• GUEST WRITER

Η Ελλάδα στην εποχή του Κορωνοϊού

Του Σάββα Παπαευαγγέλου*


Ζούμε εποχές πρωτόγνωρες και τρομακτικές ως Έθνος, στιγμές που ποτέ ως τώρα δεν έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα, λόγω του ''COVID 19": Οικονομίες έχουν καταρρεύσει, η μια χώρα μετά την άλλη χάνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της, και οι ζωές μας αλλάζουν όλο και περισσότερο. Η πόλη μας, αφετηρία και προορισμός πολλών ανθρώπων από πολλές χώρες, μετράει τα περισσότερα κρούσματα του ιού αυτού, που συνολικά ανέρχονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις στα 8.000-10.000 πανελλαδικώς. Πώς έχει επηρεάσει λοιπόν η πανδημία αυτή τη ζωή μας? Πώς αντιδράσαμε και πώς εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση;


iefimerida.gr

Τα πρώτα κρούσματα έφτασαν στη χώρα μας από ένα πλοίο το οποίο αφίχθη στο λιμάνι της Πάτρας, ερχόμενο από την Ιταλία, καθώς και από τους Αγίους Τόπους. Τα κρούσματα αυξάνονταν μέρα με τη μέρα, όπως και ο φόβος των ανθρώπων, ειδικά των ηλικιωμένων. Μέσα σε αυτό το διάχυτο κλίμα φόβου και αβεβαιότητας, κάποιοι αποφάσισαν να διασπείρουν το φόβο, λέγοντας πως ο ιός μεταδίδεται από τον αέρα, ότι σκοτώνεται από τη ζέστη(μας παρακινούσαν μάλιστα να πίνουμε ζεστά ροφήματα) κ.ο.κ. Είδαμε λοιπόν, εικόνες ντροπιαστικές, με αποκορύφωμα το άδειασμα των σούπερ μάρκετ από ανθρώπους που θεώρησαν ότι θα ζήσουμε μια ακόμα κατοχή τρόπον τινά. Η κυβέρνηση πήρε τα μέτρα της: Ο κόσμος ενημερώθηκε για τον ιό, τις συνέπειες του, τα συμπτώματα του, ακόμα και για τον τρόπο μετάδοσης, ενώ παράλληλα εφαρμόστηκε το σχέδιο "Άρτεμις" και αμέσως έκλεισαν όλα τα μαγαζιά κάθε είδους, προσφέροντας μόνο υπηρεσίες take-away στους πελάτες. Εδώ ο Έλληνας άρχισε να ενοχλείται. Άρχισε να ενοχλείται που έχασε τον καφέ του, τις εξόδους του και τις συναθροίσεις του, και αψήφισε τον κίνδυνο. Δεν μπόρεσε να διασκεδάσει υπεύθυνα και τηρώντας τα μέτρα που του υπέδειξε η κυβέρνηση του. Παρά τις προειδοποιήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνέχισε ο Έλληνας να βγαίνει άσκοπα από το σπίτι, να συναθροίζεται σε μεγάλες ομάδες (άνω των 10 ατόμων). Η άγνοια κινδύνου που πλέον έχει ριζωθεί βαθιά μέσα στην κουλτούρα μας, καθώς και ο ατομισμός που επέδειξε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, έχουν οδηγήσει στο καθεστώς των ελεγχόμενων, απαραίτητων μόνο μετακινήσεων που βιώνουμε αυτή τη στιγμή, και την επιβολή προστίμων σε όσους δεν φέρουν την απαραίτητη δήλωση μετακίνησης. Εφόσον δεν ήμασταν προσεκτικοί με την ελευθερία μας, λογικό πλέον να μην την έχουμε, καθώς η συμπεριφορά μας οδήγησε σε αυτό.


Ήρωας των ημερών ο Σωτήρης Τσιόδρας, που έχει αναλάβει προσωπικά το θέμα της ενημέρωσης μας, και περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις εξελίξεις. Ο άνθρωπος αυτός επιδεικνύει απίστευτο ζήλο και προθυμία στο να βοηθήσει τη χώρα μας να αντιμετωπίσει την νεοεισερχόμενη κρίση, αψηφώντας τα λεγόμενα όλων αυτών που προσπαθούσαν, και ακόμα προσπαθούν, να διασπείρουν τον πανικό και την τρομολαγνεία: "Δεν θέλουμε οι Έλληνες να πανικοβληθούν, αλλά ούτε να καθησυχαστούν", αναφέρει χαρακτηριστικά. Αναφέρει πως η καμπύλη μέχρι και σήμερα είναι σχετικά σταθερή, εικόνα που μας ανακουφίζει και είναι ενθαρρυντική για την κατάσταση. Παρατηρείται όμως μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης του τις τελευταίες μέρες, πράγμα λυπητερό, και ελπίζουμε μετά το πέρας της κατάστασης να του αποδοθούν τα κατάλληλα εύσημα. Πού καταλήγουμε λοιπόν: Ο ιός αυτός ήρθε, και όπως φαίνεται θα μείνει. Το πόσο, θα εξαρτηθεί από το πόσο υπεύθυνοι είμαστε στην καθημερινότητα μας. Η ζωή μας άλλαξε, και όπως φαίνεται, κάποιες αλλαγές, κυρίως στον τομέα της δημόσιας υγείας θα παραμείνουν. Οι σκέψεις μου είναι οι εξής: Μακάρι να συνειδητοποιήσουμε την αναγκαιότητα τήρησης της προσωπικής μας υγιεινής, με ή χωρίς CO-VID 19, να δείχνουμε περισσότερη κατανόηση στις ανάγκες του συνανθρώπου μας, και να πειθαρχήσουμε ως έθνος.

* Ο Σάββας Παπαευαγγέλου είναι φοιτητής Νομικής στο ΔΠΘ


2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png