• ΑΛΕΞΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Fykiada Retreats: Δύο φίλες έφεραν την Yoga και το well being, σε 3 νησιά-διαμάντια του ΑιγαίουCredits: a happy cloud

Η Άννα Μαρτίνου και η Εράνθη Καραμαλή είναι οι Founders, του Fykiada Retreats, ενός project, που συνδυάζει την yoga και την καλή διατροφή με την ζωή σε τρία από τα πιο όμορφα νησιά του Αιγαίου: την Κύθνο, την Μύκονο και τα Κουφονήσια. Πώς ξεκίνησε; Κατά πόσο επηρεάζει ο Κορωνοϊός τα φετινά retreats; Τι προσφέρει το Fykiada και ποιο είναι το όραμα που έχουν η Άννα και η Εράνθη για το μέλλον; Μας απάντησαν σε όλα αυτά και σε ακόμη περισσότερα. Τις ευχαριστούμε πολύ.
Ξέρω ότι είναι από τις ερωτήσεις που θα σας έχουν ρωτήσει πάρα πολλές φορές, αλλά γιατί ονομάστηκε το project “Fykiada” και πώς συνδέεται η λέξη αυτή με αυτά που εσείς προσφέρετε; Ποια είναι η φιλοσοφία και το όραμά σας;‘Fykiada’ είναι το όνομα μιας μικρής παραλίας στην Κύθνο την οποία αγαπάμε πολύ. Είναι δίπλα στην γνωστή παραλία Κολώνα όπου κάνουν στάση τα περισσότερα σκάφη πριν ξεκινήσουν ένα sailing trip στις Κυκλάδες. Ο κόσμος ξέρει την Κολώνα μα λίγοι ξέρουν την Φυκιάδα.


Ανακαλύψαμε στην πορεία ότι τα φύκια είναι πανέξυπνοι και πολύ κοινωνικοί οργανισμοί οι οποίοι μεγαλώνουν όλοι μαζί με την διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Μας άρεσε πολύ η ιδέα αυτή, γιατί αυτά τα δύο συστατικά είναι απαραίτητα για την βιωσιμότητα της Fykiada: η έννοια της κοινότητας (community) και του ελληνικού ήλιου.

Όποιος επισκεφθεί το site σας, θα δει ότι τα retreats λαμβάνουν χώρα σε κάποια από τα πιο αγαπημένα νησιά του Αιγαίου: την Μύκονο, τα Κουφονήσια, την Κύθνο. Έχετε σκεφτεί να επεκταθείτε και σε άλλα νησιά πχ και του Ιονίου; Θα επιχειρούσατε να κάνετε και κάποιο event κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε κάποιο χειμερινό προορισμό;Ναι και οι δύο σκέψεις έχουν συζητηθεί. Πάντα καταλήγουμε όμως, ότι οι Κυκλάδες και το χρώμα τους έχουν ορίσει σε μεγάλο βαθμό το brand. O στόχος σε κάθε retreat είναι να αναδειχθεί το ιδιαίτερο χρώμα και η φυσιογνωμία του κάθε νησιού. Επιλέγουμε περιόδους low season ώστε να υπάρχει η απαραίτητη ηρεμία που χρειάζεται η πρακτική της γιόγκα και παράλληλα να στηρίζουμε τα νησιά όταν ο τουρισμός είναι πιο περιορισμένος.


Προσπαθούμε κάθε νέο εγχείρημα να έχει συνέπεια και να δένει με την γενική αίσθηση του Fykiada Retreats. Για την ώρα εξερευνούμε τον καινούριο χώρο των ‘online retreats’, ο οποίος είναι πολύ ενδιαφέρων με μεγάλο πεδίο ελευθερίας και ευκαιρίες νέων συνεργασιών. Σίγουρα η περίοδος Covid ανάγκασε πολλές επιχειρήσεις να επανεφεύρουν τις υπηρεσίες τους και εμείς ήμασταν μία από αυτές. Το κοινό μας αγκάλιασε με ενθουσιασμό το πρώτο online retreat μας και τώρα ετοιμάζουμε μια σειρά από νέα online προγράμματα με διαφορετικές θεματικές και δασκάλους. Stay tuned!

Όλες οι μεγάλες ιδέες σύμφωνα με τον αστικό μύθο ξεκινούν μέσα από ένα γκαράζ ή κατά την διάρκεια κατανάλωσης αλκοόλ. Η δική σας ιστορία ποια είναι;Η δική μας ιστορία δεν περιλαμβάνει γκαράζ και αλκοόλ αλλά περιλαμβάνει ένα νησί και το τραπέζι της κουζίνας μας. Η Άννα είχε γυρίσει από το Λονδίνο και είχε ξεκινήσει ήδη να τρέχει κάποια retreats στην Κύθνο απ’ όπου και κατάγεται, σε ένα επίπεδο ερασιτεχνικό με την βοήθεια της οικογένειας. Γνωριστήκαμε τυχαία, ένα χρόνο περίπου μετά, σε ένα event του Career Fair for All στο οποίο δουλεύαμε και οι δύο εθελοντικά. Η Εράνθη συνήθιζε να δουλεύει σεζόν σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αλλά εκείνο το καλοκαίρι ήθελε να κάνει κάτι διαφορετικό, πιο ελεύθερο και στην φύση. Συμμετείχε στα πρώτα retreats στην Κύθνο και από τότε συνεχίσαμε παρέα αναβαθμίζοντας όλη την εμπειρία των retreats σε ένα premium προϊόν ευεξίας & διακοπών.Το 2017 επίσημα ξεκινήσαμε και τα πρώτα 2 χρόνια δουλεύαμε από το τραπέζι της κουζίνας μας, δίπλα δίπλα. Πολύ γρήγορα τα retreats έγιναν μια βιώσιμη δραστηριότητα και καταφέραμε το 2019 να πετύχουμε σπουδαίες συνεργασίες με δασκάλους που πάντα θαυμάζαμε. Προστέθηκαν άλλοι 2 προορισμοί πέραν της Κύθνου, η Μύκονος και τα Κουφονήσια, και ο αριθμός των επισκεπτών σχεδόν διπλασιάστηκε.


