• ΣΙΛΙΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ

Η ζωή και το έργο της πρώτης γυναίκας που κυβέρνησε το Ηνωμένο Βασίλειο για 11 ολόκληρα χρόνια


lifo.gr

Στις 19 Ιανουαρίου 1976, σε μια ομιλία της, η Μάργκαρετ Θάτσερ κατηγόρησε την Σοβιετική Ένωση για ιμπεριαλιστική πολιτική και στράφηκε εναντίον της. Σε απάντηση, η σοβιετική εφημερίδα «Krasnaya Zvezda», της απέδωσε το παρατσούκλι «Σιδηρά Κυρία», το οποίο την ακολουθούσε σε όλη την μετέπειτα πορεία της στην πολιτική.


Η Μάργκαρετ Χίλντα Θάτσερ, γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1925 και έφυγε από τη ζωή σαν χθες το 2013. Φοίτησε στο Κολλέγιο Σόμερβιλ και το 1944 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να σπουδάσει χημεία και ειδικά κρυσταλλογραφία. Το 1951 παντρεύτηκε τον Ντένις Θάτσερ, έναν διαζευγμένο πλούσιο επιχειρηματία, ο οποίος χρηματοδότησε τις νομικές σπουδές της Μάργκαρετ. Το 1953 γεννήθηκαν τα δίδυμα παιδιά τους, την χρονιά που η ίδια τελείωσε τις σπουδές της, ειδικευόμενη στο φορολογικό δίκαιο.

Ήταν η πρώτη γυναίκα που διετέλεσε αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1975 ως το 1990 και Πρωθυπουργός της χώρας από το 1979 ως το 1990.


«Δε νομίζω ότι θα εκλεγεί γυναίκα πρωθυπουργός στα χρόνια μου. Και δεν νομίζω ότι αυτό εξαρτάται τόσο από το αν ο υποψήφιος θα είναι άντρας ή γυναίκα, όσο από το αν θα είναι το κατάλληλο άτομο γι’ αυτή τη δουλειά τη συγκεκριμένη περίοδο. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε τι θα γίνει μετά από πολλά, πολλά χρόνια.», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο BBC, στο διάστημα που ήταν Υπουργός Παιδείας.

Τα 1959 εξελέγη στη Βουλή των Κοινοτήτων και το 1965 έγινε εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος. Υποστήριξε προτάσεις νόμου για την αποποινικοποίηση της ανδρικής ομοφυλοφιλίας, τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, τη διατήρηση της θανατικής ποινής, και ψήφισε ενάντια στη χαλάρωση των νόμων περί διαζυγίου.


Thatcher Thatcher, Milk Snatcher

Το 1970 επικρατεί στις εκλογές η παράταξη των Συντηρητικών με αρχηγό τον Έντουαρτ Χίθ και η Θάτσερ ορίζεται Υπουργός Παιδείας και Επιστήμης. Επί των ημερών της ο προϋπολογισμός για την παιδεία υπέστη περικοπές, ενώ καταργήθηκε και η διανομή δωρεάν γάλακτος στα σχολεία για παιδιά επτά ως έντεκα ετών.


«Thatcher Thatcher, Milk Snatcher» (Θάτσερ, Θάτσερ, κλέφτρα του γάλακτος), ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε στις διαδηλώσεις κατά της λιτότητας που είχε επιβληθεί.


tvxs.gr


Ο μονεταρισμός και η σχολή του Σικάγο

Στο μικτό καπιταλιστικό σύστημα της μεταβιομηχανικής κοινωνίας κυριαρχούν δύο ιδεολογικές τάσεις. Από τη μία υπάρχει η τάση του κράτους παροχών, σύμφωνα με την οποία η ελεύθερη αγορά είναι αποδεκτή, αλλά κυριαρχεί το αίτημα για μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση. Το οικονομικό αυτό μοντέλο εφαρμόστηκε στη Σουηδία από τον Ούλωφ Πάλμε τη δεκατία του 1970. Η δεύτερη είναι η τάση του νεοφιλελευθερισμού, του οποίου οι υποστηρικτές ζητούν μεγαλύτερη ποσόστωση στην ελεύθερη αγορά, και ενώ δέχονται το κράτος πιστεύουν ότι πρέπει να περιοριστεί ο ρόλος του. Εκφραστής του ρεύματος αυτού στη Μεγάλη Βρετανία ήταν η Μάργκαρετ Θάτσερ την ίδια περίοδο. Ακολουθώντας τις θεωρίες του οικονομολόγου Μίλτον Φρίντμαν και των μονεταριστών θέτει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα μαζικών ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων με βασικό στόχο τον περιορισμό έως και την «εξαφάνιση» του Δημοσίου. Η πολιτική αυτή είχε μεν ως αποτέλεσμα την μείωση του πληθωρισμού αλλά και την παράλληλη δε εκτόξευση της ανεργίας στα ύψη.


Η οικονομία της χώρας μπορεί λοιπόν να ανέκαμψε εφόσον ο στόχος ήταν να επιστρέψει στα παλαιότερα δεδομένα, το βιοτικό επίπεδο όμως του μέσου Βρετανού έπεσε κατακόρυφα. Καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των Βρετανών απασχολούνταν στη βιομηχανία, οι μεταρρυθμίσεις της Πρωθυπουργού δυσαρέστησαν όπως ήταν φυσικό τα εργατικά συνδικάτα που αντέδρασαν με μεγάλες απεργίες, τις οποίες κατέστειλε η αστυνομία.


Τον Απρίλιο του 1982 έρχεται και ο «Πόλεμος των Φώκλαντ», με την εισβολή της δικτατορικής κυβέρνησης της Αργεντινής στα νησιά Φώκλαντ που ανήκαν στη Μεγάλη Βρετανία. Η νίκη της Αγγλίας έναντι της Αργεντινής, αποδεικνύεται ένας παράγοντας που ενισχύει τη δημοφιλία της Θάτσερ, η οποία ξανακερδίζει τις εκλογές του 1983.


Ένας αμερικάνος φίλος

Η πολιτική της βρισκόταν σε απόλυτη σύμπνοια με την πολιτική του Προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν, και έτσι η Βρετανία πρωταγωνίστησε στην τελευταία φάση του Ψυχρού Πολέμου, υποστηρίζοντας την περεστρόικα στη Σοβιετική Ένωση, που οδήγησε τελικά στην πτώση της.


lifo.gr


Οι απόψεις για τη στάση που διατήρησε η Θάτσερ σχετικά με το Απαρτχάιντ , τη διάκριση δηλαδή των ανθρώπινων ομάδων μέσα σε ένα κράτος βάσει φυλετικών κριτηρίων σε καθορισμένες γεωγραφικές περιοχές, διίστανται. Ορισμένοι ισχυρίζονται πως η ίδια δεν υποστήριζε αυτό το μέτρο, ωστόσο οι κινήσεις της δεν φανέρωναν την κατηγορηματική διαφωνία της.

Στην πραγματικότητα, η πολιτική που εφάρμοσε ήταν η αρχή για την καθιέρωση του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη, τα αποτελέσματα του οποίου ανιχνεύονται μέχρι και σήμερα.Πηγή: Wikipedia


2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png