• GUEST WRITER

Η ειδοποιός διαφορά στην περίπτωση του Floyd

του Νικόλα Φασκιανουδάκη


Photo by Obi Onyeador on Unspash

Μια σύντομη περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στις ιστοσελίδες ειδησεογραφικού περιεχομένου καταδεικνύουν το θέμα που κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες έχοντας θορυβήσει την κοινή γνώμη... Δεν είναι άλλο από τη δολοφονία του George Floyd από την αστυνομία της Minneapolis. Το περιστατικό αυτό ταυτόχρονα κλόνισε θεμελιώδεις αντιλήψεις της αμερικανικής κοινωνίας αλλά και της παγκόσμιας κοινής γνώμης σχετικά με την υπόσταση των αξιών της κοινωνίας των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία δείχνει για άλλη μια φορά τα βαθύτατα προβλήματα που τη διακρίνουν. Είναι εξάλλου γνωστά τα ακανθώδη ζητήματα της σχεδόν ελεύθερης και αδικαιολόγητης οπλοφορίας (τα καταστήματα πωλούν αδιακρίτως μέχρι και εκρηκτικές ύλες), ο κρυφός αλλά ενδόμυχος εθνικισμός που διακατέχει το μέσο Αμερικανό πολίτη, και φυσικά οι φυλετικές διχόνοιες, οι οποίες χαρακτηρίζονται παρελθόν αλλά είναι διαρκώς παρούσες στην καθημερινή ζωή.


Οι ΗΠΑ έχουν μια «πλούσια» ιστορία όσον αφορά το ρατσισμό και την εκμετάλλευση ανθρώπων που δεν διαθέτουν το προνόμιο του λευκού δέρματος. Στην εποχή προ του εμφυλίου πολέμου, είναι γνωστή η απάνθρωπη μεταχείριση των Αφροαμερικανών ως δούλων κυρίως στην παραγωγή βαμβακιού, αλλά και σε άλλους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, με τη δουλεία να είναι νομικώς αναγνωρισμένη και τους ανθρώπους που υπάγονταν σε αυτή να πωλούνται σαν πράγματα, χωρίς δικαιώματα και χωρίς αξιοπρέπεια. Ακόμη όμως και μετά την απελευθέρωση των δούλων και την κατάργηση του θεσμού ("emancipation act") οι αντιλήψεις παρέμειναν ίδιες. Χαρακτηριστική εξάλλου η δράση της Ku Klux Klan, μιας οργάνωσης που διακηρύσσει την υπεροχή των λευκών και προάγει το μίσος απέναντι στους Αφροαμερικανούς, της οποίας η δράση διαχωρίζεται σε τρεις φάσεις (στη δεύτερη, από το 1915-1944, έφτασε να αριθμεί περί τα 3.000.000-6.000.000 μέλη) με την τρίτη φάση της να εξακολουθεί ως σήμερα.


Πέρα όμως από τη στοχοποίηση των Αφροαμερικανών (και όχι μόνο) από τις οργανωμένες δράσεις των υπέρμαχων της λευκής υπεροχής, υπάρχει και μια ακόμη όψη του ζητήματος που συνδέεται άμεσα με τα πρόσφατα γεγονότα. Το 2014 ο Michael Brown, Αφροαμερικανός, δολοφονήθηκε στο Missouri από αστυνομικό. Το γεγονός αποτέλεσε την αφετηρία για μια έρευνα παρόμοιων περιστατικών και εντοπίστηκαν, με τη βοήθεια υλικού από κάμερες που υποχρεωτικά φέρουν οι αστυνομικοί στη στολή τους, άλλα δεκαπέντε συμβάντα, συνολικά όμως μόνο ένας δράστης εξ αυτών τιμωρήθηκε. Είναι εμφανής δηλαδή όχι μόνο η προσπάθεια συγκάλυψης αυτών των περιστατικών, αλλά και η απροθυμία πραγματικής τιμώρησης των ενόχων που υπηρετούν στις δυνάμεις της αστυνομίας.


Φτάνουμε λοιπόν στο 2020 όταν αστυνομικός, πιέζοντας με το γόνατό του το λαιμό του άτυχου Floyd για περίπου εννέα (!) λεπτά, τον οδήγησε σε θάνατο από ασφυξία. Τα τελευταία λόγια του θύματος: "I can’t breathe". H έκφραση έγινε σύμβολο των διαδηλώσεων που ξέσπασαν σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ κατά της αστυνομικής βίας, ζητώντας δικαιοσύνη για τον αδικοχαμένο Floyd και απαιτώντας τον σεβασμό προς τις ζωές των Αφροαμερικανών. Υπό το σύνθημα "Black Lives Matter" ολόκληρος ο κόσμος, επιφανή πρόσωπα, καλλιτέχνες, πολιτικοί, εταιρικοί κολοσσοί και καθημερινοί πολίτες ανεξαρτήτως χρώματος, δέρματος υπερασπίζουν τα δίκαια αυτά αιτήματα των διαδηλωτών.


