• ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ

Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο "ΣΕΡ" του ελληνικού τραγουδιού
ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ...


-Σαν σήμερα, το 1922, γεννήθηκε στο Περιστέρι Αττικής ο εκ των κορυφαίων τραγουδιστών της χώρας μας.

-Ως γόνος φτωχής οικογένειας, στις απαρχές τις καριέρας του, παράλληλα με το τραγούδι, για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, εργαζόταν και ως υδραυλικός.

-Την πρώτη του ...επίσημη εμφάνιση πραγματοποίησε το μακρινό 1949, στα 27 του χρόνια και έκτοτε καταπιάστηκε τη συγγραφή ή, πρωτίστως, την ερμηνεία περισσότερων των 200 ασμάτων, πολλά εκ των οποίων έχουν μείνει χαραγμένα με ανεξίτηλο τρόπο στη μουσική και πολιτισμική ιστορία της Ελλάδας.


-Το 2003 τιμήθηκε από τον -τότε- Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα, καθώς και με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών.


-Απεβίωσε στις 7 Απριλίου του 2005.


4+1 ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ


ΠΟΥ 'ΝΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ: Προϊόν της διανοίας των Άκη Δασκαλόπουλο, ο οποίος συνέγραψε τους στίχους, και Σταύρου Κουγιουμτζή, που συνέθεσε τη μουσική του τραγουδιού, το 1968 συντίθεται αυτό το άσμα, το οποίο, πέρα από τον Μπιθικώτση, ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία και ο Νταλάρας.
Ο ΚΥΡ ΘΑΝΟΣ ΠΕΘΑΝΕ: Σε στίχους Κώστα Βίρβου, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, το 1969, συνθέτει και ερμηνεύει ένα από τα πλέον ιστορικά τραγούδια του. Σπουδαία ερμηνεία του εν λόγω άσματος έχει πραγματοποιήσει και ο Μητροπάνος.


ΒΡΕΧΕΙ ΣΤΗ ΦΤΩΧΟΓΕΙΤΟΝΙΑ: Ένα εμβληματικό τραγούδι-ύμνος στη φτωχολογιά, το οποίο αποτελούσε μια αναπαράσταση τη σκληρής πραγματικότητας που επικρατούσε εκείνη την εποχή σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Τους στίχους συνέγραψε ο Τάσος Λειβαδίτης, σε μουσική του Μίκυ Θεοδωράκη και έγινε εξαιρετικά γνωστό μέσω της ταινίας "Συνοικία το Όνειρο", του Αλέκου Αλεξανδράκη.ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ: Αφορμή σύνθεσης του εν λόγω άσματος αποτέλεσε η επονομαζόμενη «μάχη της παράγκας», που ξεκίνησε μετά από την απόφαση της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, σύμφωνα με τα οποία ήθελαν την μετεγκατάσταση των προσφυγικών και εργατικών οικογενειών σε πολυκατοικίες χτισμένες απ’ το κράτος ή από ιδιώτες. Τους στίχους έγραψε ο Τάσος Λειβαδίτης και τη μουσική ο Μίκυς Θεοδωράκης, σε ένα τραγούδι που κατέκλυσε τις ψυχές της εργατιάς, αγαπήθηκε απ’ την φτωχολογιά και την προσφυγιά και τραγουδήθηκε από έναν λαό ολόκληρο.ΦΡΑΓΚΟΣΥΡΙΑΝΗ: Το συγκεκριμένο τραγούδι συνέγραψε και ερμήνευσε για πρώτη φορά το 1935 ο Μάρκος Βαμβακάρης. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα και γνωστότερα τραγούδια του, που έχει, μάλιστα, ηχογραφηθεί και ερμηνευθεί από πολλούς γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες. Όμως, η πλέον διαδεδομένη επανεκτέλεσή του ανήκει στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και έλαβε χώρα το 1960.Πηγή: newsbomb.gr, youtube.com

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png