• Δημήτρης Γούπιος

Είμαι και εγώ Έλληνας!

Το συγκεκριμένο θέμα το γυροφέρνω στο μυαλό μου δυο βδομάδες τώρα, περιμένοντας να επανέλθει στην επικαιρότητα. Και να που ο Ηλίας Κασιδιάρης το έκανε πράξη. Ίδρυσε ένα νέο κόμμα, με το όνομα "Έλληνες Για Την Πατρίδα" να γίνεται viral. Πρώτα με ανησυχούσε η δημιουργία του κόμματος αυτή καθαυτή. Πλέον με ενοχλεί και το όνομά του.


Photo by Miltiadis Fragkidis on Unspash

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι στα μέρη μου έχουμε μια παροιμία που λέει "Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς". Το ίδιο συμβαίνει και εδώ. Ο Ηλίας Κασιδιάρης απλά άλλαξε το όνομα του κόμματος και λίγο την εικόνα του. Από μαυροφορεμένο πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου έγινε κουστουμαρισμένος αντισυστημικός επηρεασμένος δήθεν από τον Πλάτωνα, των Ίωνα Δραγούμη, τον Κωστή Παλαμά και άλλους. Και αν το περιτύλιγμα φαίνεται εκ πρώτης όψεως ανανεωμένο, η καραμέλα μέσα έχει την ίδια γεύση: το φαρμάκι ενός ναζιστοφασιστικού αποστάγματος που μόνο να δηλητηριάσει την ελληνική κοινωνία μπορεί. Αν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για κάτι στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση είναι για το γεγονός ότι με την ψήφο μας η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός ελληνικού Κοινοβουλίου έπειτα από 7 χρόνια παρουσίας, αφαιρώντας έναν κακοήθη όγκο από την καρδιά της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.


Όμως, ο φασισμός σαν Λερναία Ύδρα επανεμφανίζεται σε μία συγκυρία καθόλα ευνοϊκή για τον ίδιο. Επουλώνοντας ακόμη τις πληγές της υγειονομικής κρίσης και με μία ύφεση εν όψει που κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από την οικονομία και την κοινωνία, ο Ηλίας Κασιδιάρης ως άλλος σωτήρας εμφανίζεται για να κάνει ξανά την Ελλάδα μεγάλη. Το παρελθόν, ωστόσο, δεν διαγράφεται! Όσο δέρμα και αν πετάξει, ο φασισμός (σαν άλλο φίδι) δεν θα αλλάξει. Η ελληνική κοινωνία έκανε μία φορά το λάθος, ελπίζω όχι και δεύτερη. Η χώρα έχει νιώσει το φασισμό στο πετσί της, αλλά δεν θα ξαναπεράσει. Και αν η "φιλεύσπλαχνη δημοκρατία" δέχεται στους κόλπους της όλες τις ιδεολογίες αυτό δε σημαίνει ότι οι δημοκρατικοί πολίτες πρέπει να ανεχτούμε οποιαδήποτε μορφή φασισμού είτε δεξιόστροφη είτε αριστερόστροφη.


Η ιδέα και μόνο ότι το φασιστικό αυτό μόρφωμα βγαίνει ξανά από το λαγούμι του με ενοχλεί. Με ενοχλεί, όμως, πολλοί περισσότερο το όνομα του νέου αυτού μορφώματος. Θα προσπεράσω το ακρωνύμιο "ΓΤΠ" (Για Την Πατρίδα), αφήνοντας τα social media να βρουν ευφάνταστους συνειρμούς σαν μια αχτίδα διακωμώδησης του κωμικού, αλλά πάρα ταύτα επικίνδυνου γεγονότος. Θα εστιάσω στο "Έλληνες". Ποιος είστε εσείς, κύριε Κασιδιάρη, που αυθαίρετα θα ορίσετε το σύνολο των Ελλήνων; Και εγώ είμαι Έλληνας και μάλιστα περήφανος. Ανατριχιάζω κάθε φορά που ακούω τον Εθνικό Ύμνο και θεωρώ τιμή μου να κυματίζει η ελληνική σημαία στο μπαλκόνι μου. "Και εγώ το ίδιο" θα μου πείτε. Η διαφορά μας, όμως, είναι ότι εγώ θα ενώσω τη φωνή μου στον αγώνα για εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων. Εσείς; Εγώ αποδέχομαι τους διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς. Εσείς; Εγώ αντιλαμβάνομαι την πολυπλοκότητα του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος και εισάγω ανθρωπιστικές μεταβλητές στη συζήτηση επίλυσης. Εσείς; Πιστεύετε ότι αυτά με κάνουν λιγότερο Έλληνα; Μάλλον θα έλεγα περισσότερο από εσάς, γιατί εγώ γαλουχήθηκα με την ανθρωπιστική παιδεία που προτάσσει τον άνθρωπο και έμαθα να μην απομονώνω φράσεις αποσπασμάτων αρχαίων έργων που προβάλλουν συγκεκριμένα κοινωνικοηθικά πλαίσια του τότε, για να πλάσω μια μισαλλόδοξη θεώρηση του κόσμου σήμερα. Για κάθε άνθρωπο είναι τιμή να είναι Έλληνας, Ιάπωνας, Σενεγαλέζος, Μεξικανός και ούτω καθεξής. Η τιμή αυτή, ωστόσο, αποκτά αξία όταν πρώτα από όλα είμαστε άνθρωποι. Όταν σεβόμαστε τον διπλανό μας ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, θρησκεία. Και αυτό ακριβώς θέλω να υπογραμμίσω στο άρθρο μου.


Θα βγουν πολλοί και θα ταυτίσουν το Έλληνα που αγαπά αγνά την πατρίδα του με τους φαντασμένους "Έλληνες Για Την Πατρίδα" του Ηλία Κασιδιάρη. Ο διχαστικός λόγος του τέως πρωθυπουργού ειδικά την περίοδο με το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και προεκλογικά έφερε στη συνείδηση του μέσου πολίτη την έννοια του Έλληνα πιο κοντά σε αυτή του ακροδεξιού φασίστα. Αν δηλώνεις υπερήφανα ότι είσαι Έλληνας, είσαι ακροδεξιός. Αν πάλι αδιαφορείς, είσαι ανθέλληνας. Μην αφήσουμε το λογοπαίγνιο ενός πατριδοκάπηλου να δώσει τη χαριστική βολή. Ας συμφωνήσουμε όλοι ότι ο κανόνας είναι πως όποιος νιώθει περήφανος που είναι Έλληνας και αγαπά την πατρίδα του δεν είναι ακροδεξιός φασίστας και το αντίστροφο. Αν η ελληνική κοινωνία απεμπολήσει την υποσυνείδητη ταύτιση του περήφανου Έλληνα από τις ακροδεξιές ιδεολογίες, θα καταφέρει να υψώσει ένα αρραγές τείχος στα μισαλλόδοξα βέλη του φασισμού. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι τον φασισμό πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε εν τη γενέσει του. Ας του γυρίσουμε, λοιπόν, από τώρα την πλάτη μας. Ας του δείξουμε ότι Έλληνας δεν είναι αυτός που οραματίζεται ο Ηλίας Κασιδιάρης, αλλά αυτός που εμείς ονειρευόμαστε σε μία ανθρωπιστική κοινωνία.


Κλείνοντας ασυναίσθητα μου έρχονται στο νου οι παρακάτω στίχοι:

"Τ' αρχινισμένο σύνθημα πάντα μου μένει

όποτε ακούω από τότε ακορντεόν

κι έχει σαν στάμπα τη ζωή μου σημαδέψει

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ"

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png