Δεδομένου ότι προσφέρετε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, τι προσόντα πρέπει να διαθέτουν οι δάσκαλοι που συνεργάζεστε;Ως επί το πλείστον φιλοξενούμε yoga teachers οι οποίοι έχουν διεθνή εμβέλεια και μεγάλη διδακτική εμπειρία. Διαλέγουμε ανθρώπους που έχουν ξεχωρίσει για την δουλειά τους, είτε μέσω της φιλοσοφίας τους είτε μέσω της μεθόδου που έχουν αναπτύξει.


Διεθνούς φήμης δάσκαλοι με τους οποίους έχουμε αναπτύξει μια πολύ καλή συνεργασία είναι η Laruga Glaser, η οποία είναι μέσα στους 3 κορυφαίους ashtanga yoga teachers στον κόσμο, η Bee Bosnak, η οποία έχει έδρα στην Νέα Υόρκη και έχει αναπτύξει την δική της μέθοδο ‘Heal Yourself’, η Chelsey Korus η οποία είναι μία από τις τοπ Αμερικανίδες δασκάλες της yoga και environmental activist, κα.


Παρολ’ αυτά, είμαστε πάντα ανοιχτές και σε περιπτώσεις δασκάλων που διαφοροποιούνται από τον παραπάνω κανόνα, διότι έχουν κάτι φρέσκο να προσφέρουν στο κοινό μας, όπως για παράδειγμα η Sjana Elise που είναι από τις μεγαλύτερες wellness influencers στο instagram ή η Jaimee Ratcliff, που συνδυάζει το χιπ-χοπ με την γιόγκα, θίγοντας παράλληλα το θέμα της διαφορετικότητας (diversity) στην γιόγκα.


Ποια είναι τα άμεσα αποτελέσματα επί των ανθρώπων, που συμμετέχουν στα δικά σας retreats;Τα άμεσα αποτελέσματα είναι κιόλας ορατά από την 3η-4η μέρα και είναι κάτι που πάντα μας ξαφνιάζει. Μέσα στις πρώτες κιόλας μέρες η αλμύρα του νησιού, ο ελληνικός ήλιος, η καλή διατροφή, η άσκηση και η όμορφη παρέα έχουν καταφέρει να μεταμορφώσουν του συμμετέχοντες σε μια πιο λαμπερή εκδοχή του εαυτού τους. Τα πρόσωπά τους έχουν χάσει το λευκό της πόλης, τα σώματα έχουν αρχίσει να ορθώνονται, οι κινήσεις γίνονται πιο ελεύθερες και χαλαρές, το βλέμμα μαλακώνει και όλοι ξαφνικά γίνονται πολύ πιο διαχυτικοί και χαμογελαστοί από την μέρα που ήρθαν. Αυτά είναι τα άμεσα αποτελέσματα. Για πολλούς από τους πελάτες όμως, υπάρχουν και πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Υπάρχουν άνθρωποι που φεύγοντας από το retreat μας αποφάσισαν να ξεκινήσουν κάτι δικό τους, άνθρωποι που άλλαξαν τόπο διαμονής, γιατί οι αστικοί ρυθμοί δεν τους ταίριαζαν πια, άνθρωποι που συνέχισαν να ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα και άλλοι που συνέχισαν να επικοινωνούν μαζί μας για τιπς, ελληνικές συνταγές ή τοπικά προϊόντα. Πολλοί από αυτούς επιστρέφουν κάθε χρόνο σε κάποιο από τα retreats, γεγονός που μας τιμά ιδιαίτερα. Πρόκειται για μία εμπειρία που στον καθένα έχει διαφορετική επίδραση, σε άλλους μεγαλύτερη και σε άλλους μικρότερη, ανάλογα σε τι φάση βρίσκονται στην ζωή τους και τι ανάγκη έχουν.Οι Ελληνίδες και Έλληνες σε ποιο βαθμό συμμετέχουν στα events σας; Είναι κατάλληλα ενημερωμένοι για την χρησιμότητά τους στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους;To 90% του κοινού μας είναι άτομα από το εξωτερικό. Κατά κύριο λόγο, γυναίκες ηλικίας 30-45 από μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής, οι οποίες έχουν ανάγκη να ξεφύγουν σε ένα ελληνικό νησί, αποκομίζοντας ταυτόχρονα τα οφέλη της γιόγκα και της υγιεινής ελληνικής διατροφής που παρέχουμε. Έχουν έρθει φυσικά και Ελληνίδες, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, πρόκειται όμως κυρίως για Ελληνίδες του εξωτερικού, αλλά θα ήταν χαρά μας να μας γνωρίσει περισσότερο το ελληνικό κοινό.Δεν είναι τόσο θέμα ενημέρωσης όσο το γεγονός ότι η υπηρεσία που προσφέρουμε είναι πολύ πιο θελκτική για άτομα του εξωτερικού που ζουν μακριά από τον ελληνικό ήλιο και την θάλασσα. Παρολ’ αυτά, υπάρχει πιο έντονο ενδιαφέρον από το ελληνικό κοινό για εμπειρίες και υπηρεσίες ευεξίας και το online retreats μας είχε πολύ μεγάλη ελληνική συμμετοχή.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα Fykiada retreats εδώ:


Website: www.fykiada.com

IG: @fykiadaretreats

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png