιες, γεγονότα, καταστάσεις που γαλούχησαν τον ελληνικό Έθνος και έβαλαν τα θεμέλια για το ελληνικό κράτος δίνοντας σε ένα σύνολο ανθρώπων μαζί με την ταυτότητα, όραμα και ελπίδα.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι οι ενστάσεις μου αφορούν το λογότυπο και μόνον όσον αφορά την σημαία καθώς αισθητικά δεν είναι άσχημο, δίνοντας έναν τόνο λιτό και συνάμα σύγχρονο. Κατά τα άλλα, διαβάζοντας το σκεπτικό της επιτροπής και κάνοντας μια περιήγηση στην ιστοσελίδα (https://www.greece2021.gr/) θεωρώ ότι έχει ξεκινήσει μια αξιόλογη πολυεπίπεδη προσπάθεια που αν καρποφορήσει μόνο καλύτερους θα μας κάνει! Για το τέλος, κράτησα τα λόγια της κα Αγγελοπούλου που λέει ''Είναι μια μεγάλη ευκαιρία. Είναι η ευκαιρία μας να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα. Να γιορτάσουμε όπως μόνο οι Έλληνες ξέρουμε, αλλά και να θυμηθούμε από πού ξεκινήσαμε. Να συνειδητοποιήσουμε πού βρισκόμαστε και να αποφασίσουμε, πού θέλουμε να πάμε". Αν είναι να γίνει, ας γίνει σωστά αρχής γενομένης με την τοποθέτηση της ελληνικής σημαίας στο λογότυπο.

*Ο Δημήτρης Γούπιος είναι φοιτητής στη Νομική Σχολή Αθηνών.


Πηγή εικόνων: iefimerida.gr, protothema.gr

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png