• ΝΑΤΑΣΣΑ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

F1 in Schools World Finals 2019: Βραβείο Γρηγορότερου Αυτοκινήτου στους Έλληνες μαθητέςΤο τριήμερο 29 Νοεμβρίου με 1 Δεκεμβρίου διεξήχθη ο τελευταίος αγώνας Formula 1 για την φετινή χρονιά στο Yas Marina Circuit, του Abu Dhabi, όπου ο Lewis Hamilton εκπροσωπώντας την Mercedes AMG Petronas ανακηρύχθηκε και επίσημα πρωταθλητής.


Εκτός από το Grand Prix της Formula 1, αυτές τις μέρες στο Abu Dhabi πραγματοποιήθηκε και ένα δεύτερο πρωτάθλημα, λίγο διαφορετικό, που ονομάζεται F1 in Schools.Το F1 in Schools είναι η μεγαλύτερη STEM πρόκληση για μαθητές λυκείου, παγκοσμίως.

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπου οι μαθητές μελετούν, σχεδιάζουν και κατασκευάζουν ένα αγωνιστικό μονοθέσιο υπό κλίμακα και διαγωνίζονται με αυτό σε μια ευθεία πίστα 20 μέτρων. Παράλληλα με τους αγώνες, υποβάλλονται σε προφορικές αξιολογήσεις και παραδίδουν γραπτές εργασίες σχετικά με τον μηχανολογικό σχεδιασμό, την οργάνωση, την προώθηση και την οικονομική βιωσιμότητα του project.


Η Ελλάδα συμμετέχει στον θεσμό από το 2012 και πετυχαίνει σχεδόν κάθε χρόνο εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο με τα βραβεία, όσο και με τις θέσεις των Ελλήνων μαθητών στην γενική κατάταξη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 2012 η ομάδα Ground Force Project των Εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα – Λιναρδάτου κερδίζει, μεταξύ άλλων, το Βραβείο Καλύτερης Ομάδας από Πρωτοεμφανιζόμενη Χώρα, ενώ το 2016 η ομάδα Infinite Racing των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη ανεβαίνει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου κερδίζοντας τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας.Φέτος, τα αποτελέσματα για τους Έλληνες μαθητές ήταν ακόμα μία φορά, μοναδικά. Ειδικότερα, η ομάδα Arrow Racers που στελεχώνεται από μαθητές της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης και του 1ου Γενικού Λυκείου Πανοράματος Θεσσαλονίκης, κέρδισε το Βραβείο του Γρηγορότερου Αυτοκινήτου και την 10η θέση στην γενική κατάταξη. Το συγκεκριμένο βραβείο χορηγείται από την Mercedes AMG Petronas και την απονομή του πραγματοποίησε ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής 2016, Nico Rosberg. Οι μαθητές είχαν επιπλέον την ξεχωριστή ευκαιρία να περιηγηθούν στα Pit της Mercedes AMG Petronas και να γνωρίσουν τους μηχανικούς της ομάδας.Όπως κάθε χρόνο, 25 μαθητές από όλο τον κόσμο επιλέχθηκαν μετά από αξιολόγηση γραπτών εργασιών να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Williams Unilever Engineering Academy, μια διαδικασία αναζήτησης ταλέντων με στόχο την μετέπειτα ένταξή τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα της Williams Racing. Οι 6 από τους 25 αυτούς μαθητές προέρχονταν από ελληνικές ομάδες (Ευσταθίου Συμεών, Ζαχαρόπουλος Θανάσης, Καλαμπαλίκας Κωνσταντίνος, Καλπακίδης Δημήτρης, Σκέντερ – Ιωάννου Αντώνης, Χαϊνης Γιάννης). Αφού, χωρίστηκαν σε πενταμελείς υποομάδες, είχαν στην διάθεσή τους περίπου μισή ώρα για να συναρμολογήσουν και να βελτιώσουν ένα Lego Kit.Ο Συμεών Ευσταθίου που εργάστηκε στον τομέα του Design και του CFD αναφέρει ότι ήταν μια μοναδική εμπειρία να συνομιλεί με κορυφαίους μηχανικούς και να εξετάζεται από αυτούς πάνω στο κομμάτι της αεροδυναμικής ανάλυσης και των πεπερασμένων στοιχείων. Ξεκίνησε να σπουδάζει Electrical and Automotive Engineering στο TU Eindhoven, ενώ το όνειρό του είναι να εργαστεί κάποτε στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας ή σε μια ομάδα F1.


Ο Αντώνης Ιωάννου–Σκέντερ που ασχολήθηκε με Research and Development μιλά με ενθουσιασμό για την αυτοσχέδια αεροσύραγγα που κατασκεύασε, προκειμένου να μελετήσει στην πράξη τις εφαρμογές της αεροδυναμικής, αλλά και για τον κώδικα που έγραψε προκειμένου να επιλέξει τα καλύτερα ρουλεμάν με την βοήθεια ενός ταχύμετρου. Αφού ολοκληρώσει τις σχολικές του υποχρεώσεις, επιθυμεί να συνεχίσει τις σπουδές του στον τομέα του Aerospace and Aeronautical Engineering.Οι Arrow Racers ήταν οι (κατά αλφαβητική σειρά): Αντωνόπουλος Χρήστος, Ευσταθίου Ηλίας, Ευσταθίου Συμεών, Καλπακίδης Δημήτρης, Κανέλλης Αποστόλης, Σκέντερ – Ιωάννου Αντώνης.


Αναπληρωματικά μέλη (κατά αλφαβητική σειρά): Ζαχαρόπουλος Θανάσης, Κοντοκωστόπουλος Αλέξανδρος, Κυριάκογλου Βασίλης, Μακρή Μυρσίνη, Μετρίδης Άγγελος, Παπαδημητρίου Χρήστος, Χατζησυμεών Βάγια, Τσάδαρης Βασίλης.


Οι εκπαιδευτικοί και οι απόφοιτοι που υποστήριξαν την προσπάθεια ήταν οι (κατά αλφαβητική σειρά): Αγορόπουλος Στέλιος, Κάλφας Χάρης, Λέσσης Αλέξανδρος, Μωραΐτης Δημήτρης, Τούντας Γιάννης, Ιεροδιακόνου Χρήστος.2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png