• ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΜΑΡΙΝΗΣ

Γιάννης Μπεχράκης: Όταν γράφεις τόμους απλά με μία κάμερα

1 χρόνος πέρασε από το θάνατο ενός από τους μεγαλύτερους φωτορεπόρτες που γνώρισε ποτέ η χώρα. Πολλοί των γνώρισαν από τις φωτογραφική κάλυψη της πρόσφατης προσφυγικής κρίσης η οποία του χάρισε και το βραβείο Πούλιτζερ για τη δημοσιογραφική του προσφορά.


Tο 1987 εντάχθηκε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Reuters όπου και κάλυψε μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα των τριών τελευταίων δεκαετιών ενώ ανακηρήχθηκε φωτογράφος της χρονιάς το 2015 από τον Guardian και το Reuters.


Ο ίδιος είχε δηλώσει στην Καθημερινή για την εμβληματική φωτογραφία στην Ειδομένη:


«Υπήρξαν πάρα πολλές στιγμές που με συγκίνησαν, που με έκαναν να αισθανθώ κομμάτι του όλου πράγματος. Διότι υπάρχει επίσης κάτι άλλο που δεν ξεχνώ ποτέ. Εγώ, όπως και πάρα πολλοί άλλοι άνθρωποι, έχω μέσα μου αίμα προσφυγικό. Η γιαγιά μου ήταν πρόσφυγας από τη Σμύρνη και μου διηγούνταν τι είχε ζήσει η οικογένειά της. Οπότε, καταλαβαίνω πολύ καλά τι περνούν σήμερα οι πρόσφυγες.


Μια τέτοια στιγμή, λοιπόν, ήταν στην Ειδομένη τον χειμώνα του 2015, όταν είδα αυτόν τον πατέρα που κουβαλούσε μέσα στη βροχή, για πολλά χιλιόμετρα, την κόρη του. Φορούσε μια αυτοσχέδια κάπα από σκουπιδοσακούλες για να προστατεύεται από τη βροχή. Και κάποια στιγμή, πηγαίνοντας προς αυτό που πίστευε ότι ήταν η ελευθερία και η λύτρωση, έσφιξε την κόρη του δυνατά στην αγκαλιά του και τη φίλησε. Όταν τον είδα να περπατά στη μέση του δρόμου έτσι με μια δύναμη και μια αγάπη, μου φάνηκε τεράστιος, σαν σούπερ ήρωας. Κι επειδή έχω κι εγώ μια κόρη στην ηλικία της δικής του, η σκηνή αυτή με συγκλόνισε.


Λέω μάλιστα πολλές φορές χαριτολογώντας ότι με αυτή τη φωτογραφία απέδειξα ότι οι σούπερ ήρωες δεν υπάρχουν μόνο στη φαντασία μας. Υπάρχουν και στη ζωή. Μπορεί να είναι ένας απλός άνθρωπος χωρίς μόρφωση, ένας φτωχός, ένας ζητιάνος, κάποιος που δεν του δίνεις ενδεχομένως καμία σημασία. Έρχεται όμως μια στιγμή που αυτός ο άνθρωπος θα κάνει μια πράξη τόσο δυνατή, που θα σε αφήσει άναυδο με την ομορφιά της».


Επίσης είχε δηλώσει:


«Πάντα θέλω να είμαι όπου με χρειάζονται -να βλέπω με την ψυχή και τα μάτια τους-. Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία, ώστε εσείς να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε. Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δε θα μπορεί να πει «δε γνώριζα»»Γιάννης Μπεχράκης 1960-2019

Πηγή εικόνων: reuters.com ,

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png