• ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΟΥΝΑΚΗΣ

Γιατί είναι (σχεδόν) απίθανο να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατικών ο ΣάντερςΜε την διαδικασία εκλογής του υποψήφιου του Δημοκρατικού Κόμματος που θα διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, παρατηρούμε το κατεστημένο (εκ των έσω και των έξω) να «πολεμάει» με κάθε μέσο κάποιον κύριο που επιθυμεί να αλλάξει την «αυτοκρατορία» και μοιραία συμπεραίνουμε πως (ούτε και αυτές) οι εκλογές θα αλλάξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Ο εν λόγω κύριος, Μπέρνι Σάντερς, δεν είναι κάποιος τυχαίος υποψήφιος. Είναι γερουσιαστής από το Βέρμοντ, γνωστός αγωνιστής των δικαιωμάτων των ανθρώπων, αντιιμπεριαλιστής, υπέρ των κοινωνικών πολιτικών, και κατεβαίνει στις εσωκομματικές εκλογές των Δημοκρατικών με την πιο προοδευτική ατζέντα, σε σχέση με τους αντιπάλους του.

«Πιστεύω στην δημοκρατία, όχι σε δισεκατομμυριούχους που τους ανήκει το σύστημα. Γι' αυτό η προεκλογική μας εκστρατεία χρηματοδοτείται από τους εργαζόμενους αυτής της χώρας.»

Αυτό δήλωσε ο Μπέρνι Σάντερς πρόσφατα μέσω των κοινωνικών δικτύων του.


Γνωστός από την δράση του ξεκινώντας από την δεκαετία του 1970, ανέκαθεν διαμαρτυρόταν υπέρ των ομοφυλόφιλων, των Μαύρων, των Λατίνων, των Ιθαγενών.


Εικόνα: ο Μπέρνι Σάντερς, στα δεξιά, κρατάει πανό σε αντιιμπεριαλιστική πορεία τη δεκαετία του 1960


Ο Σάντερς προσδιορίζει εαυτόν «δημοκράτη σοσιαλιστή», επιδιώκει την απεμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών από τις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών. Ωστόσο, χρειάζεται να σημειωθεί πως ο Σάντερς δεν είναι ριζοσπάστης. Ο Σάντερς κατηγορείται ως «κομμουνιστής» από σχεδόν όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους, ακόμη κι αν το πιο ριζοσπαστικό μέτρο που οραματίζεται για τις ΗΠΑ του είναι φορολογία των μεγάλων κεφαλαιοκρατών ή η θέσπιση δωρεάν υγείας για όλους. Από την προηγούμενη κι όλας προσπάθειά του για το χρίσμα των Δημοκρατικών, το 2016, ενάντια στην Κλίντον, παρουσιαζόταν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως ένας πολιτικός που την επομένη μιας πιθανής του εκλογής θα κρατικοποιούσε τις τράπεζες και θα οργάνωνε την κολεκτιβοποίηση του χρυσού αμερικανικού Νότου.


Αυτή η συμπεριφορά του τύπου, έντυπου ή διαδικτυακού, θυμίζει ένα παρελθόν που κι ο Μακάρθι θα νοσταλγούσε. Ωστόσο, ο Σάντερς δεν προωθείται ως ακραίος και επικίνδυνος μόνο από τους πολιτικούς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και των φίλων κεφαλαιοκρατών, αλλά και από τους Δημοκρατικούς. Η Χίλαρι Κλίντον, πρόσφατα, δήλωσε για τον Σάντερς:

«Κανείς δεν τον συμπαθεί, κανείς δεν επιθυμεί να εργαστεί μαζί του, δεν έχει κατορθώσει ποτέ τίποτα, είναι ένας καριερίστας πολιτικός.»

Κι όμως, τέτοια συμπεριφορά απέναντι στον πιθανό υποψήφιο του κόμματός της, δεν έχει επιδείξει μόνο η Κλίντον. Η εφημερίδα Πολίτικο, πέρσι τον Νοέμβριο, δημοσίευσε πως σύμβουλοι του πρώην Προέδρου Ομπάμα, εξέφρασαν τις σκέψεις του τελευταίου να επέμβει με δημόσια ομιλία του, ενάντια σε μία πιθανή υποψηφιότητα του Σάντερς.Φαίνεται ξεκάθαρα λοιπόν, μέσα από τέτοιου είδους επιθέσεις στον γερουσιαστή του Βέρμοντ, πόσο πολύ τρέμει το κατεστημένο της αμερικανικής πολιτικής. Πως ένας πολιτικός που ζητάει δημόσια και δωρεάν υγεία, αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής και τέλος των διακρίσεων εναντίον μειονοτήτων φαίνεται τόσο επικίνδυνος και παρουσιάζεται ως κακός δαίμονας, στα πλαίσια ενός νέου «Κόκκινου Φόβου».


Κλείνοντας, δυστυχώς, δεν πιστεύω πως το βαθύ κράτος και το κατεστημένο της αστικής δημοκρατίας της Ουάσιγκτον δεν θα βρει κάποιον τρόπο να αποτρέψει τον Μπέρνι Σάντερς. Όσο καλές κι αν φαντάζουν οι προθέσεις του γερουσιαστή Σάντερς, η ίδια η αμερικάνικη «αυτοκρατορία» θα βρει τον τρόπο να αμαυρώσει την πορεία του, σε μία προσπάθεια να αυτοσυντηρηθεί η ίδια. Διότι το κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών - και όλων των κρατών στην σφαίρα επιρροής τους - παραμένει μια δημοκρατία μαριονέτα των επιφανέστερων επιχειρηματιών και των καρτέλ τους...... επειδή η αντιπροσώπευση των συμφερόντων μίας τάξης στο καπιταλιστικό κράτος, όσοι προοδευτικοί υποψήφιοι κι αν κατέβουν στις εκλογές, με όποιο κόμμα, σε όποια χώρα, είναι ανάλογη της δυνατότητας επιρροής της τάξης, επί του συνόλου, μέσω των μέσων μαζικής επικοινωνίας, των κοινωνικών δικτύων, των δωρεών των προεκλογικών εκστρατειών και ούτω καθεξής.Πηγές φωτογραφιών:


2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png