• GUEST WRITER

Κάθε ανάσα μετράει


Πηγή εικόνας: in.gr

Της Ιωάννας Πασιά«Αν θέλεις μια εικόνα του μέλλοντος, φαντάσου μια μπότα να πατάει το πρόσωπο ενός ανθρώπου-για πάντα … »


Τζωρτζ Όργουελ (1903-1950) από το «1984»Η δολοφονία του Aφρο-αμερικανού George Floyd την Δευτέρα, 25 Μαϊου 2020, ήρθε να μας υπενθυμίσει αυτό που όλοι γνωρίζουμε και όλοι καταδικάζουμε: τις φυλετικές διακρίσεις, τον ρατσισμό, την κατάχρηση εξουσίας και την βίαιη συμπεριφορά αστυνομικών κρατικών δυνάμεων εναντίον έγχρωμων -και όχι μόνο- πολιτών.


6 χρόνια μετά τον Eric Garner, επίσης Αφρο-αμερικανό, ο οποίος δολοφονήθηκε σχεδόν με τον ίδιο τρόπο όπως ο Floyd, το «I can’t breath”» ακούστηκε ξανά. Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι ο Daniel Pantaleo, ο αστυνομικός που κρατούσε τον Garner στο έδαφος πνίγοντάς τον, δεν αντιμετώπισε καμία κατηγορία στο δικαστήριο. Παρόλο που σύμφωνα με την αυτοψία του ιατροδικαστή, ο θάνατος του Eric ήταν δολοφονία και προήλθε ακριβώς από έντονη πίεση του λαιμού και του στήθους, οι ένορκοι στην υπόθεση του Pantaleo έκριναν, ότι ο τελευταίος δεν θα έπρεπε να εναχθεί σε δίκη. Οι κατηγορίες που πρότεινε ο εισαγγελέας, η αυτοψία και η κατάθεση του κατηγορουμένου, βάσει του νομικού πλαισίου της Νέας Υόρκης, δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα. Ο Pantaleo μόλις το 2019, 5 χρόνια μετά το θάνατο του Eric Garner, απλώς απολύθηκε από το Σώμα.


Το 2013, μετά την αθώωση του George Zimmerman για τη δολοφονία του Αφρο-αμερικανού Trayvon Martin τον Φεβρουάριο του 2012, εμφανίστηκε το κίνημα Black Lives Matter (BLM), το οποίο διεξάγει διαμαρτυρίες ενάντια στη βία, τον συστημικό ρατσισμό και τη φυλετική ανισότητα που αποτυπώνονται στις επαναλαμβανόμενες δολοφονίες έγχρωμων πολιτών από τους αστυνομικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το εν λόγω κίνημα απέκτησε περαιτέρω δημοσιότητα στις διαδηλώσεις μετά τις δολοφονίες δύο Aφρο-αμερικανών το 2014, του Michael Brown στο Φέργκιουσον, μια πόλη κοντά στο Σαιντ Λούις – και του Eric Garner στη Νέα Υόρκη.


Φυσικά, αυτά δεν είναι τα μόνα περιστατικά αστυνομικής βαναυσότητας εναντίον έγχρωμων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με το New Yorker, το βίντεο με τον θάνατο του Floyd είναι μεν αποτρόπαιο, η χρήση όμως βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις εις βάρος έγχρωμων αμερικανών πολιτών αποτελεί σύνηθες, επαναλαμβανόμενο φαινόμενο.


Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας καταγράφηκαν με κάμερα από περαστικούς που βρίσκονταν στο εκάστοτε σημείο, και ενώ, όπως αναφέρθηκε, υπήρξαν έντονες κοινωνικές πιέσεις να αποδοθεί δικαιοσύνη, κανένα θύμα της ξενοφοβίας, του ωμού ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, όπως ο Garner, ο Brown, o Jamar Clark, o Philando Castile (ο κατάλογος των ονομάτων δεν σταματά) δεν δικαιώθηκε.


Τα τελευταία 24ωρα στη Μινεάπολη των ΗΠΑ γίνονται μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την απονομή δικαιοσύνης για τον θάνατο του Floyd. Η οικογένειά του ζητά την καταδίκη του Derek Chauvin -ο οποίος επιβεβαιωμένα ασπάζεται ρατσιστικές αντιλήψεις- και αντιμετωπίζει σοβαρές ποινικές κατηγορίες, και των υπόλοιπων αστυνομικών που εμπλέκονται στη δολοφονία του Floyd. Και οι τέσσερις αποπέμφθηκαν από το Σώμα, αλλά παραμένουν ελεύθεροι. Νωρίτερα, ο δήμαρχος της Μινεάπολης, Jacob Frey, τόνισε ότι «ο να είσαι μαύρος στην Αμερική δεν πρέπει να αποτελεί καταδίκη σε θάνατο».


Η ερώτηση είναι η εξής: Θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, ή για ακόμη μία φορά δεν θα αποδοθεί δικαιοσύνη; Εν έτει 2020, σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινότητα, όπου οι περισσότερες χώρες τουλάχιστον αυτοαποκαλούνται δημοκρατικές, είναι δυνατόν ο θάνατος ενός έγχρωμου ανθρώπου να μετράει λιγότερο από τον θάνατο ενός λευκού; Είναι δυνατόν να εξακολουθούμε να παλεύουμε για τα αυτονόητα; Γιατί ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου, η καθολική ισότητα, η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας να θεωρούνται κεκτημένα μόνο στα χαρτιά; Η απονομή δικαιοσύνης δεν είναι και δεν θα έπρεπε να είναι α λα καρτ. Η ανθρώπινη ζωή δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος. Δεν υπάρχει μαύρος, άσπρος, κίτρινος.. Υπάρχει μόνο άνθρωπος.


Είναι γεγονός πως δύσκολα μπορείς να μεταβάλλεις το φρόνημα και τις πεποιθήσεις ενός ατόμου. Κάποιος που είναι ρατσιστής δύσκολα θα αλλάξει. Είναι όμως ευθύνη της δικαιοσύνης να αποτρέπει, και όταν χρειάζεται να τιμωρεί παραδειγματικά τέτοιες πράξεις. Όπως είπε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε για τους αγώνες που έδωσε για την αφρο-αμερικανική κοινότητα και τη φυλετική ισότητα: «Είναι αλήθεια ότι ο νόμος δεν μπορεί να αναγκάσει έναν άνθρωπο να με αγαπήσει, αλλά μπορεί να τον εμποδίσει να με λυντσάρει, και αυτό είναι αρκετά σημαντικό».2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png