• ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΘΩΝΗΤΗΣ

Η Μεγάλη Βρετανία στον δρόμο του Κέυνς και η Ελλάδα στο έλεος του νομαδικού κεφαλαίου


Boris Johnson does pushups to show ÇOVID-19 recovery | Photo Credit: Twitter


Η είδηση αγνοήθηκε, σχεδόν παντελώς (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων site) από την ελληνική δημοσιολογία. Ότι δηλαδή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στη «Mail» της Κυριακής 28-6-2020 αφιέρωσε σχεδόν ολόκληρη τη συνέντευξή του για να αποκαλύψει ένα γιγαντιαίο σχέδιο δαπανών σε υποδομές «για να βοηθήσει τη Βρετανία να ανακάμψει» μετά το lockdown που επιβλήθηκε λόγω κορωνοϊού. Πρόκειται περί του προγράμματος του κυβερνώντος με μεγάλη πλειοψηφία συντηρητικού κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και κυβέρνηση του οποίου ανήκε στη νεολαία της περίφημης Μάργκαρετ Θάτσερ τού δόγματος «there is no alternative».


Οι άνθρωποι δηλαδή, που ανατράφηκαν και εκπαιδεύτηκαν πολιτικά στην καρδιά του νεοφιλελευθερισμού (που ήταν τότε το ανερχόμενο οικονομικο-πολιτικό κίνημα), αυτοί που θεωρούσαν ως το μέγιστο επίτευγμα της μεταπολεμικής περιόδου του Ηνωμένου Βασιλείου τη δημιουργία του «city», δηλαδή της πεμπτουσίας του χρηματιστικού καπιταλισμού, ανακοίνωσαν –ως ανωτέρω- το μεγαλύτερο πρόγραμμα επενδύσεων στα δημόσια αγαθά των τελευταίων 30 χρόνων!


Τα δημοφιλέστερα στην Ελλάδα ΜΜΕ (τηλεοπτικοί σταθμοί, ραδιόφωνα, πολιτικές εφημερίδες, ενημερωτικές ιστοσελίδες κ.λπ.) αποσιώπησαν αυτή την κοσμογονική για χώρα της ΕΕ είδηση και προτίμησαν να προβάλλουν την εικόνα του βρετανού πρωθυπουργού να κάνει κάμψεις για να δείξει τη σφριγηλότητά του και την πλήρη ανάρρωσή του από τον κορωνοϊό.


Την ώρα δηλαδή, που οι πρώην νεολαίοι του νεοφιλελευθερισμού υλοποιούν καθαρά κεϋνσιανή πολιτική και δίνουν την πραγματική έννοια του όρου «πρωτογενής επένδυση» (που θα κινητοποιήσει τον υπόλοιπο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα), στην Ελλάδα «της μνημονιακής κανονικότητας» θεωρείται επένδυση η πώληση στο νομαδικό κεφάλαιο κάποιων υποκαταστημάτων αλυσίδας ταχυφαγείου και κάποιων ξενοδοχείων στην Κρήτη που οι ιδιοκτήτες τους, χτυπημένοι από την κρίση, τα πωλούν πολύ κάτω της αξίας τους.


Αυτή είναι η αντίληψη της σημερινής πολιτικής τάξης για την... ανάπτυξη και τον σχηματισμό παγίου κεφαλαίου!!


2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png