• ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ ΜΑΡΙΝΗΣ

Ατομική ευθύνη, ναι. Κρατική;


Η πανδημία η οποία πλήττει τον πλανήτη μας φέρνει αντιμέτωπους με τα όριά μας σε επίπεδο ψυχολογικό, κοινωνικό και οικονομικό. Προφανώς, ό,τι συντελεστή ασφαλείας να είχαμε βάλει σε επίπεδο οργάνωσης της ζωής μας το μένος της πανδημίας είναι τέτοιο που απλά τον ξεπερνάει. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για επιχειρήσεις, οργανισμούς και κυβερνήσεις. Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάσεις οτιδήποτε για κάτι που συμβαίνει τόσο σπάνια προφανώς. Εντούτοις, με ψυχραιμία οφείλουμε να κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις όπως αυτές προκύπτουν από τα πρωτόγνωρα γεγονότα του σήμερα.

(Chris Ware for the New Yorker)

Με στατιστικά ασήμαντες μικροεξαιρέσεις καταρρίπτεται, εν προκειμένω, ο μύθος του Έλληνα που αδιαφορεί για οτιδήποτε εφόσον δεν πλήττονται τα ατομικά του συμφέροντα. Ο ελληνικός λαός έχει δείξει μέχρι αυτή τη φάση της πανδημίας τεράστια κατανόηση με τις υποδείξεις των ειδικών και αυτό μεταφράζεται στη συμμόρφωσή του στις απαγορεύσεις κυκλοφορίας. Γι’ αυτό άλλωστε στη χώρα μας ο αριθμός των θυμάτων είναι θεαματικά μικρότερος από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με πάρα πολύ καλύτερα συστήματα υγείας και δομές κράτους πρόνοιας.


Δεδομένου αυτού είναι εξοργιστικό να προβάλλονται από τα κυρίαρχα media παραπλανητικές εικόνες με δήθεν απειθαρχία των πολιτών (πχ βλέπε παραλία Θεσσαλονίκης). Όχι μόνο δε να προβάλλονται αλλά να επισημαίνονται αυτά τα νοσηρά φαινόμενα στον Υπ. Προστασίας του Πολίτη και αυτός να απαντά «Καλά έκανε η τηλεόραση γιατί η πειθαρχία πρέπει να είναι απόλυτη.». Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι το πρώτο παράδειγμα σκόπιμης παραπληροφόρησης από τα ΜΜΕ για δημιουργία εντυπώσεων, τα τελευταία χρόνια φυσικά. Μάλλον ο υπουργός και τα μίντια αγνοούν ότι η ειλικρινής συνειδητοποίηση και αλληλεγγύη των Ελλήνων είναι στυλοβάτης της δημοκρατίας μας και δεν χρειάζεται τεχνάσματα απολυταρχικών καθεστώτων για να συμμορφωθούν.


Ωστόσο, η κυβέρνηση έκανε πολύ καλά που πήρε αυστηρά μέτρα από νωρίς και οι πολίτες το ίδιο που τα ακολούθησαν κατά γράμμα. Εάν κάτι από τα δύο παραπάνω δεν ικανοποιούταν θα ήμασταν σίγουρα η Ιταλία No2. Γιατί το λέω αυτό; Μα προφανώς διότι η Ελλάδα χρεοκόπησε πριν 10 χρόνια και για να αναρρώσει ακολουθήθηκε μία τοξική συνταγή. Παράπλευρες συνέπειες του δρόμου που επιλέχθηκε για να «ανακάμψουμε» είναι η διάλυση του ΕΣΥ. Υποστελέχωση, υποδομές που ντροπιάζουν την εικόνα της χώρας, εξευτελιστικοί μισθοί γιατρών και νοσοκόμων, ελλείψεις σε βασικά ιατροφαρμακευτικές προμήθειες. Μέσα σε αυτή την τραγική κατάσταση υπουργοί να δηλώνουν «Όταν γίνονται απολύσεις, δεν θέλουμε να μας παίρνει τη δόξα η Τρόικα. Είναι δικές μας αποφάσεις.» Από το πολιτικό προσωπικό της χώρας αυτά τα 10 χρόνια ουδείς κυβερνών επέλεξε να κάνει κάτι για αυτή την κατάσταση, να μείνει δηλαδή ανυποχώρητος ως προς την υποβάθμιση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας ακόμα όταν το επέβαλαν οι απανταχού σωτήρες εξωτερικού.


