• GUEST WRITER

Ημέρα zéro

Γράφει η Κωνσταντίνα Πλατανιά


wikipedia.org

Έρχεται και μάλιστα πολύ σύντομα η μέρα που η ζωή θα επανέλθει σε ένα δείγμα κανονικότητας. Η κατάσταση αυτή, κοσμοϊστορικά πρωτοφανής, μας έκανε να πιστεύουμε ότι το φυσιολογικό είναι να μπορούμε απλώς να κυκλοφορούμε στους δρόμους, χωρίς ένα μήνυμα ή μια υπεύθυνη δήλωση, χωρίς πρόστιμα, λες και η ελευθερία της κυκλοφορίας έγκειται μονάχα σε αυτά και όχι στη γενικότερη και διευρυμένη ελευθερία των κινήσεων μας. Και απλοϊκά δοσμένη, η ελευθερία δεν είναι μόνο αυτό. Αλλά απ’ ότι φαίνεται ξεχνάμε πολύ εύκολα, τρομακτικά εύκολα και προσαρμοζόμαστε χωρίς αντιστάσεις σε δεδομένα πρωτόγνωρα.


Το ζήτημα δεν είναι ούτε οι προβοκατόρικες αντιλήψεις περί ελευθερίας, ούτε η πολιτική στοχοποίηση των κινήσεων της Εξουσίας, αλλά κάτι βαθύτερο που συνήθως αποφεύγουμε να μετρήσουμε, ίσως και να αντιληφθούμε.


Πολλοί επιδεικτικά την αγνοούμε, ενώ σε άλλους σπανίως χτυπά την πόρτα του μυαλού τους. Ίσως μιλάμε για όντα ανώτερα ή για άλλους που έχουν γίνει ένα με αυτή και πλέον είναι μέρος τους. Ο λόγος, για την ατελείωτη μοναξιά που βιώσαμε. Για τις ατελείωτες ώρες που οι πολυάσχολοι πέρασαν στα σπίτια τους, τις κατεστραμμένες οικογένειες που κλειδώθηκαν μέσα για δύο περίπου μήνες και έκαναν σαν να μη συμβαίνει τίποτα μεταξύ τους, για τις παρέες που χωρίστηκαν, τους νέους που κοιτούσαν έναν υπολογιστή όλη μέρα, τους ηλικιωμένους που μαράζωσαν δίχως παρέα για απογευματινό καφέ, τις γειτονιές της Αθήνας που ερήμωσαν. Ο καθένας με βάση τα βιώματα, του μπορεί να προσθέσει ό,τι θέλει σε αυτή την πρόταση, οι περιπτώσεις άλλωστε είναι αναρίθμητες, κάποιες ίσως δεν μπορώ καν να τις φανταστώ. Πώς να πέρασαν τις μέρες τους άνθρωποι που ούτε γνωρίζω, πόσο διαφορετική θα ήταν η ερημιά στα προάστια της Αττικής σε σχέση με τους στενούς δρόμους του κέντρου της Αθήνας;


Η μοναξιά όσο οξύμωρο και αν ακούγεται έγινε η μοναδική μας συντροφιά. Ήμασταν πολλοί, μόνοι σε σπίτια γεμάτα ανθρώπους, με την οικογένεια μας, αλλά πάλι νιώθαμε μόνοι. Είτε κυριολεκτικά μόνοι είτε συναισθηματικά. Για κάποιο λόγο, η βιαιότητα της μοναξιάς υπήρχε πάντοτε αυτό το καιρό. Οι φίλοι, άφαντοι. Μετράμε φαίνεται τους ανθρώπους στα σημεία και η περίοδος αυτή δεν επιδεχόταν συσπείρωσης αλλά απομάκρυνσης. Οι ανθρώπινες σχέσεις μας απογοήτευσαν, απέτυχαν να ανταπεξέλθουν, στάθηκαν άτυχες. Είτε ερωτικές είτε φιλικές είτε οποιουδήποτε άλλου χαρακτήρα, υπήρχε κάτι που πάντα δήλωνε ότι υπάρχει κάτι «λίγο», κάτι ισχνό που αν δεν συνοδεύεται από την καλή διάθεση του καθενός, τις βόλτες, τα μπαράκια, αδυνατεί να επιβιώσει. Η επικοινωνία μας όχι απλά έφθινε, αλλά πρακτικά ξεχάστηκε, ξαφνικά δημιουργήθηκε η αντίληψη ότι κανένας δεν ήταν αρκετός και ικανός να μας κρατήσει συντροφιά έστω και πλασματικά μέσω των social media.


Αυτές οι λέξεις δεν μπήκαν σε σειρά για να σας πουν για τις θεωρίες συνομωσίας του καθενός, τις επιτυχίες ή αποτυχίες μιας κυβέρνησης ή εξελίξεις σχετικά με το νέο κορονοϊό, αλλά μάλλον για κάτι που προϋπήρχε αλλά σιωπηρά καλυπτόταν στην ευκολία του καιρού και της καλοπέρασης. Την επιφανειακή μας σύνδεση, τις εύθραυστες σχέσεις μας, τις μη ουσιαστικές, που υπάρχουν κρεμασμένες σε δημοσιεύσεις στα social media, αλλά όταν οι συνθήκες είναι περίπλοκες, δύσκολες, περιορισμένες και πρωτόγνωρες κανένας δεν είχε το κουράγιο να τις διατηρήσει.


Δημιουργείται λοιπόν μια βασική απορία, την ημέρα μηδέν που αυτή η κανονικότητα θα επιστρέψει, θα συνεχίσουν όλα όπως πριν ή θα έχουμε λάβει ένα μήνυμα για την ποιότητα των σχέσεων μας; Θα αγαπήσουμε ποτέ τους γύρω μας, θα εκτιμήσουμε αυτά που χάνουμε ή θα εθιστούμε ξανά στην ηδονή της ευκολίας, του προσιτού και του εύκαιρου;


Ο καιρός μας πρόλαβε και ξεσκέπασε την ψευτιά και τα νωπά αισθήματα μας για τους γύρω μας. Ίσως αυτή η μετά τον κορονοϊό εποχή αναποδογυρίσει αυτά τα λυπηρά σημάδια συμπεριφορών και μας μάθει ότι ένα πράγμα είναι βασικό για τον καθένα μας, ο διπλανός μας, ο φίλος, ο εραστής, η οικογένειά μας, ο φίλος μας.


2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png