• GUEST WRITER

Η υγειονομική και προεκλογική δίνη ταλανίζει τις Η.Π.Α.

του Βαγγέλη Αβδούλα

Πηγή εικόνας: alfavita.gr

Τους τελευταίους μήνες η πανδημία του Covid-19 δοκιμάζει την παγκόσμια κοινότητα, η οποία, σχεδόν στο σύνολο της, έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων περιορισμού της διάδοσης του ιού προκειμένου να ελαχιστοποιήσει το ανθρώπινο κόστος του μέχρι την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Η Ευρώπη και οι Η.Π.Α. βρέθηκαν στο επίκεντρο της πανδημίας ξεπερνώντας κατά πολύ την Κίνα, η οποία φαίνεται να έχει επιστρέψει πλήρως σε μια νέα καθημερινότητα. Η Ευρώπη κάνει και εκείνη ήδη τα πρώτα δειλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Ενδεικτικό είναι ότι οι δύο ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν περισσότερο, η Ισπανία και η Ιταλία, ανακοίνωσαν πριν λίγες μέρες την πρώτη φάση άρσης μέτρων στις αρχές Μαΐου, ενώ χώρες όπως η Γερμανία και η Δανία διανύουν ήδη τις πρώτες μέρες μερικής άρσης των μέτρων του lockdown.


Οι Η.Π.Α αποτελούν, πλέον, αναμφισβήτητα τον «μεγάλο ασθενή» του νέου κορωνοϊού. Από το πρώτο περιστατικό στα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταγράψει πάνω από ένα εκατομμύριο κρούσματα και περισσότερους από 60.000 θανάτους. Οι εικόνες που μας έρχονται από τα αμερικανικά νοσοκομεία είναι εφιαλτικές. Ασθενείς με συμπτώματα καταφτάνουν συνεχώς στις δομές υγείας ενώ οι νοσούντες που χρήζουν διασωλήνωσης αυξάνονται ραγδαία. Όπως μαρτυρούν οι γιατροί, πολλοί από αυτούς θα πεθάνουν μόνοι σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, χωρίς να μπορέσουν να αποχαιρετήσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Η εικόνα αυτή δεν φάνηκε να πτοεί τον Αμερικανό πρόεδρο από το να δηλώσει στις 17 Απριλίου ότι η αμερικανική οικονομία θα επανεκκινήσει σύντομα, δίνοντας άδεια στους κυβερνήτες των πολιτειών να προχωρούν εκείνοι σε άρση μέτρων ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας στην κάθε πολιτεία. Η συζήτηση περί άρσης των μέτρων έχει φέρει στην επιφάνεια και το ζήτημα των μαζικών ελέγχων του πληθυσμού μέσω αξιόπιστων τεστ για το οποίο ο Trump έχει δώσει ισχυρή δέσμευση.


Η έξαρση του ιού στις Η.Π.Α. βρήκε ταυτόχρονα τη χώρα στη μέση της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020, γεγονός που απέβη ανασταλτικός παράγοντας για την γρήγορη αντιμετώπιση του ιού στο αμερικανικό έδαφος. Κι αυτό γιατί το θέμα του κορωνοϊού αντιμετωπίστηκε εξαρχής από την αμερικανική ηγεσία ως ένα πολιτικό παιχνίδι. Ο D. Trump φαίνεται να διεξάγει μια προσωπική «μάχη» απέναντι στις δυσοίωνες δημοσκοπήσεις, διάφορη από αυτή που δίνει ο αμερικανικός λαός. Ο Αμερικανός πρόεδρος για να αποποιηθεί την ευθύνη για τη μη έγκαιρη λήψη μέτρων δεν δίστασε να βρει άλλους «αποδιοπομπαίους τράγους», όπως την Κίνα, για δόλια απόκρυψη του ιού στα πρώιμα στάδια του και τον Π.Ο.Υ. για σοβαρή αμέλεια να εμποδίσει τη διάδοσή του. Ο πλανητάρχης επιφυλάχθηκε για την μελλοντική ποινική καταδίκη της Κίνας ενώ προχώρησε και σε διακοπή της αμερικανικής χρηματοδότησης του Π.Ο.Υ. Στράφηκε επίσης ευθέως κατά των ΜΜΕ για διασπορά συκοφαντικών ειδήσεων, τη στιγμή που πριν λίγες μέρες τα μέσα αυτά είχαν προβεί σε αποκαλύψεις που ενοχοποιούν τον πρόεδρο για αδιαφορία απέναντι στις προειδοποιήσεις λοιμωξιολόγων του αμερικανικού CDC για έξαρση της επιδημίας στις Η.Π.Α. Επιτέθηκε, τέλος, και κατά του κόμματος των Δημοκρατικών, κατηγορώντας τους για φιλική στάση απέναντι στην Κίνα. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η οικονομία μετά τον κορωνοϊό είναι αυτή που θα κρίνει αν ο Trump θα παραμείνει ο ευνοούμενος του αμερικανικού λαού.

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png