• ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΡΚΟΖΑΝΗΣ

Κορωνοϊός: Ποια είναι η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο;


euractiv.com

Η διάδοση του κορωνοϊού εξαπλώνεται στον Ηνωμένο Βασίλειο και η κυβέρνηση αναζητά τρόπους και μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση αυτή. Μέχρι στιγμής, το Ηνωμένο Βασίλειο προσμετρά πάνω από 2.500 κρούσματα, ενώ ο αριθμός των θανόντων έχει ξεπεράσει τους 100.


Η αρχική προσέγγιση της κυβέρνησης Τζόνσον εστίασε στην «ανοσία της αγέλης». Η «αγέλη» ορίζεται ως ένα υποσύνολο, μία μερίδα του πληθυσμού με ανοσία ενάντια σε μία ασθένεια, στην προκειμένη περίπτωση COVID-19. Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στην έμμεση προστασία των υποσυνόλων του πληθυσμού που δεν έχουν ανοσία στον ιό, χάριν στους ασθενήσαντες, οι οποίοι λειτουργούν σαν ασπίδα ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Η στάση της κυβέρνησης αυτή κατακρίθηκε από σημαντική μερίδα επιστημόνων, καθώς και από τα μέσα ενημέρωσης. Σε ανοιχτή επιστολή προς τους υπουργούς, ερευνητές από διάφορους κλάδους προειδοποίησαν την κυβέρνηση πως θα ρίσκαρε τη ζωή δεκάδων ή ακόμα και εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων. Ταυτόχρονα, δεν είχε επιβληθεί κανένας περιορισμός μετακινήσεων, ενώ σχολεία και πανεπιστήμια λειτουργούσαν υπό κανονικές συνθήκες.


Τώρα, ένα νέο μοντέλο που προτάθηκε από το Imperial College London υπέδειξε σημαντικές αλλαγές στην προσέγγιση της κυβέρνησης. Οι υπουργοί αποσκοπούν στο να καταστείλουν τη διάδοση του ιού άμεσα, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τον απολογισμό των νεκρών κάτω των 20.000. Τα νέα μέτρα είναι αναμφίβολα τα πιο προορατικά, αλλά όχι και δρακόντεια. Το κοινό, ιδίως οι ευπαθείς ομάδες, παροτρύνονται στη μείωση κοινωνικών επαφών πάσης φύσεως. Επίσης, από την Παρασκευή 20 Μαρτίου τα σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου θα κλείσουν επ’ αόριστον (μέχρι νεωτέρας), ενώ οι σχολικές εξετάσεις που λαμβάνουν χώρα τους μήνες Μάιο και Ιούνιο έχουν ακυρωθεί. Η πρώτη υπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον προειδοποιήσε ότι ενδεχομένως τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν τον Σεπτέμβριο. Παρ ’όλα αυτά, μερίδα σχολείων θα παραμείνουν ανοιχτά. Σε αυτά τα σχολεία φοιτούν παιδιά εργαζομένων της αστυνομία καθώς και του συστήματος υγείας. Επιπροσθέτως, συνιστάται η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και η εργασία εξ’ αποστάσεως/από το σπίτι σε περιπτώσεις που το επιτρέπουν. Ακόμη, όλα τα πανεπιστήμια της χώρας έχουν κλείσει και η παράδοση των μαθημάτων γίνεται και θα γίνεται ηλεκτρονικά. Τέλος, οι ποδοσφαιρικές οργανώσεις των χωρών του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν παγώσει τουλάχιστον μέχρι και τις 30 Απριλίου.


Οι τελευταίες ιλιγγιώδεις εξελίξεις και η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων (35 κρούσματα είχαν σημειωθεί μέχρι την 1η Μαρτίου) οδήγησαν τον Μπόρις Τζόνσον να λάβει εμφανώς πιο αποφασιστικά μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί πως κρούσματα έχουν καταγραφεί σε όλες τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία). Η εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων θα είναι καθοριστική για την καταπολέμηση του κορωνοϊού τις ερχόμενες εβδομάδες.Η σχετική έρευνα του Imperial College London:


https://www.imperial.ac.uk/news/196234/covid19-imperial-researchers-model-likely-impact/

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png