• ΑΝΤΖΕΛΙΝΑ ΜΠΟΥΦΗ

Κα-μία Ελπίδα.


www.wikipedia.org


Για όσους δεν γνωρίζουν, αυτός είναι ένας πίνακας του Τζωρτζ Φρέντερικ Ουώτς.


O Φρέντερικ Ουώτς ήταν Άγγλος ζωγράφος και γλύπτης της Βικτωριανής εποχής. Ο Ουώτς ήταν στενά συνδεδεμένος με το κίνημα του Συμβολισμού στην Αγγλία, ένα καλλιτεχνικό ρεύμα, το οποίο αναπτύχθηκε με στόχο την έκφραση απόλυτων αληθειών μέσω της χρήσης εικόνων και αντικειμένων με συμβολική έννοια . Παρόλο που ο Ουώτς πίστευε ακράδαντα, ότι η τέχνη κατέχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια διάδοση ιδεών και ιδανικών, ο ίδιος δημιουργούσε έργα σε τέτοιο βαθμό συμβολικά, ώστε τα μηνύματα που επιθυμούσε να μεταδώσει να φαίνονται τελικά ασαφή και δυσνόητα.

Αν παρατηρήσετε τον παραπάνω ζωγραφικό του πινάκα, ο οποίος συνιστά το διασημότερο έργο του, ποιες σκέψεις, ποιες λέξεις σας προκαλεί πρώτα; Τι συναισθήματα άραγε μπορεί να γεννήσει ένας πίνακας που απεικονίζει μια γυναίκα καθισμένη ολομόναχη και εγκλωβισμένη σε έναν κόσμο ασταθή με τα μάτια δεμένα; Μια γυναίκα που έχει για μόνη συντροφιά μια λύρα κατεστραμμένη με όλες τις χορδές σπασμένες εκτός από μία, την οποία φαίνεται να αγκαλιάζει απεγνωσμένα; Η συνολική ατμόσφαιρα, θα έλεγε κανείς, φαίνεται να είναι μια ατμόσφαιρα θλίψης, ερήμωσης και απόγνωσης. Η αίσθηση της απελπισίας και της μελαγχολίας κυριαρχεί. Τα μουντά χρώματα και το ομιχλώδες τοπίο εντείνουν μάλιστα την αίσθηση αυτή.

Περίμενε κανένας, ότι το όνομα που έδωσε ο διάσημος ζωγράφος στον πίνακα του και αυτό που πραγματικά απεικονίζει το έργο είναι η Ελπίδα; Είναι δυνατόν μια γυναίκα στα όρια της απελπισίας να συμβολίζει την ελπίδα; Εάν όμως το σκεφτείτε καλύτερα, η γυναίκα του πίνακα κρατιέται από τη λύρα της σαν να ελπίζει ακόμα σε κάτι. Προσπαθεί να παράγει μουσική από την τελευταία εναπομένουσα χορδή. Έχει σκύψει το αυτί της τόσο κοντά στη λύρα της για να ακούσει τη μελωδία της χορδής. Η μελωδία αυτή φαίνεται να την κρατάει ζωντανή. Όσο σκοτεινά και απελπιστικά και αν μοιάζουν όλα γύρω της, η γυναίκα δεν τα έχει παρατήσει ακόμη. Εάν ακόμα παρατηρήσετε πιο προσεκτικά θα δείτε και ένα μικρό αστέρι, το μοναδικό στον ουρανό, να λάμπει. Η ίδια έχοντας τα μάτια της δεμένα δεν μπορεί να το αντικρίσει. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί το γεγονός ότι το αστέρι βρίσκεται εκεί και την καθοδηγεί.

Ο Φρέντερικ Ουώτς δεν ήταν ένας απλός ζωγράφος, αλλά είχε σκοπό, όπως προαναφέρθηκε, μέσα από την τέχνη του να μεταφέρει μηνύματα. "Θέλω να κάνω τους ανθρώπους να σκεφτούν", είχε πει. Για αυτό επέλεξε να απεικονίσει την ελπίδα με έναν τρόπο τόσο αμφιλεγόμενο, σχεδόν ειρωνικό. Το διαχρονικό μήνυμα που επιθυμούσε να περάσει είναι ότι η ελπίδα δεν ταυτίζεται πάντα με την αισιοδοξία και τις όμορφες σκέψεις για το μέλλον, αλλά τις περισσότερες φορές έχει να κάνει με το να μην εγκαταλείπεις, όταν νιώθεις χαμένος. Θέλησε να δείξει την έννοια της ελπίδας όταν βρίσκεται κάποιος στα όρια της απελπισίας.

Οι καταστάσεις που βιώνουμε όλοι τον τελευταίο καιρό με τη νέα πραγματικότητα που επέβαλε ο γνωστός ιός αλλά και όχι μόνο μας οδηγούν αναπόφευκτα σε σκέψεις δυσάρεστες και σε συναισθήματα αποκαρδιωτικά. Οι ζωές μας αναβλήθηκαν, τα σχέδια μας μεταβλήθηκαν. Τα μέτρα μπορεί να έχουν αρχίσει να μειώνονται αλλά το μέλλον φαντάζει απρόβλεπτο, δυσοίωνο ίσως. Κανένας δεν γνωρίζει τι μας περιμένει. Όταν επικρατεί η αβεβαιότητα και το χάος, θα αναρωτηθεί κανείς τι όνειρα μπορούμε να κάνουμε; Σε τι να ελπίζουμε;

Η πραγματικότητά μας μοιάζει με αυτήν της γυναίκας του πίνακα. Ο κόσμος άχρωμος και ζοφερός και εμείς στεκόμαστε σε αυτόν "τυφλοί", αγνοώντας τι πράγματι συμβαίνει γύρω μας. Δεν πρέπει όμως να σταματήσουμε να ελπίζουμε. Σε τέτοιες καταστάσεις η ελπίδα μπορεί να είναι η μόνη παρηγοριά. Ο κόσμος καταρρέει, αλλά πρέπει ο καθένας μας να πιαστεί από κάτι, όπως η γυναίκα από τη λύρα της, που τον βοηθάει να στέκεται ακόμα όρθιος και να αγωνίζεται. Ακόμα και αν δυσκολευόμαστε καμιά φορά να βρούμε την ελπίδα, εξαιτίας του σκοταδιού που επικρατεί γύρω μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως επειδή αδυνατούμε να δούμε την ομορφιά και το φως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν.

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png