• ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ

Harvey Weinstein, Η Νέμεσις!
O πρώην παραγωγός ταινιών του Hollywood καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλάκιση, καθώς υπήρξε θύτης βιασμού και σεξουαλική επίθεσης, στην απόφαση μνημείο του κινήματος #MeToo. Ας δούμε, συνοπτικά τι συνέβη κατά την ποινική διαδικασία και ποια είναι η ...κληρονομιά της απόφασης.


H ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:


- Στις 24 Φεβρουαρίου, οι ένορκοι τον βρήκαν ένοχο για τη σεξουαλική επίθεση στην πρώην βοηθό παραγωγής Mimi Haleyi και για τον βιασμό της πρώην ανερχομένου κινηματογραφικού αστέρος Jessica Mann. Μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας, ήταν αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης ως και 29 ετών.


- Παρόλα αυτά, οι 12 ένορκοι, 7 άνδρες και 5 γυναίκες, αθώωσαν τον Weinstein από τις πλέον σοβαρές κατηγορίες, δηλαδή για βιασμό πρώτου βαθμού και βίαια σεξουαλική επίθεση, η οποία εμπεριείχε πιθανότητα καταδίκης σε ισόβια κάθειρξη.


- Τόσο το θύμα όσο και οι 6 (!) γυναίκες που κατέθεσαν εναντίον του παρευρίσκονταν στο δικαστήριο στη διάρκεια ολόκληρης της διαδικασίας-εκδίκασης.


- Προβαίνοντας σε μια συγκινισιακά φορτισμένη δήλωση ενώπιον του δικαστηρίου, η Haleyi βρήκε το κουραγιο να μιλήσει για το τραύμα που υπέμενε από τη στιγμή της επίθεσης και έπειτα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: "Με σημάδεψε βαθύτατα, τόσο συναισθηματικά όσο και πνευματικά, πιθανώς με τρόπο ανίατο, πιθανώς για πάντα", τονίζοντας ότι ο Weinstein έμοιαζε να μην έχει καμία συνείδηση της σοβαρότητας του εγκλήματος που είχε διαπράξει εναντίον της...- Η Jessica Mann ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου πως: " Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω πως του είπα "ΟΧΙ"... Είμαι αναγκασμένη να "κουβαλάω" αυτή την εμπειρία μέχρι να πεθάνω"...


Jessica Mann και Harvey Weinstein- Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο εισαγγελέας Joan Illuzzi ζήτησε από τον δικαστή James Burke να επιβάλλει ποινή φυλάκισης 25 ετών (ή κοντά σε αυτά), για την καταδίκη του για εγκληματική σεξουαλική επίθεση πρώτου βαθμού στην Haleyi και την επιβολή ξεχωριστής ποινής για τον βιασμό τρίτου βαθμού ενάντια στην Jessica Mann.


- Οι δικηγόροι του παραγωγού, την περασμένη Δευτέρα παρότρυναν τον δικαστή να επιβάλει την ελάχιστη δυνατή ποινή των 5 ετών φυλάκισης, ζητώντας του να αναλογιστεί την έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα του Weinstein, υποστηρίζοντας παράλληλα, πως μια ποινή με μεγαλύτερη διάρκεια, θα είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του εγκληματία στη φυλακή.


- Οι μηνυτές, κατά την υποβολή δικαστικών καταθέσεων την προηγούμενη εβδομάδα, υποστήριξαν πως η ποινή απαιτείται να αντικατοπτρίζει, όχι μόνο τα εγκλήματα για τα οποία ο παραγωγός καταδικάστηκε, αλλά και για "μια ζωή γεμάτη κακοποίηση προς τρίτους".


- Ο Εισαγγελέας του Μανχάτταν, Cyrus Vance, ενημέρωσε τους ρεπόρτερ, ύστερα από την καταδίκη, ως : "Σήμερα το δικαστήριο έστειλε ένα μήνυμα ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά (εκ μέρους του δικαστηρίου) είναι κάτι που κάθε... υποψήφιος παραβάτης θα πρέπει να λάβει υπόψιν του. Ο δικαστής αντιμετώπισε το θέμα με σοβαρότητα, όπως ακριβώς πιστεύαμε ότι έπρεπε να είχε κάνει. Και είμαστε ευγνώμονες".Mimi Haleyi και Harvey WeinsteinΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ


Πάνω από 100 γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων και διασήμων ηθοποιών, έχουν κατηγορήσει τον Weinstein για σεξουαλική παρενόχληση, σε βάθος δεκαετιών, πυροδοτώντας το κίνημα #MeToo, ενάντια στην σεξουαλική κακοποίηση και βία. Ο παραγωγός έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως η όποια σεξουαλική επαφή, ήταν κοινή συναινέσει.


Ο καταδικασθείς παραγωγός, ο οποίος, μάλιστα, δεν κατέθεσε κατά την διάρκεια της δίκης δεν δίστασε να σχολιάσει, στο περιθώριο της δικαστικής απόφασης πως ανησυχεί για το τι συμβαίνει πλέον στη χώρα του καθώς χιλιάδες άνδρες χάνουν ανάλογες δικαστικές διαμάχες...
YΓ: Η λίστα των γυναικών που έχουν δηλώσει πως έχουν αποτελέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον Harvey Weinstein είναι μακρά, πολύ πολύ μακρά...Πηγές: aljazeera.com, skai.gr, lamag.com, foxnews.com, newsparliament.com, youtube.com

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png