• Μιχάλης Καλδής

Knives out: not your typical Sherlock Holmes movie


Ο εκκεντρικός, εξαιρετικά επιτυχημένος συγγραφέας αστυνομικών μυστηρίων Harlan Thrombey, αυτοκτονεί το βράδυ των 85ων γενεθλίων του, λίγο μετά τον εορτασμό τους. Η οικογένεια, που έχει βρεθεί εκεί για τους εορτασμούς, προσπαθεί να το αποδεχθεί και να προχωρήσει. Κάποιος όμως, έχει διαφορετική άποψη για το συμβάν. Ο σπουδαίος ιδιωτικός ντετέκτιβ Benoit Blanc, δείχνει να πιστεύει πως ο θάνατος του Harlan, ίσως να ήταν κάτι λιγότερο αθώο από αυτό που φάνηκε αρχικά.Αυτή είναι και το βασικό σκηνικό της ταινίας, γύρω από το οποίο θα εκτυλιχθεί η υπόλοιπη πλοκή. Όταν προ 2 ημερών πήγα να δω την ταινία, δεν ήμουν σίγουρος αν θα άξιζε τον κόπο. Ομολογουμένως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτιάξεις ένα πραγματικά καλό αστυνομικό έργο. Είναι ακόμα πιο δύσκολο να το κάνεις, όταν η πλοκή είναι τόσο, μα τόσο τυπική. Θέλω να πω, πλούσιος ηλικιωμένος αυτοκτονεί στο σπίτι του με όλη του την οικογένεια μαζεμένη; Ο τίτλος θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί «Αστυνομική Πλοκή 101». Ως άτομο που λατρεύει αυτό το genre ταινιών, μου φαινόταν πολύ δύσκολο το κατά πόσο θα μπορούσε αυτή η ταινία να πετύχει.

Παρόλα αυτά, η ταινία με διέψευσε. Δεν ήταν μόνο εξαιρετικά σφιχτή, με στιβαρή πλοκή και εξαιρετική αφήγηση, ήταν και απολαυστικότατη. Το σενάριο βάδιζε από το αποτέλεσμα στο αίτιο, με μία σωστή και άρτια εκτελεσμένη οπτική. Η δράση ήταν συνεχώς παρούσα, χωρίς όμως να κουράζει ή να κάνει τον θεατή να νιώθει κλειστοφοβικά, ενώ ούτε τα – πολλά για την συνεισφορά τους στο έργο- πρόσωπα μπέρδευαν η κούραζαν τον θεατή. Το μεγάλο ατού όμως της ταινίας, είναι το έντονο κωμικό στοιχείο που είχε. Μια δραματική, τραγική ίσως πλοκή, ετέθη μέσα από ένα τέτοιο πλαίσιο, που όχι μόνο απέφυγε την συναισθηματική υπερφόρτωση, αλλά κατάφερε να διατηρήσει το ανάλαφρο και ευχάριστο πνεύμα της ταινίας ακόμα και στις πιο δυνατές σκηνές της.

Ουσιαστικά η ταινία περιγράφει το μπερδεμένο κουβάρι σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας, ένα κουβάρι που ο Blanc πρέπει να ξετυλίξει αν θέλει να φτάσει στην λύση του αινίγματος που του έχει τεθεί. Όμως κάθε σοβαρή αποκάλυψη στοιχείων για την υπόθεση, απλώς περιπλέκει τα πράγματα και, μαζί, τους πιθανούς υπόπτους. Κάθε ένας από τους συγγενείς είχε την ευκαιρία, το κίνητρο και την ικανότητα να κάνει τον φόνο, αν όμως έγινε φόνος, αφού ο ντετέκτιβ μας δεν ξέρει ούτε αυτό. Σε ένα ταμπλό γεμάτο με κοφτερά, επικίνδυνα «μαχαίρια», ο Blanc κυκλοφορεί συλλέγοντας στοιχεία για την ύπαρξη ενός τελικού, θανατηφόρου κοψίματος.

Το cast είναι all-star, με τον Christofer Plumer στον ρόλο του αποθανόντος και τους Michael Shannon, Jamie Lee Curtis και Toni Collette στους ρόλους των παιδιών του, με τους Chris Evans, Catherine Langford και Ana de Armas να το συμπληρώνουν. Ο Craig, στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Benoit Blanc είναι πραγματικά υπέροχος, ως ο διάσημος σκωπτικός ντετέκτιβ από την Λουιζιάνα, ενώ η έντονη προφορά του είναι ειλικρίνα απολαυστική. Την ίδια στιγμή, ο Chris Evans δίνει ρέστα στον ρόλο του ως κακομαθημένου εγγονού του Harlan, έναν ρόλο που είναι αντιδιαμετρικά αντίθετος με τον σημαδιακό ρόλο του Evans, τον Captain America. Η μουσική επένδυση είναι όμορφη, απλή και μεστή, τυλίγοντας όπως πρέπει το έργο, χωρίς υπερβολές.


Με δυο λόγια, η ταινία είναι εξαιρετικη και σας συστήνω ανεπιφύλακτα να πάτε να την δείτε, θα την απολαύσετε σίγουρα. Είναι μια ευχάριστη, ανάλαφρη ταινία, η οποία θα σε κρατήσει καθ‘ όλη την διάρκεια της και θα σε κάνει να ήθελες να υπάρχει κι άλλο. Την ίδια όμως στιγμή, είναι ακριβώς αυτό. Μια όμορφη, καλοεκτελεσμένη κωμική αστυνομική ταινία. Δεν είναι το στιβαρό, βαρύ έπος που θα αφήσει εποχή, ούτε η υπέροχη αρχή μιας τριλογίας. Είναι μια ταινία που θα δεις μια φορά, ίσως δύο και θα σου αφήσει μια ευχάριστη ανάμνηση και όχι κάτι παραπάνω. Ποιος όμως είπε ότι δεν χρειάζονται και αυτές οι ταινίες, σωστά?

Πηγές


2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png