• ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Fake news η πρόσκρουση αστεροειδή με τη Γη

Τις τελευταίες ημέρες, κυκλοφόρησε ευρέως η είδηση ότι ένας επικίνδυνος αστεροειδής διαμέτρου περίπου εξήντα μέτρων πρόκειται να διασταυρώσει την τροχιά του με τη Γη. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές δεν διστάζουν να αναφέρουν ότι το εν λόγω ουράνιο σώμα θα συγκρουστεί με τον πλανήτη μας στις 6 Μαΐου 2022 με ενέργεια που αντιστοιχεί σε δεκαπέντε ατομικές βόμβες.


Ο αστεροειδής στις 6 Μαΐου 2022, την ημέρα όπου υποτίθεται θα συγκρουστεί με τον πλανήτη μας. Απέχει από τη Γη περίπου 13 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση παραπληροφόρησης. Ο αστεροειδής 2009JF1, όπως ονομάζεται κωδικά, πράγματι θα πλησιάσει τη Γη σε μια απόσταση 10 εκατομμυρίων χιλιομετρων. Ενδεικτικά, να αναφερθεί πως η απόσταση της Σελήνης από τη Γη δεν ξεπερνάει 384400 χιλιόμετρα. Συνεπώς, δεν υπάρχει κίνδυνος για τον 2009JF1 να πέσει πάνω στη Γη. Σύμφωνα με την NASA, οι πιθανότητες μιας τέτοιας πρόσκρουσης είναι αμελητέες, ενώ σύμφωνα με την ESA, η πιθανότητα σύγκρουσης είναι μόλις 1/4166.


Ο αστεροειδής στις 10 Μαΐου 2022. Βρίσκεται στην κοντινότερη απόστασή του από τη Γη, περίπου 10 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Πολλές ελληνικές και ξένες πηγές, ωστόσο, έσπευσαν να διαδώσουν με πομπώδεις τίτλους το επικείμενο καταστροφικό συμβάν. Για άλλη μια φορά, επέλεξαν αυτόν τον τρόπο για να κερδίσουν λίγες παραπάνω προβολές, αδιαφορώντας για το κλίμα τρόμου που δημιουργούν. Ασφαλώς, καμία από αυτές τις πηγές δεν παρείχε τεκμήρια που να αποδεικνύουν την μοιραία σύγκρουση. Προσοχή λοιπόν στην "ενημέρωση" των social media!


Ο αστεροειδής στις 14 Μαΐου 2022. Έχει περάσει από την τροχιά της Γης και συνεχίζει να απομακρύνεται

Πηγή εικόνων: https://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgisstr=2009JF1;old=0;orb=1;cov=0;log=0;cad=1#orb

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png