• ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΟΥΝΑΚΗΣ

Μην φτύνεις τον πρόσφυγα, φτύσε αυτόν που τον έκανε

Όχι μακριά από εκεί όπου, σύμφωνα με τον μύθο, υπήρχαν οι Συμπληγάδες Πέτρες, οι οποίες συνέθλιβαν κάθε πλοίο που προσπαθούσε να τις διασχίσει, συνθλίβονται οι βάρκες και οι άνθρωποι που έχουν περπατήσει χιλιόμετρα μπας και βρουν ένα καλύτερο μέλλον, σε ένα σπίτι με νερό, τροφή και στέγες δίχως τρύπες από οβίδες.

Κανένας, μετανάστης ή πρόσφυγας, δεν ξύπνησε μια μέρα και αποφάσισε να ξεριζωθεί από το σπίτι του. Κανένας πατέρας και καμιά μητέρα δεν ξεκίνησαν αγκαζέ και μαζί με τα παιδιά τους τον δρόμο της φρίκης διασχίζοντας τις ερήμους της Μέσης Ανατολής ή τις πεδιάδες της Τουρκίας ή τις θάλασσες της Μεσογείου για να εισβάλλουν στην Ευρώπη με τελικό πλάνο να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά των λαών της Ευρώπης.


Ο πόλεμος στην Συρία γιατί δεν τελειώνει; Γιατί σε κάποιους φταίνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, και όχι οι απάνθρωπες συνθήκες που στήνονται στο θέατρο της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και της Αφρικής από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δορυφόρους της, που διώχνουν τους ανθρώπους από τις εστίες τους;


Αν κάποιος δυσανασχετεί με ένα φαινόμενο, και επιμένει στην αντιμετώπιση και καταστολή των επιδράσεων αυτού στον ίδιο, αλλά όχι στο γενεσιουργό του αίτιο, τότε είναι εκ προοιμίου γραφτό να μην καταφέρει να πάψει το φαινόμενο.

Αν κάποιος δεν επιθυμεί πρόσφυγες στη χώρα του γιατί φοβάται πως θα εκθρονίσουν τη δημογραφική του ομάδα από την εξουσία στην ίδια του την χώρα, θα του κλέψουν την κόρη και την σύζυγο και θα τον προσηλυτίσουν (sic), τότε κάλλιστα μπορεί να κόψει το πρόβλημα από την ρίζα του.

Ίσως ήρθε ώρα να γίνει αντιληπτό πως αν σταματούσε ο πόλεμος στη Συρία, αν καθίσταντο βιώσιμες οι συνθήκες της ζωής στη Σομαλία, στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, αν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που κινούν τα νήματα στις χώρες του Τρίτου Κόσμου σταματούσαν τις αποικιοκρατικού ύφους πολιτικές τους και τις άφηναν να δομήσουν τα κράτη τους βασιζόμενα στις αρχές της αυτάρκειας και της ανεξαρτησίας, μόνο έτσι θα περιορίζονταν οι περιβόητες «προσφυγικές ροές», εναντίον των οποίων τόσοι μαίνονται.

Και στην τελική, θα προτιμήσω να είμαι στο πλευρό του αδικημένου και του καταπιεσμένου, αυτού που βάλλεται επειδή είναι άοπλος και εξιλαστήριο θύμα. Κοινά συμφέροντα και κοινοί σκοποί κάνουν τον Σύρο, πρόσφυγα και τον Έλληνα, φτωχό και τον Τούρκο, πολιτικό κρατούμενο. Η κοινή κοινωνική τάξη είναι πολύ ισχυρότερο χαρακτηριστικό από την κοινή εθνικότητα με κάποιον.


Και έχω και έχουμε πολλά περισσότερα με κάθε κολασμένο της γης παρά με τον οποιοδήποτε παζαρεύει ανθρώπινες ψυχές για κέρδος.Πηγές φωτογραφιών:

https://www.thenation.com/

https://www.skai.gr/

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png