• ΣΙΛΙΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ

"Δεν φταις εσύ, ο πλανητάρχης σου τα φταίει"

Διανύουμε μια περίοδο πρωτόγνωρη ως προς τον τρόπο που κληθήκαμε και καλούμαστε ακόμα να την αντιμετωπίσουμε, αλλά και ως προς τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις. Αναπροσαρμογή, αναθεώρηση, επαναπροσδιορισμός (ή και άλλες λέξεις που δηλώνουν ότι κάτι αναθεωρείται, γίνεται εκ νέου) είναι μάλλον οι λέξεις που περιγράφουν αυτό που έχει συμβεί με την καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων στον πλανήτη.


Οι επιπτώσεις της πανδημίας του νέου ιού, πέρα από τις άμεσες και πιο δυσάρεστες όπως είναι η απώλεια ανθρώπων, εντοπίζονται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Ωστόσο, το σημαντικότερο στη παρούσα φάση είναι η διατήρηση της ψυχραιμίας, όχι μόνο αυτής που διασφαλίζει την ψυχική μας υγεία, αλλά και αυτής που δεν επιτρέπει να διατυπωθούν ανεδαφικές κρίσεις που διαιωνίζουν έριδες.




Roz Chast - New Yorker



Τρικυμία εν κρανίω


Ο χαρακτηρισμός «κινεζικός ιός», που απέδωσε ο Ντόναλντ Τράμπ προ ημερών στον κορονοϊό αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα δήλωσης με εριστική διάθεση. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο λόγος του προέδρου των ΗΠΑ έχει ρατσιστική βάση. Εντούτοις, θα περίμενε κανείς ότι η σοβαρότητα της κατάστασης δεν θα άφηνε χώρο για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων.


Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από όταν ο ιός Έμπολα κατοχυρώθηκε ως αφρικανικός ιός στη συλλογική συνείδηση. Τότε ήταν η Αφρική, τώρα είναι η Ασία. Άλλωστε η μομφή της Ανατολής από τη Δύση είναι συχνό φαινόμενο. Γνωστό ότι οι προηγμένες κοινωνίες είναι αυτάρεσκες και έχουν μια ιδεατή εικόνα για τον εαυτό τους, η οποία δεν τους επιτρέπει να διακρίνουν την πραγματικότητα από αυτό που νομίζουν ότι διαθέτουν.


Αυτή τη φορά (δεν) σε αφορά


Αν ανάγουμε τις συμπεριφορές των ανθρώπων σε κοινωνικά φαινόμενα, είναι βέβαιο ότι η επιστήμη της κοινωνιολογίας θα έχει αρκετό υλικό για μελέτη αφού ξεπεραστεί η κρίση που βιώνουμε. Οι περίοδοι κρίσης και γενικότερου πανικού είναι που κάνουν τους ανθρώπους να ξεχνούν τι τους ενώνει και να εκδηλώνουν το χειρότερό τους πρόσωπο.


Το μόνο σίγουρο είναι, όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα, πως τα προβλήματα οποιασδήποτε φύσης όπου κι αν εμφανίζονται δεν θα πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους. Η παγκόσμια εξάπλωση ενός ιού έμελλε να είναι η πιο τρανή απόδειξη πως η ασθένεια αλλά και κάθε ζήτημα εν γένει, δεν κάνει διακρίσεις σε χώρα ή εθνικότητα.


Βλέποντας το νόμισμα από την άλλη όψη του, θα παρατηρήσουμε τη δήλωση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος μιλώντας για τους Ρομά είπε πως πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ευάλωτη ομάδα και όχι ως απειλή. «Δεν υπάρχει χώρος για φόβο, μίσος και διακρίσεις στην κοινωνία μας, ούτε στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Η αλληλεγγύη και η ενότητα θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση», είπε συνοψίζοντας.


Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί θα ήταν να φτάσουμε στο σημείο να μην ενδιαφερόμαστε για όσα συμβαίνουν σε κάποιους άλλους, μόνο και μόνο επειδή δεν είμαστε εμείς. Ο άνθρωπος έχει την τάση να πιστεύει ότι το κακό θα συμβεί στους άλλους και όχι στον ίδιο. Δεν σκέφτεται όμως αντίστροφα, ότι δηλαδή και για τους υπόλοιπους ανθρώπους, εκείνος είναι «ο άλλος». Αποδεικνύεται διαρκώς πως όσα μίλια κι αν μας χωρίζουν από ένα πρόβλημα, είμαστε τελικά πιο ευάλωτοι από όσο νομίζουμε. Ίσως η αλλαγή του τρόπου ζωής μας για αυτό το διάστημα, του οποίου τη διάρκεια δεν γνωρίζουμε, θα πρέπει να μας στρέψει σε μια ενδοσκόπηση όχι μόνο του εαυτού μας αλλά και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζούμε.


Μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία όχι να κοιτάξουμε αλλά να δούμε επί της ουσίας την ασημαντότητα και τις ελλείψεις μας. Και μόνο αν τα συνειδητοποιήσουμε θα μπορούμε να δρούμε χωρίς κομπλεξισμούς και χωρίς διάθεση να ψέξουμε κάποιον για να ησυχάσει η συνείδησή μας, αφού ο ένοχος έχει βρεθεί και σίγουρα δεν είμαστε εμείς.




Ηλίας Μακρής-Καθημερινή



Επιμύθιο


Γράφει ο Πασκάλ Μπρυκνέρ στη Μελαγχολική Δημοκρατία του ότι: "το βασικό δεν είναι πια να καταλάβουμε τον κόσμο αλλά να τον κρίνουμε, κι ακόμη πιο πολύ να τον κατακρίνουμε… και επιβεβαιώνεται με κάθε τρόπο σε κάθε ευκαιρία."




2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png