• GUEST WRITER

Δανεισμός της Ελλάδας: Τότε και τώρα. Γιατί παλιά μας δάνειζαν καλύτερα;

Του Δημήτρη Ανθωνήτη

europarl.europa.eu

Πέρασε σχεδόν απαρατήρητη η πρόσφατη δήλωση της αντιπροέδρου και επιτρόπου Ανταγωνισμού της Κομισιόν, κ. Vestager, με την οποία συμβούλευσε τα κράτη-μέλη να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να παραμείνουν σε εθνικά-ευρωπαϊκά χέρια οι σημαντικές επιχειρήσεις και να μην διστάσουν να προβούν σε κρατικοποιήσεις, προκειμένου να τις προστατεύσουν από επιθετικές εξαγορές του νομαδικού κεφαλαίου, κυρίως του κινεζικού.


Η συντηρητική ευρωπαία πολιτικός με τις γνωστές νεοφιλελεύθερες απόψεις δεν δίστασε να τις υπερβεί προκειμένου να μην αλλοτριωθεί περαιτέρω η αναπτυξιακή διαδικασία στις χώρες της ΕΕ.


Το μήνυμά της αυτό αποσιωπήθηκε παντελώς και στην ελληνική κοινωνία που ζει κι αυτή στους ρυθμούς του κορωνοϊού, είναι όμως μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την έναρξη μίας δημόσιας συζήτησης επαναφοράς των κύριων πηγών του υλικού και άυλου πλούτου της χώρας υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, ώστε να ενταχθούν, μετά την πάροδο της κρίσης πανδημίας και της μεγάλης ύφεσης, που συνεπιφέρει, στην νέα αναπτυξιακή διαδικασία.


Αυτό βεβαίως, προϋποθέτει την απελευθέρωση του ελληνικού πολιτικού προσωπικού από τις γνωστές δογματικές αγκυλώσεις, που μεγένθυνε το μνημόνιο υπό οποιαδήποτε εκδοχή του.


Κυρίως όμως, προϋποθέτει την αξίωση προς τους ευρωπαίους δανειστές να καταργηθεί το Υπερταμείο και οι διάφορες συνιστώσες του, όπου έχουν ενταχθεί τα κύρια και σημαντικά περιουσιακά στοιχεία του κράτους, των νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της κοινωνίας. Ο κύριος σκοπός του είναι, η πώλησή τους ή η "αξιοποίησή" τους κατά τις οδηγίες και τα συμφέροντα των δανειστών, που αποτελούν άλλωστε, την πλειοψηφία των διοικήσεων των εταιριών του.


Να καταργηθεί δηλαδή ένας θεσμός, πρωτοφανής στην ιστορία της νεοτερικότητας, που μας μεταφέρει στην προ-δημοκρατική εποχή.
Λίγο Ιστορία


Για να φανεί ο βαθμός της αλλοτρίωσης, που επέφερε και συντηρεί ο θεσμός του Υπερταμείου, που θεσπίστηκε με το τρίτο γενικευμένο και ανακεφαλαιωτικό μνημόνιο (ν. 4336/2015), πρέπει να συγκριθεί με άλλους αλλοτριωτικούς θεσμούς που αναγκάστηκε να εισαγάγει διαχρονικά η ελληνική Πολιτεία.


Όπως είναι γνωστό μετά την ήττα στον ανεξήγητο και αψυχολόγητο ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, η Ελλάδα υποχρεώθηκε αφενός μεν να καταβάλει αποζημιώσεις στην Τουρκία, αφετέρου δε να αποδεχθεί την Επιτροπή Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου (ΔΟΕ), που συγκρότησαν οι χώρες-δανειστές (Αγγλία, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Ρωσία, Ιταλία), ώστε να αναλάβουν τα δίκτυά τους την πληρωμή των δόσεων.


Κύρια πηγή των εσόδων ήταν οι εισπράξεις των εμπορευμάτων-ειδών μονοπωλίου, δηλαδή βασικών προϊόντων αποκλειστικής παραγωγής και διάθεσης, στοιχειωδώς απαραίτητων για την διεξαγωγή της καθημερινής ζωής κα.


Ο ΔΟΕ έφυγε από τα τελευταία του γραφεία επί της Πατριάρχου Ιωακείμ το 1982, επί της πρώτης κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, όταν κάλυψε και τις τελευταίες του εισπράξεις από τον φόρο στο αλάτι (!).


Η ιστορία δηλαδή, μας διδάσκει ότι ακόμη και τότε (1897), όταν η Ελλάδα έφτανε μέχρι τη Λάρισα και δεν είχαν ενταχθεί στον εθνικό κορμό η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα κλπ, μετά την ταπεινωτική ήττα, οι δανειστές της χώρας δεν τόλμησαν να απαιτήσουν να μπουν σε υποθήκη τα κύρια περιουσιακά στοιχεία του κράτους και της κοινωνίας, αλλά αρκέστηκαν στην δέσμευση χρηματικών απαιτήσεων-εισπράξεων.


Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα με την ΕΕ δομημένη στη βάση, υποτίθεται, της ισότητας μεταξύ των κρατών, οι ευρωπαίοι δανειστές υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, αξίωσαν και η τότε ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε να υποθηκευθούν στο ειδικό Υπερταμείο, ως ανωτέρω, όλα τα σημαντικά ακίνητα και στοιχεία-επιχειρήσεις κλπ του δημόσιου τομέα για 100 χρόνια (!).


Από πολιτική και οικονομική άποψη αυτό ονομάζεται πολιτικός και οικονομικός αταβισμός, που μας μεταφέρει σε εποχές σκληρής αποικιοκρατίας.


Επομένως, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή κατάργησης του πρωτοφανούς αυτού, προ-δημοκρατικού "εμφυτεύματος" στο σύγχρονο οικονομικό και πολιτικό βίο.


Έτσι, η ελληνική Πολιτεία θα ανταποκριθεί θετικά στις οδηγίες της κ. Vestager.


2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png