Απέναντι στην γενική αυτή αγανάκτηση, ο πρόεδρος Trump εμφανίζεται ακατάλληλος να διαχειριστεί την κρίση και να παρουσιασθεί ως ο πρόεδρος όλων των Αμερικάνων. Η ρητορική του ευνοεί περαιτέρω τη διχόνοια, και επιρρίπτει τις ευθύνες στους διαδηλωτές, αγνοώντας το πραγματικό πρόβλημα, δηλαδή τη στοχοποίηση για άλλη μια φορά ενός ανθρώπου από τις αστυνομικές δυνάμεις λόγω του χρώματος του δέρματός του. Καμία προσπάθεια κατευνασμού του δικαιολογημένου θυμού των διαδηλωτών δεν επιχειρείται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ συνεχώς ο πρόεδρος, χρησιμοποιώντας τα αγαπημένα του μέσα δικτύωσης (Facebook, Twitter) απειλεί με εξοντωτική καταστολή, πυροβολισμούς και στρατό στους δρόμους. Πράγματι, οι εικόνες που κυκλοφορούν είναι αληθινά τρομακτικές και μαρτυρούν την ανωριμότητα της αμερικανικής δημοκρατίας, που περηφανεύεται για τα δικαιώματα που αναγνωρίζει, να επιδείξει την απαραίτητη στάση και εγκράτεια προς αυτό το φλέγον ζήτημα. Είναι δεδομένο πως οποιαδήποτε πράξη βίας, απ’ όπου κι αν προέρχεται, είναι καταδικαστέα. Αρκετοί επιτήδειοι προφανώς κι εκμεταλλεύτηκαν τις διαδηλώσεις για να λεηλατήσουν και να καταστέψουν περιουσίες. Δεν βρίσκεται όμως εκεί η ουσία και είναι απαραίτητο να μην προσανατολίζεται στις πράξεις αυτές η κοινή γνώμη. Η ουσία είναι ο ρατσισμός, η καταπάτηση δικαιωμάτων, οι δεκάδες ειρηνικές διαδηλώσεις με χιλιάδες συμμετέχοντες στις ΗΠΑ και σ’ όλο τον κόσμο, που κρύβονται κάτω απ’ το χαλί απ’ όσους ηθελημένα συνεχίζουν να αγνοούν το πρόβλημα που υπάρχει στις κοινωνίες μας.


Ένα τελευταίο ζήτημα, που δεν θίγεται αρκετά, είναι η ειδοποιός διαφορά της περίπτωσης Floyd από τα κοινά εγκλήματα. Αναντίρρητα, κάθε ζωή που χάνεται εξαιτίας εγκληματικών πράξεων είναι μια ακόμη αποτυχία της ανθρώπινης ύπαρξης και των οργανωμένων κοινωνιών. Το σύνθημα όμως "Αll Lives Matter" αντί του "Black Lives Matter" δεν ταιριάζει στη συγκεκριμένη περίπτωση και είναι προσβλητικό προς τη μνήμη του Floyd κι όσων έχουν χαθεί αδικαιολόγητα από την αστυνομική βία. Η δήθεν αγανάκτηση ορισμένων λευκών, που ισχυρίζονται ότι αδικαιολόγητα εκδηλώνεται αυτή η οργή για τον Floyd, αφού όλες οι ζωές είναι σημαντικές κι άρα η συγκεκριμένη δεν είναι κάτι πιο σημαντικό, μάλλον κρύβει τη δική τους δυσθυμία προς μια ειλικρινή αντιμετώπιση του προβλήματος του ρατσισμού. Η διαφορά, λοιπόν, από τα κοινά εγκλήματα είναι ότι ο George Floyd δολοφονήθηκε στοχευμένα, λόγω μίσους προς το χρώμα του, από αστυνομικούς. Η αστυνομία είναι ο θεματοφύλακας της τάξης στην κοινωνία, οφείλει να προστατεύει τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη και να επιβάλλει το νόμο προστατεύοντας τους αθώους. Οι αστυνομικοί δεν είναι δήμιοι, είναι φύλακες της κοινωνίας και των συνταγματικών της αξιών. Όταν λοιπόν οι επίσημες αρχές της πολιτείας στοχοποιούν και εκτελούν έναν άνθρωπο αδικαιολόγητα, το γεγονός παύει να αποτελεί ένα κοινό έγκλημα και συνιστά προσβολή των θεμελίων της δημοκρατικής κοινωνίας.


Λευκό προνόμιο υπάρχει.

Ο λόγος που μόνο το "Black Lives Matter" αρμόζει στην περίσταση είναι διότι αυτές οι ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο.

Οι άνθρωποι που φέρουν μαύρο χρώμα δέρματος διώκονται δυσανάλογα και αποτελούν το επίκεντρο της διοχέτευσης του ρατσιστικού μίσους της πολιτείας πιο συχνά απ’ όσο γίνεται αντιληπτό. Ο Floyd δεν θα δει το γιο του να μεγαλώνει, απλώς γιατί έτυχε να γεννηθεί μαύρος. Το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί έως ότου αλλάξουν οι αντιλήψεις της κοινωνίας, και ίσως να μην μπορούμε καν να αναμένουμε αυτή τη μέρα της απόλυτης μεταβολής συναισθημάτων και αντιμετώπισης προς το διαφορετικό. Μέχρι τότε ο αγώνας των ανθρώπων που ζητούν δικαιοσύνη θα συνεχίζεται και το σύνθημα στην πρώτη γραμμή θα πρέπει να είναι "Black Lives Matter".

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png