• ΑΡΙΣΤΟΚΛΗΣ ΛΑΓΟΣ

Μήπως "ρινοκερίζουμε";


"Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος... και μέχρι να έρθει το τέλος θα παραμείνω άνθρωπος! Όχι, δεν θα συνθηκολογήσω!... Δεν θα γίνω σαν και σας!"

Με αυτή την φράση ο Ευγένιος Ιονέσκο ολοκληρώνει το θεατρικό του έργο "Ρινόκερος". Ένα έργο που γράφτηκε το 1959, αλλά οι κοινωνικές και υπαρξιακές προεκτάσεις του απαντώνται κατά μείζονα λόγο και στο σήμερα. Kατά τη διάρκεια των τριών πράξεων του έργου οι κάτοικοι μιας μικρής, επαρχιακής Γαλλικής πόλης μεταμορφώνονται σε ρινόκερους. Τελικά ο μόνος άνθρωπος που δεν υποκύπτει σε αυτή τη μαζική μεταμόρφωση είναι ο κεντρικός χαρακτήρας, ο Μπερανζέ, λόγια του οποίου είναι και αυτά που παραθέτω ανωτέρω.

Κατά πόσον ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι φυσικός;

Η φύση έχει τους δικούς της νόμους, αυτοί θα πρέπει να θεωρούνται και φυσικοί, ενώ η ηθική είναι ένα ανθρώπινο επινόημα και είναι κάτι αφύσικο. Με αυτό το πρόταγμα ένας-ένας από τους κατοίκους επιλέγει να γίνει ρινόκερος, αφήνοντας πίσω του τις "δεσμεύσεις" του ανθρώπινου πολιτισμού, και επιλέγει να υπόκειται πλέον στους νόμους της ζούγκλας. Καθένας αφήνει πίσω του όμως και ένα σύνολο αξιών ζωής που είναι αναντικατάστατα και που τα δημιούργησαν αιώνες ανθρώπινου πολιτισμού.


Ο "ρινοκερισμός" καταδείχνει πώς ο άνθρωπος μπορεί να μετατραπεί σε ένα επιθετικό ζώο αγέλης. Συμβαίνει με προκάλυμμα τις ιδεολογίες και τα ιδεολογήματα να αποκτηνώνεται ο άνθρωπος (λχ στο Ναζισμό), όταν άκριτα ασπάζεται και μιμείται ένα πρότυπο. Καθένας που θέλει να διαφοροποιηθεί, πνίγεται. Τον πνίγει η μοναξιά του... Τον πνίγουν όμως και οι άνθρωποι, αφού πλέον δεν μιλούν την ίδια γλώσσα. Δεν υπάρχει κανένας να τον καταλάβει.

Τι είναι αυτό που αποκτηνώνει τελικά τον άνθρωπο;

Είναι η άρνηση του πεπρωμένου του ως ανώτερου όντος, ικανό να μπορεί να στοχάζεται πάνω στη ίδια του την ύπαρξη και να την αμφισβητεί. Είναι η υποταγή σε κάθε μορφής καταναγκασμούς και κατεξουσιασμούς, που πολλές φορές μπορεί να παρουσιάζονται ως απολύτως ανθρώπινοι, ως απολύτως φυσικοί. Καθετί το ανθρώπινο προσδιορίζεται από την υπέρβαση αυτής της υποταγής...

Το έργο παίζεται στο θέατρο Κιβωτός σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα και ερμηνεύουν οι Άρης Σερβετάλης, Έλ. Τρίγγου, Στ. Ιακωβίδης, Ρ. Κυρίου, Θ. Μπίρκος, Π. Παπαδόπουλος, Αγγ. Τρομπούκη, Κ. Μπούντας, Αν. Στυλιανίδη.


Πηγές εικόνων: almaradio.gr, athinorama.gr, kathimerini.gr

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png