Ωστόσο, είπα στην αρχή ότι καλά έκανε η κυβέρνηση με τα αυστηρά μέτρα γιατί τώρα δεν πρέπει να κοιτάμε πίσω αλλά να σώσουμε έστω και μία ανθρώπινη ζωή, δεδομένου π.χ. ότι χθες (2/4) στην Αμερική τα θύματα ξεπέρασαν τα 1000 σε μία μέρα.


Εντούτοις, με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι επιτακτικής σημασίας να γίνουν και πράγματα που μέχρι τώρα στην πανδημία έχουν αμεληθεί από τους κυβερνώντες. Είναι απαράδεκτο το τεστ να γίνεται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια σε εξωφρενική μάλιστα τιμή. Το τεστ πρέπει να γίνεται μαζικά και δωρεάν από το κράτος ώστε να εντοπιστούν όσο περισσότεροι ασυμπτωματικοί φορείς γίνεται. Επιπρόσθετα, οι ιδιωτικές κλινικές για όσο διαρκεί αυτή η πανδημία πρέπει να τεθούν στην υπηρεσία του ΕΣΥ (η Ιρλανδία το έκανε ήδη αναγνωρίζοντας τις ιστορικές στιγμές που όλοι μας βιώνουμε). Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, όμως οι συνέπειες είναι πολύ μεγαλύτερες για τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ανεξαρτήτως της πανδημίας. Το κράτος οφείλει να δράσει αποφασιστικά. Ακόμα και πλέον νεοφιλελεύθεροι κύκλοι στο τυφώνα των εξελίξεων παραδέχονται (με τα λόγια και τις πράξεις τους) ότι η Φριντμανική αυτορρύθμιση είναι ένα ψέμα. Το κοινωνικό συμβόλαιο έχει νόημα και υπόσταση εφόσον το κράτος το σέβεται και δεν βασίζεται μόνο στην φιλανθρωπία του εκάστοτε δισεκατομμυριούχου ευεργέτη.

Γιάννης Κουκουλάς-Εφ.Συν.

Τέλος, έχουν ακουστεί βαρύτατες καταγγελίες από τους νοσοκομειακούς γιατρούς για τις συνθήκες προστασίας και ασφάλειας στα νοσοκομεία από την έναρξη του κορονοϊού. Αυτοί είναι οι στρατιώτες μας σε αυτό τον πόλεμο, ούτε πολιτικοί είναι ούτε κάνουν επικοινωνιακά παιχνίδια. Πρέπει η κυβέρνηση να τους ακούσει και να βάλει ως προτεραιότητα την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, είτε αυτά αφορούν σε προσλήψεις προσωπικού είτε στην δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ. Η κυβέρνηση προφανώς έχει ιδεοληψίες υπέρ του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, μπορεί να δείξει έστω και τώρα πολιτικό θάρρος και ρεαλισμό και να βάλει ως ασπίδα στην έξαρση του ιού το δημόσιο σύστημα υγείας. Οι γιατροί μας έχουν αυτοθυσία. Ας τους βοηθήσουμε και εμείς όσο μπορούμε.

2.png

follow us on Instagram @atheniantimes.gr

"Νέα άποψη σε Αθηναϊκούς καιρούς"
- ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΜΑΣ -
Εικόνα1.png
LACREDI LOGO.png
- ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΙΤΕ -
  • Black Facebook Icon
  • Instagram
Εικόνα1.png
Εικόνα1.png